Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Τα κινητά τηλέφωνα δεν προκαλούν καρκίνο του εγκεφάλου;

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται από το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας του Καρκίνου της Δανίας, δεν προκύπτει σχέση μεταξύ των συσκευών κινητής τηλεφωνίας και του καρκίνου του εγκεφάλου.
woman-cellphone
Δεν τεκμηριώνεται η σχέση του κινητού τηλεφώνου με τον καρκίνο του εγκεφάλου, σύμφωνα με την έρευνα των Δανών επιστημόνων, αλλά δεν βλάπτει να είμαστε προσεκτικοί ως προς τη χρήση του
Δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η σχέση
Η έρευνα εστίασε σε στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 350.000 άτομα, κατόχους κινητών τηλεφώνων, για διάστημα 18 ετών.
Οι επιστήμονες καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα αυτά δεν διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του...
εγκεφάλου, συγκριτικά με οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο στην ηλεκτρονική σελίδα του επιστημονικού εντύπου British Medical Journal, η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προηγούμενων ερευνών που έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα.
Συγκεκριμένα, η έρευνα των Δανών επιστημόνων μελέτησε 358.403 κατόχους κινητού τηλεφώνου, εξετάστηκαν 356 γλοιώματα (τύπος εγκεφαλικού καρκινικού όγκου) και 846 καρκίνοι του κεντρικού νευρικού συστήματος, πάντα σε σύγκριση με τη συχνότητα των καρκίνων αυτών σε άτομα που δεν κατέχουν κινητά τηλέφωνα.
Ακόμη και όσοι κατείχαν κινητό τηλέφωνο για περισσότερα από 13 χρόνια, δεν κινδύνευαν περισσότερο. Δεν προέκυψαν σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τα ποσοστά των καρκίνων του κεντρικού νευρικού συστήματος ή του εγκεφάλου, μεταξύ χρηστών συσκευών κινητής τηλεφωνίας και μη.
Πάντως οι επιστήμονες συνεχίζουν την παρακολούθηση του δείγματος για να διασφαλίσουν ότι δεν θα εκδηλώσουν καρκίνο αργότερα στη ζωή τους, ενώ θα μελετήσουν και την επίπτωσή τους στα παιδιά.
Παρά τα καθησυχαστικά αποτελέσματα της έρευνας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν παύει να εφιστά την προσοχή ως προ τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, καθώς δεν αποκλείει ότι μπορεί να είναι καρκινογόνα. Έχει μάλιστα εντάξει τα κινητά τηλέφωνα στην ίδια κατηγορία με τον καφέ, υπονοώντας ότι η σχέση καρκίνου-κινητού τηλεφώνου, δεν μπορεί μεν να αποδειχθεί αλλά ούτε και να αποκλειστεί.
Οι φορείς Υγείας πάντως συνιστούν η χρήση των κινητών τηλεφώνων να γίνεται από την ηλικία των 16 ετών και άνω και η διάρκεια των συνδιαλέξεων να είναι σύντομη.
Ο καθηγητής Αντερς Αχλμπομ από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας σχολιάζονταν την μελέτη, χαρακτηρίζει τα ευρήματα «καθησυχαστικά», ενώ ο καθηγητής Ντέιβιντ Σπιεγκελχαλτερ, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ υπογραμμίζει ότι «το υλικό για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι σχετικά πρόσφατο, ξεκινώντας από το 1995, άρα η σύγκριση μπορεί να γίνει μεταξύ αυτών που αγόρασαν νωρίς ή αργότερα κινητά τηλέφωνα, χωρίς ωστόσο να υποβαθμίζεται η σημασία των ευρημάτων των Δανών συναδέλφων».
Πηγή: Health.in.gr
(από physics4u)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails