ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ
Οι πυρόπληκτοι της Ηλείας και της Αχαΐας περιμένουν ακόμη τα χρήματα του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ) που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2007, με σκοπό τη...
χρηματοδότηση προγραμμάτων αποκατάστασης ζημιών και ενίσχυσης πληγέντων από θεομηνίες, πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές.
Τα παραπάνω αναφέρουν σε ερώτησή τους οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης επισημαίνοντας πως η ούτως ή άλλως δύσκολη οικονομική κατάσταση των πυρόπληκτων επιδεινώνεται, καθώς δίχως την αρωγή του Ταμείου, αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους για την ανέγερση των οικιών τους, απειλούνται με κατασχέσεις από εργολάβους και με πρόστιμα από το ΙΚΑ.
Οι δύο βουλευτές ερωτούν τους υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών, ποιο είναι το συνολικό ποσό των πόρων του ΕΤΑΕΑ, ποια έργα χρηματοδοτούνται σήμερα από αυτούς, με ποια διαδικασία καταλήγουν οι πόροι στους δικαιούχους και πότε αυτοί θα λάβουν την επόμενη πληρωμή.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ) Αφορμή ήταν οι μεγάλες οικονομικές ανάγκες που προέκυψαν για την ανακούφιση των πυρόπληκτων μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Από δωρεές πολιτών και φορέων υπέρ των πυροπαθών είχαν συγκεντρωθεί 211 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων ένα πολύ μεγάλο ποσό είχε μείνει αδιάθετο, εξαιτίας κυρίως του γεγονότος ότι το Ταμείο παρέμενε επί μακρό διάστημα αδρανές και χωρίς διοίκηση.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2010 το ΕΤΑΕΑ καταργήθηκε στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων δημοσίων οργανισμών. Πριν την κατάργησή του, στις 7 Σεπτεμβρίου 2010, καταθέσαμε σχετική ερώτηση (αριθ. πρωτ. 2471) στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναφορικά με την τύχη των λοιπών πόρων του ταμείου που ανέρχονταν τότε στα 135 εκατ. περίπου και με το αν θα κατέληγαν αποκλειστικά στους δικαιούχους πυρόπληκτους.
Το Υπουργείο Οικονομικών στην απάντησή του, διαβεβαίωνε ότι «οι πόροι του Ταμείου, που προέρχονται από δωρεές νομικών και φυσικών προσώπων, είναι εγγυημένοι και κατατεθειμένοι σε ειδικό λογαριασμό στην ΤτΕ. (…) διασφαλίζεται ότι μετά την κατάργηση του Ταμείου την 1.1.2011, οι αδιάθετοι πόροι του θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την υλοποίηση των σκοπών που έχουν θέσει οι δωρητές των χρημάτων».
Με την κατάργηση του Ταμείου, ορίστηκε εκκαθαρίστρια, προκειμένου να αναλάβει τη διαχείριση των πόρων το Δ24 Οικονομικό Τμήμα. Η απόφαση υπεγράφη με καθυστέρηση περί τα τέλη Απριλίου, χωρίς οι δικαιούχοι να λάβουν τη χρηματική βοήθεια, καθώς το Υπουργείο Υποδομών ζήτησε 17.000.000 ευρώ και έλαβε μόλις 2.000.000 ευρώ. Είναι προφανές, ότι εξ αυτού του γεγονότος, η ούτως ή άλλως δύσκολη οικονομική κατάσταση των πυρόπληκτων επιδεινώνεται, καθώς δίχως την αρωγή του Ταμείου, αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους για την ανέγερση των οικιών τους, απειλούνται με κατασχέσεις από εργολάβους, με πρόστιμα από το ΙΚΑ κλπ.
Σε επικοινωνία πυρόπληκτων με αρμοδίους του Υπουργείου Οικονομικών, τους μεταφέρεται ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες και ότι ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα του Υπουργείου Υποδομών, ενώ σε αντίστοιχη τηλεφωνική συνομιλία με αρμοδίους του Υπουργείου Υποδομών, τους αναφέρθηκε ότι «ίσως να υπάρχουν τα μισά χρήματα στο λογαριασμό από το συνολικό ποσό της 31.12.2010» και ότι δεν θα λάβουν αποζημιώσεις μέχρι το τέλος του 2011.
Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Ποιο το συνολικό ποσό των πόρων του ΕΤΑΕΑ μετά την κατάργησή του και την ανάληψη της διαχείρισης διάθεσής τους από τη Δ24 Οικονομικό Τμήμα, ποια έργα χρηματοδοτούνται σήμερα από αυτούς, με ποια χρονοδιαγράμματα;
Με ποια διαδικασία καταλήγουν οι πόροι στους δικαιούχους; Πότε θα λάβουν οι πυρόπληκτοι την επόμενη πληρωμή;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Νίκος Τσούκαλης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου