Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Τι είναι το Χάος;

Στη σειρά αυτή με τον τίτλο "Τι είναι Χάος" γραμμένη από τον Dr. Matthew A. Trump του κέντρου μελετών Στατιστικής Μηχανικής και πολύπλοκων συστημάτων που διευθύνει ο Ilya Prigogine στο πανεπιστήμιο Austin του Texas, θα βρείτε ένα χρήσιμο και ευχάριστο τρόπο να μάθετε για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα της σύγχρονης Φυσικής.

Στη Φυσική, το Χάος είναι μια λέξη με ένα ειδικό νόημα, το οποίο διαφέρει από την καθημερινή σημασία της λέξης. Για ένα φυσικό η φράση "χαοτική κίνηση δεν έχει τίποτα να κάνει με το αν η κίνηση ενός φυσικού συστήματος έχει μια τρομακτική και άγρια εμφάνιση. Πράγματι ένα χαοτικό σύστημα μπορεί να εξελιχθεί κατά τρόπο ομαλό και με τάξη.

Το Χάος μάλλον αναφέρεται στο ζήτημα αν μπορούμε ή όχι να κάνουμε προβλέψεις σε μεγάλο βάθος χρόνου για τη συμπεριφορά του συστήματος. Για τέσσερις αιώνες οι νόμοι της φυσικής ανακλούν την πλήρη σύνδεση μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος στο φυσικό κόσμο. Έτσι, μέχρι πρόσφατα υποθέταμε ότι είναι πάντα δυνατόν να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις για την εξέλιξη ενός φυσικού συστήματος, σε όσο βάθος χρόνου θέλουμε αρκεί να γνωρίζουμε την αρχική κατάσταση με ικανοποιητική ακρίβεια.

Η ανακάλυψη χαοτικών συστημάτων στη Φύση πριν από 100 χρόνια περίπου, έχει διαλύσει την προηγούμενη αντίληψή μας για ακριβείς μελλοντικές προβλέψεις. Μέσα από τη σειρά αυτή των μαθημάτων θα γίνει κατανοητό πως και γιατί ισχύει αυτό.

(Στο πρώτο μάθημα θα μάθουμε για τη φιλοσοφία του ντετερμινισμού. Αυτή είναι η υποκείμενη πίστη στις φυσικές επιστήμες που λέει ότι κάθε αιτία έχει ένα μοναδικό αποτέλεσμα και αντίστροφα.

(Στο δεύτερο μάθημα θα μάθουμε για τις αρχικές συνθήκες οι οποίες μιλάνε για το πώς οι φυσικοί αναφέρονται στις αρχικές μετρήσεις κάθε συστήματος. Χρησιμοποιώντας στη συνέχεια την υποτιθέμενη σύνδεση αιτίας και αποτελέσματος, οι αρχικές συνθήκες χρησιμοποιούνται για να κάνουμε προβλέψεις για προηγούμενες και επόμενες χρονικές στιγμές.

(Στο τρίτο μάθημα θα μάθουμε για την αβεβαιότητα της μέτρησης η οποία είναι η αρχή που λέει ότι καμιά μέτρηση δεν μπορεί να γίνει με άπειρη ακρίβεια.

(Στο τέταρτο μάθημα θα μάθουμε πως ο ντετερμινισμός, οι αρχικές συνθήκες και η αβεβαιότητα των μετρήσεων γεννούν Δυναμικές αστάθειες οι οποίες για τους περισσότερους φυσικούς είναι συνώνυμες με το Χάος.

(Τέλος στο πέμπτο μάθημα θα μάθουμε πως η χαοτική κίνηση μπορεί να δημιουργήσει δομές μεγάλης κλίμακας που εμφανίζουν τάξη.

καντε κλικ στον παρακατω συνδεσμο : http://www.physics4u.gr/chaos/austin1.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails