Την Κυριακή ήταν ο Κώστας Σημίτης εκείνος που «έκλεψε την παράσταση», με το άρθρο το οποίο δημοσίευσε στην «Καθημερινή της Κυριακής», προχωρώντας σε μια αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, και προβλέποντας ότι ίσως είναι θέμα χρόνου η (βίαιη) αποπομπή της χώρας από την ευρωζώνη.
Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού συζητήθηκε έντονα, καθώς το...
όνομά του επανέρχεται στην επικαιρότητα, κάθε φορά που διάφοροι παράγοντες του δημοσίου βίου ή κέντρα εξουσίας, ανοίγουν τη συζήτηση για κυβερνήσεις ευρύτερης πολιτικής συνεννόησης και συνεργασίας.
όνομά του επανέρχεται στην επικαιρότητα, κάθε φορά που διάφοροι παράγοντες του δημοσίου βίου ή κέντρα εξουσίας, ανοίγουν τη συζήτηση για κυβερνήσεις ευρύτερης πολιτικής συνεννόησης και συνεργασίας.
Μερικές μέρες αργότερα, τη σκυτάλη από τον Κώστα Σημίτη πήρε ο Λουκάς Παπαδήμος. Άλλοτε στενός συνεργάτης του, στα χρόνια του «εκσυγχρονισμού», και θεωρητικός της οικονομικής πολιτικής που οδήγησε στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, το 2002, και φυσικά πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το όνομα του Λουκά Παπαδήμου περιλαμβάνεται επίσης στη shortlist των υποψηφίων για τη θέση ενός «υπερκομματικού» πρωθυπουργού, εφόσον το… σενάριο δείξει προς την κατεύθυνση της επιλογής ενός τεχνοκράτη.
Ο Λουκάς Παπαδήμος λοιπόν, παραχώρησε συνέντευξη στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο «Market News». Και εκεί, εξέφρασε την άποψη ότι το φημολογούμενο γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σε επίπεδα πάνω από το 50%, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε και στην ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων που υπαγορεύει το Μνημόνιο, προκειμένου να αποκτήσει η ελληνική οικονομία αναπτυξιακή προοπτική, και να καταστεί μελλοντικά το χρέος βιώσιμο.
Στην πραγματικότητα, ο Λουκάς Παπαδήμος μίλησε σαν να εκπροσωπεί επισήμως την Ελλάδα. Σαν… πρωθυπουργός.
(από statesmen)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου