Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Soros: 3 μήνες προθεσμία για επίλυση της κρίσης

Η Γερμανία και η κεντρική της τράπεζα είναι απίθανό να οδηγήσουν την ευρωζώνη σε έξοδο από την κρίση μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ενώ όταν περάσει αυτό το διάστημα θα είναι πλέον αργά, σύμφωνα με τον αμερικανό δισεκατομμυριούχο George Soros.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Soros, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στην Ιταλία, δήλωσε πως η κρίση της ευρωζώνης –την οποία προσδιόρισε ως μια κρίση κρατικού χρέους και μια τραπεζική κρίση που αλληλοσυνδέονται- απειλεί να καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να την...
βυθίσει σε μια «χαμένη δεκαετία», όπως αυτή της Λατινικής Αμερικής την δεκαετία του 1980.
«Μια παρόμοια μοίρα περιμένει τώρα την Ευρώπη. Αυτή είναι η ευθύνη που η Γερμανία και οι άλλες πιστώτριες χώρες πρέπει να αναγνωρίσουν. Όμως δεν υπάρχει ένδειξη ότι θα γίνει κάτι τέτοιο», σημείωσε ο κ. Soros.
Ο ίδιος δήλωσε πως αναμένει οι ελληνικές εκλογές του Ιουνίου να οδηγήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης που ναι μεν θα είναι πρόθυμη να τηρήσει τις τρέχουσες συμφωνίες διάσωσης, αλλά θα είναι αδύνατον να τηρήσει.
«Η ελληνική κρίση είναι πιθανό να κλιμακωθεί το φθινόπωρο. Μέχρι τότε η Γερμανική οικονομία θα έχει επίσης αποδυναμωθεί και η γερμανίδα καγκελάριος Merkel θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο απ’ ότι σήμερα να πείσει τον γερμανικό λαό να αποδεχθεί οποιεσδήποτε επιπλέον ευρωπαϊκές ευθύνες. Αυτό δημιουργεί ένα «παράθυρο» τριών μηνών», δήλωσε ο κ. Soros.
Σύμφωνα με τον κ. Soros, όλη η ευθύνη και το βάρος της προσαρμογής των ανισορροπιών της ευρωζώνης «πέφτει» στις πιο αδύναμες χώρες τις περιφέρειας, όμως ο πυρήνας της ευρωζώνης φέρει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη για την κρίση.
«Το ‘κέντρο’ είναι υπεύθυνο για τον σχηματισμό ενός ελαττωματικού συστήματος, για την εφαρμογή ελαττωματικών συνθηκών, για την επιδίωξη ελαττωματικών πολιτικών και για το ότι πάντα κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά», τόνισε.
Ο κ. Soros υποστήριξε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο ασφάλισης καταθέσεων ενώ ζήτησε να υπάρξει άμεση τραπεζική πρόσβαση στο Ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, καθώς και κοινή χρηματοοικονομική εποπτεία και κανονισμός.
Επίσης, ζήτησε μέτρα προκειμένου να μειωθεί το κόστος δανεισμού των χωρών με υψηλά χρέη, προειδοποιώντας πως αν αυτό δεν γίνει, τότε θα μειωθεί η στήριξη για τις μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία, καθιστώντας δύσκολη την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων.
«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να υπάρξει (μείωση του κόστους χρηματοδότησης), όμως όλοι χρειάζονται την ενεργή υποστήριξη της Bundesbank και της Γερμανικής κυβέρνησης», δήλωσε.
Η ευρωζώνη κάποια στιγμή θα χρειαστεί μια χρηματοοικονομική αρχή που θα μπορεί να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του κινδύνου φερεγγυότητας των μεμονωμένων κρατών.
Σύμφωνα με τον κ. Soros, το χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρώπης κατακερματίζεται και αναδιοργανώνεται μαζί με τις εθνικές γραμμές, οι οποίες μπορεί σε λίγα χρόνια να κάνουν δυνατή μια συντεταγμένη διάλυση της ευρωζώνης.
Όμως, «αν υπάρξει διάλυση νωρίτερα, τότε είναι δεδομένο ότι θα είναι άτακτη» και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε κατάρρευση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τον ίδιο, οι γερμανικές αρχές θα πρέπει να κάνουν «εξαιρετική προσπάθεια» να συγκεντρώσουν τη δημόσια υποστήριξη τους επόμενους τρεις μήνες για τα μέτρα που απαιτούνται για να σταματήσουν οι παρούσες τάσεις.
«Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να πείσουμε τη Γερμανία να δείξει ηγετική ικανότητα και να διατηρήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε.
(από euro2day)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails