Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Μια χώρα σε κατάθλιψη με συμπτώματα… αυτοκτονικού ιδεαλισμού

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

-Εδώ και δύο χρόνια ζούμε την… εθνική μας κατάθλιψη. Ο τρόπος με τον οποίο εδώ και δύο χρόνια ένας ολόκληρος λαός οδηγείται σταδιακά σε κατάσταση ψυχικής παθογένειας, για πολλούς είναι ακόμη και μεθοδευμένος.

Στην αρχή ήταν το ομαδικό σοκ. Τα πρώτα σκληρά μέτρα και οι μειώσεις που ήρθαν ξαφνικά, αμέσως μετά τις προεκλογικές εξαγγελίες για παροχές, προκάλεσαν ξάφνιασμα σε ολόκληρη τη χώρα. Ακολούθησαν αλλεπάλληλα σοκ, που οδήγησαν σιγά σιγά τους Έλληνες σε αυτή την κατάσταση θλίψης, μελαγχολίας και απόγνωσης και τελικά όπλισαν τα χέρια πολλών συμπατριωτών μας, που έγιναν αυτόχειρες μέσα σε λίγες στιγμές. Κι όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η οικονομική κρίση προχωρά αγκαλιά με τις ψυχικές ασθένειες.

Μια χώρα γεμάτη… αυτόχειρες

Σημαντική αυξητική τάση των αυτοκτονιών παρατηρείται στην Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, ταυτίζεται χρονικά με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης. Η χώρα κατατάσσεται στην πρώτη θέση της λίστας με τις ευρωπαϊκές χώρες, που παρουσιάζουν αύξηση των αυτοκτονιών. Ειδικότερα, μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2011 η αύξηση αγγίζει το 40%. Σύμφωνα με μελέτη της επιστημονικής επιθεώρησης The Lancet, κατά την περίοδο 2007-2009 οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 17%. Μετά την Αττική, η Κρήτη είναι η περιοχή με τις περισσότερες κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία. Σημειώνεται ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περισσότερα από 20 άτομα αυτοκτόνησαν στην Κρήτη.
Άνεργοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, θύματα της κρίσης και της κατάθλιψης

Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, κυρίως στους νέους μεταξύ 30-35 ετών. Σχετική έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, δηλώνει πως συμπτώματα γενικευμένης αγχώδους διαταραχής βιώνει πλέον 1 στους 5 Έλληνες και μάλιστα κυρίως γυναίκες, οι οποίες από τη φύση τους είναι πιο συναισθηματικές. Η πρόβλεψη πως περίπου το 15-20% του γενικού πληθυσμού θα βιώσει συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης σε κάποια χρονική στιγμή της ζωής του δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας υποστηρίζει ότι 7 στους 10 Έλληνες βρίσκονται στα όρια της κατάθλιψης λόγω οικονομικής κρίσης. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από τον κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννη Κυριόπουλο, ο οποίος και επισήμανε: «Δεδομένου ότι ο δείκτης αυτοκτονιών χρησιμοποιείται συνήθως ως μέτρο των ψυχικών νοσημάτων, αφού σε κάθε αυτοκτονία ενυπάρχουν στοιχεία ψυχικής διαταραχής, η κατάσταση  που προκύπτει σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία των Ελλήνων είναι ιδιαίτερα αρνητική. Το 23% των ατόμων με ψυχικό νόσημα έχουν δάνεια. Το χαμηλό εισόδημα και τα χρέη συνδέονται με την εμφάνιση ψυχικών νοσημάτων».

«Η κατάσταση αυτή πρέπει να ανατραπεί και  να δημιουργηθεί ένα προσωποκεντρικό σύστημα υγείας, που να μεριμνά για  την σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών με ολιστική προσέγγιση», τόνισε ο καθηγητής  Γεώργιος Χριστοδούλου, επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής  Εταιρείας.

Πρόσφατη έρευνα στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων της Αθήνας έδειξε ότι η αύξηση της ανεργίας σχετίζεται με την αύξηση των ανθρωποκτονιών και η πτώση του εισοδήματος με την αύξηση των αυτοκτονιών. Άλλες έρευνες έδειξαν μια σημαντική αύξηση τόσο στις απόπειρες, όσο και την πρόθεση αυτοκτονίας.

Η κρίση σκοτώνει τον έρωτα και τρέφει… την απιστία

Μείωση κατά 62% στον αριθμό των Ελλήνων που κάνουν σεξ δύο φορές την εβδομάδα καταγράφεται τα τελευταία δύο χρόνια. Όπως προέκυψε από σχετικές έρευνες, ελάχιστοι Έλληνες θεωρούν σήμερα το σεξ σημαντικό στοιχείο της σχέσης τους, αφού το 42% δίνει μεγαλύτερη σημασία στην οικονομική κατάσταση, το 31% στη συναισθηματική και μόνο το 16% στο σεξ. Έξι στους 10 θεωρούν ως κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τη σεξουαλική τους ζωή τα οικονομικά προβλήματα (41%) και το εργασιακό άγχος (21%). Τα ερευνητικά δεδομένα δηλώνουν ότι το 68% των γυναικών μείωσαν τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών κατά τον τελευταίο χρόνο, μιας και ερωτική τους διάθεση έχει ελαττωθεί κατά πολύ.

Η έλλειψη διάθεσης για σεξ ερμηνεύεται από το άγχος και την ανασφάλεια, και η σεξουαλική απιστία από την αμφισβήτηση του υπάρχοντος θεσμικού μοντέλου. Σήμερα, οι περισσότεροι Έλληνες αμφισβητούν την πολιτική εξουσία και τους θεσμούς που αυτή υποστηρίζει, με αποτέλεσμα η αμφισβήτηση αυτή να περνά στην προσωπική τους συμπεριφορά και στις ερωτικές τους επιλογές. Οι άνδρες σε ποσοστό 36% (σε έρευνα του 2011 το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 18%) και ηλικία 55-64 ετών και οι γυναίκες (27%) οδηγήθηκαν στην απιστία εξαιτίας των σοβαρών ενδοοικογενειακών προβλημάτων, που αναδύθηκαν μετά την κατάρρευση των οικονομικών δεδομένων που υπήρχαν στην οικογένεια.

http://www.inews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails