Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Η αυτοοργάνωση των κοινωνιών μπορεί να είναι η λύση.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε άρτια, μια πρωτοβουλία συμπατριωτών μας από την Κατερίνη, οι οποίοι ανέλαβαν και πούλησαν πατάτες στη μισή τιμή από εκείνη που πουλιέται στην αγορά. Αυτό το κατόρθωσαν, γιατί αποκλείστηκαν οι μεσάζοντες, οι οποίοι πωλούν σε διπλάσια τιμή, από εκείνη που πλήρωσαν στον παραγωγό, με αποτέλεσμα οι τελικές τιμές να είναι πολύ υψηλές για τον...
καταναλωτή, δηλαδή για όλους μας.
Διαβάζοντας, δε, στο διαδίκτυο, πληροφορήθηκα ότι προγραμματίστηκε να επαναληφθεί αυτή η πρωτοβουλία για σήμερα στη Κατερίνη όπου και διατέθηκαν 75 τόνοι πατάτας, οι οποίοι πουλήθηκαν προς 25 λεπτά ανά κιλό, σε 1100 πολίτες, που είχαν δηλώσει συμμετοχή. Τη σκυτάλη πήραν η Παλλήνη και η Δράμα, και ακολουθούν ομάδες εθελοντών στη Βέροια, στον Βόλο, στη Λάρισα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.
Εκτός από τις πατάτες, το επόμενο προϊόν που θα διακινηθεί απευθείας από τους παραγωγούς είναι λάδι από την Κρήτη, ενώ θα ακολουθήσει και το αλεύρι, το ρύζι καθώς και τα μακαρόνια.
Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Δήμος Παλλήνης, ο οποίος ήρθε σε απευθείας συνεννόηση με παραγωγούς από το Νευροκόπι, ώστε να διαθέσουν τα προϊόντα τους στους πολίτες σε χαμηλές τιμές. Χωρίς την παρέμβαση των μεσαζόντων, που οδηγεί τις τιμές στα ύψη, οι κάτοικοι του δήμου Παλλήνης θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν πατάτες προς 28 λεπτά το κιλό! Δηλαδή σε τιμή χαμηλότερη πλέον του 50% από την τελική τιμή αγοράς.
Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι απολύτως αναγκαίες και ωφέλιμες, τόσο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό όσο και για την χώρα μας γενικότερα. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που μειώνονται οι μισθοί των εργαζομένων και οι τελευταίοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, το να προμηθευτούν αγροτικά προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες και στηρίζοντας, συγχρόνως, τους ίδιους τους παραγωγούς, αποτελεί «βάλσαμο» για την ελληνική οικογένεια.
Θεωρώ πως για έναν αγροτικό νομό, όπως ο δικός μας, που παράγει πλήθος αγροτικών προϊόντων και στηρίζεται καθαρά στην αγροτική οικονομία, η ανάληψη τέτοιου είδους πρωτοβουλιών θα έδινε διέξοδο τόσο στους παραγωγούς μας, ώστε να διαθέσουν άμεσα τα προϊόντα τους όσο και σε χιλιάδες συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό πρόβλημα, να αγοράσουν απαραίτητα αγαθά για την καθημερινή διατροφή των παιδιών τους και των ίδιων.
Απευθύνω έκκληση-πρόσκληση σε όλους του Δήμους του Νομού μας, να αναλάβουν ανάλογες πρωτοβουλίες με εκείνη του Δήμου της Παλλήνης, σε συνεργασία με ντόπιους παραγωγούς μας, και να διατεθούν προϊόντα πρώτης ανάγκης σε χιλιάδες νοικοκυριά, σε πολύ χαμηλές τιμές, συμφέρουσες τόσο για τον παραγωγό όσο και για τον καταναλωτή.
Στην πιο δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας, όλοι μας, πολιτειακοί φορείς και πολίτες, θα πρέπει να επιδείξουμε, εκτός από αντοχή και υπομονή, ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις δυνατότητες, που παρέχει η τεχνολογία και να παραδειγματιζόμαστε από πρωτοβουλίες και κινήσεις, που ανοίγουν διεξόδους και δίνουν λύσεις στο οικονομικό μας πρόβλημα.
Βέβαια θα μπορούσε κανείς, και κυρίως οι μεσάζοντες, να ισχυριστούν ότι τέτοιες πρωτοβουλίες απαγορεύονται από την ελληνική νομοθεσία και τον υγειονομικό κανονισμό, με τον ισχυρισμό «ότι θα θέσουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία». Να μην ξεχνάμε όμως αυτό που είπε ο Σόλων ο Αθηναίος: «ο νόμος είναι σαν τον ιστό της αράχνης, που κρατάει μόνο τα ελαφριά και τον διαπερνούν τα βαριά και μεγάλα» Σήμερα, στην οικονομική κρίση που υπάρχει, ο Ελληνικός λαός και η παραγωγοί επιβάλλεται να είναι το βαρύ και μεγάλο. Ας μην ξεχνάμε ότι συνήθως οι νόμοι θεσπίζονται μερικές φορές επ’ ωφελεία των ισχυρών και πλουσίων. Δυστυχώς.
Είναι ευκαιρία για τους δημάρχους και τους εκπροσώπους μας στα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια, να αποδείξουν ότι συναισθάνονται τις ανάγκες των συμπολιτών τους και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών, χωρίς να φοβούνται ή να δεσμεύονται από συντεχνιακά συμφέροντα ή χρησιμοποιώντας δικαιολογίες ότι τέτοιες ενέργειες απαγορεύονται από το νόμο. Ιδιαίτερα τώρα, που πλησιάζει το Πάσχα, μπορούν να μεθοδευθούν παρόμοιες ενέργειες σχετικά με την διάθεση αμνοεριφίων, προστατεύοντας πολύ περισσότερο τη δημόσια υγεία από τους «μεσάζοντες». 
(από katerinopoulos)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails