Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Αναβολή απόφασης για την 6η δόση στην Ελλάδα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν έλαβαν απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα. Παράλληλα, ακυρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup που ήταν προγραμματισμένη για τις 13 Οκτωβρίου.
Χωρίς απόφαση για τη χορήγηση της 6η δόσης στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup. Μάλιστα, αποφασίστηκε να αναβληθεί το έκτακτο Eurogroup που ήταν προγραμματισμένο για τις 13 Οκτωβρίου, καθώς η τρόικα δεν θα ήταν έτοιμη να παρουσιάσει τη γνωμοδότησή της, πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε πως κανένα μέλος της...
ευρωζώνης δεν σπρώχνει την Ελλάδα στη χρεοκοπία, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος από τα μέτρα που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την αναθεώρηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν κάλεσε την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να επιτύχει τους στόχους της.
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έδειχναν προβληματισμένοι από τη δυστοκία της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμούς, τη ίδια στιγμή που εντείνονται οι φήμες για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Η συνεδρίαση του Eurogroup ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:30 ώρα Ελλάδας στο Λουξεμβούργο. Το πρωί της Τρίτης, θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin).
Βενιζέλος: Αποφασιστικότητα της Ελλαδας
Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να παρουσιάσει αποτελέσματα και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων της, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
Αναφερόμενος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι είναι πολύ φιλόδοξος, καθώς μετά από πολλά χρόνια αναμένεται να παρουσιαστεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ.
Η διαδικασία δημοσιονομικής σταθεροποίησης των δύο τελευταίων ετών είναι πολύ ισχυρή, τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι χώρα με διαρθρωτικές δυσκολίες, αλλά δεν εγκαταλείπει την ευρωζώνη.
Η Ελλάδα είναι μια υπερήφανη χώρα, η οποία έχει τη δυνατότητα να πάει μπροστά παρά τη βαθιά ύφεση 12% του ΑΕΠ την τελευταία τριετία, κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Πιέσεις Σόιμπλε προς τη Σλοβακία για ενίσχυση του Ταμείου Σταθερότητας
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάλεσε τη σλοβακική πολιτική ηγεσία, να αναλάβει τις ευθύνες της και να εκφραστεί σύντομα υπέρ της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματο-πιστωτικής σταθερότητας (ΕΤΧΣ).
«Ελπίζουμε, στη Σλοβακία, όλοι οι πολιτικοί υπεύθυνοι να αναλάβουν συντόμως τις ευθύνες τους, να λάβουν υπόψη τους ότι δεν υιοθετούν αποφάσεις για λογαριασμό τους, αλλά για όλη την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Σόιμπλε κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.
«Γνωρίζουν οι συνάδελφοί ότι θέλουμε να επικυρώσουμε όλοι το ταχύτερο όλα τα σχετικά με το ΕΧΤΣ, δεδομένου ότι η Δημοκρατία κατ' αυτόν τον τρόπο λειτουργεί», υπογράμμισε ο αξιωματούχος αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην κυβέρνηση της Σλοβακίας.
Στη 17μελη ευρωζώνη, η Σλοβακία, η Μάλτα και η Ολλανδία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΕΧΤΣ, ώστε αυτό να μπορεί στο μέλλον να αγοράζει κρατικά ομόλογα υπέρ-χρεωμένων κρατών στην ευρωζώνη, χωρίς την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με σκοπό να περιορίζεται η διάδοση της κρίσης χρέους.
Το σλοβακικό κοινοβούλιο έχει αναγγείλει την 25 τρέχοντος μηνός, ως ημερομηνία ψήφισης αυτών των αρμοδιοτήτων του ΕΤΧΣ. Όμως, η ίδια η πρωθυπουργός στη Μπρατισλάβα θέλει την επίσπευση της ψηφοφορίας, ώστε να προηγηθεί του Ευρωπαϊκού συμβουλίου της 17ης Οκτωβρίου. Αύριο (Τρίτη) θα γίνει στη Μπρατισλάβα μια σύσκεψη εκπροσώπων των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού, με σκοπό να ληφθεί πάνω στο θέμα απόφαση.
Βέλγιο: «Δεν πρέπει να αφήσουμε να πεθάνει θεραπευμένη η Ελλάδα»
Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς χαιρέτισε σήμερα τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα των δημόσιων οικονομικών, καλώντας τις χώρες της ευρωζώνης να καταβάλουν επιπλέον προσπάθειες για να μην επιτρέψουν να «πεθάνει θεραπευμένη η Ελλάδα».
Τα μέτρα που λαμβάνονται από την Αθήνα «είναι εντελώς εξαιρετικά» δεδομένου ότι υπάρχει «μια πάντα παρούσα ύφεση», δήλωσε ο Ρέιντερς μιλώντας πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στο Λουξεμβούργο.
«Το να πάνε πέρα από αυτό, δεν είναι αποδεκτό ούτε πολιτικά ούτε κοινωνικά, ούτε ακόμη σε οικονομικό επίπεδο: ο στόχος δεν είναι η Ελλάδα να πεθάνει θεραπευμένη, είναι να καταφέρουμε να την βοηθήσουμε πραγματικά», είπε ο Ρέιντερς, ο οποίος ρωτήθηκε για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα τηρήσει φέτος το στόχος της για το δημόσιο έλλειμμα, που προβλέπεται να ανέλθει στο 8,5% του ΑΕΠ αντί του 7,4% σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ιουνίου.
Θα πρέπει «από καιρού σε καιρό να λέμε σε ορισμένους από τους συναδέλφους μας ότι αντί να κοιτούν διαρκώς προς την Ελλάδα, πρέπει να κοιτάξουν προς τα εθνικά τους κοινοβούλια και να ψηφίσουν το κείμενο που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο», πρόσθεσε, υπαινισσόμενος τη Σλοβακία, η οποία χρονοτριβεί για να ψηφίσει τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
«Αν το κάνουμε αυτό, βοηθάμε την Ελλάδα και βοηθούμεθα και εμείς οι ίδιοι», τόνισε.
«Ελπίζω ότι σήμερα ή τις επόμενες ημέρες θα πάρουμε την απόφαση να καταβάλουμε την συμπληρωματική δόση (βοήθειας) προς την Ελλάδα», των 8 δισ ευρώ που προέρχεται από το πρώτο σχέδιο στήριξης της χώρας. «Οι Έλληνες καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες, εναπόκειται στις χώρες της ζώνης του ευρώ να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει και εκείνες να κάνουν τη δουλειά τους: να ψηφίσουν το κείμενο της συμφωνίας», σημείωσε.
Δεν θα αποκοπεί η Ελλάδα επειδή δεν «έπιασε» τους στόχους
Θα ήταν «πρόωρο» να υποθέσουμε ότι η Ελλάδα θα αποκοπεί από τη διεθνή βοήθεια, απλά επειδή δεν θα επιτύχει τους στόχους του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2011, δήλωσε σήμερα μια πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβάλλοντας την άποψη ότι μπορεί επίσης η ύφεση να φταίει γι’ αυτό.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα, εξετάζουν ποιο αντίκτυπο είχε η οικονομική επιβράδυνση στην αδυναμία της Ελλάδας να επιτύχει το 2011 έλλειμμα 7,6% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), δήλωσε η πηγή. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει έλλειμμα της τάξης του 8,5%.
Η πηγή - μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο - δήλωσε ότι θα μπορούσε για παράδειγμα να γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα μπορεί να μην έχει επιτύχει τις δεσμεύσεις τις για το 2011, αλλά έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων της επόμενης χρονιάς.
Ρούσεφ: Η λιτότητα δεν φτάνει...
Μόνο η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας δε θα μπορέσει να επιλύσει την κρίση χρέους της ευρωζώνης, προειδοποίησε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ. «Η λήψη δραστικών δημοσιονομικών μέτρων, μόνον, θα δημιουργήσει περισσότερες δυσκολίες και στασιμότητα» δήλωσε η πρόεδρος της Βραζιλίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga, λίγο αφότου αυτή συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Βέλγο πρωθυπουργό, Ιβ Λετέρμ.
«Η προσπάθεια εξόδου από την κρίση, χωρίς επενδύσεις ή χωρίς την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, θα είναι δύσκολη» πρόσθεσε, παρομοιάζοντας την κρίση στην Ευρώπη με εκείνη, που αντιμετώπισαν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής κατά τις δεκαετίες του '80, αλλά και του '90. Η κα Ρούσεφ αναμένεται να συναντηθεί την Τρίτη με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Βήματα επίλυσης της κρίσης από το Eurogroup
Η συνεδρίαση του Eurogroup σημάνει ταυτόχρονα και τα επόμενα βήματα της Ευρωζώνης αυτήν την εβδομάδα στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Ο βασικοός στόχος είναι η άρση των εμποδίων για την υλοποίηση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, ενώ την ίδια στιγμή Παρίσι και Βερολίνο επιδιώκουν να βελτιώσουν τον τρόπο άσκησης της ηγεσίας της νομισματικής ένωσης.
Αυτήν την εβδομάδα θα συνέλθει για τελευταία φορά, υπό την προεδρία του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και είναι πιθανή η λήψη απόφασης για τη μείωση των επιτοκίων απέναντι στην ανησυχητική επιβράδυνση των ρυθμών της οικονομικής ανάπτυξης.
Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται, επίσης, η σύνοδος του γαλλογερμανικού διδύμου στη Γερμανία, για την επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων ενίσχυσης της ευρωζώνης, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.
Η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί θα συζητήσουν για «τους τρόπους και τα μέσα επιτάχυνσης της οικονομικής ολοκλήρωσης της ευρωζώνης». «Μία αποτυχία της Ελλάδας, θα είναι αποτυχία για ολόκληρη την Ευρώπη», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Αν και καμία σημαντική απόφαση δεν αναμένεται από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών θεωρούν ότι θα υπάρξει πρόοδος.
Μία νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών θα διεξαχθεί στις 13 Οκτωβρίου με αντικείμενο την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails