Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Κίνδυνο για εμφύλιο στη Συρία βλέπουν Αννάν και Χίλαρι


Κίνδυνο για εμφύλιο στη Συρία βλέπουν Αννάν και Χίλαρι

Ύστερα από συνάντηση που είχε ο Κόφι Αννάν με τη Χίλαρι Κλίντον, έγινε λόγος για την ακατάπαυστη αιματοχυσία στη Συρία, αλλά και για το ενδεχόμενο (!!!) εμφυλίου πολέμου.
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν αναρωτήθηκε για τον αριθμό των χορών που χρειάζονται για να καταδικάσουν, αλλά και να δηλώσουν εξοργισμένοι για την κατάσταση στη χώρα.

«Ο κίνδυνος για εμφύλιο πόλεμο είναι πραγματικός και άμεσος, με καταστροφικές συνέπειες για τη Συρία και την περιοχή.» συμπλήρωσε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ύστερα από μήνες συγκρούσεων και ανελέητων σφαγών.

Ανησυχία στην Ελλάδα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ εκφράζεται η ανησυχία για την κλιμάκωση των συγκρούσεων «που βυθίζει τη χώρα στο χάος και αποσταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Το ΥΠΕΞ κατηγορεί το συριακό καθεστώς ότι φέρει την κύρια ευθύνη για την παράταση της αιματηρής σύγκρουσης και τη μη εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου του Ειδικού Απεσταλμένου Κόφι Αννάν, το οποίο επισήμως αποδέχθηκε, ενώ σημειώνει ότι και η εντατικοποίηση των επιθέσεων από ένοπλες ομάδες δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συριακού λαού και όσων αγωνίζονται ειρηνικά για μια δημοκρατική Συρία.

«Οι δύο πλευρές πρέπει να εφαρμόσουν, χωρίς προϋποθέσεις, άμεσα και πλήρως το σχέδιο Αννάν, που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, το οποίο φέρει και την τελική ευθύνη για την εφαρμογή του. Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην ειρηνική επίλυση της συριακής κρίσης, στην βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», καταλήγει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.


lifo

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails