Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Σαϊεντολογία - Eνας πρώην ξεσκεπάζει «σκοτεινές» δραστηριότητες της

35 χρόνια παρέμεινε στους κόλπους της αίρεσης ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Πολ Χάγκις.
Την παρέμβαση του FBI προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του βραβευμένου σκηνοθέτη για τα σκοτεινά παιχνίδια των προσηλυτιστών σε βάρος των «πιστών»

Οταν ο Πολ Χάγκις εγκατέλειπε τον Αύγουστο του 2009 τους κόλπους της σαϊεντολογίας, ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι οι μετέπειτα αποκαλύψεις του δις βραβευμένου με Οσκαρ σκηνοθέτη και σεναριογράφου για τις παράνομες και «σκοτεινές» δραστηριότητες της αποκαλούμενης και «αίρεσης των αστέρων του Χόλιγουντ», θα την οδηγούσαν σήμερα στη «τσιμπίδα» του FBI.

 

Η τεράστια επιχείρηση με ετήσια έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία φέρεται να χρησιμοποιεί ως προθήκη το κοινωφελές της έργο, επανέρχεται με τον πιο εμφατικό τρόπο στο προσκήνιο, δεδομένης και της... ατυχούς συγκυρίας της σημερινής τελετής απονομής των βραβείων Οσκαρ. Πολλοί διάσημοι ηθοποιοί και καλλιτέχνες δηλώνουν ένθερμοι θιασώτες της «Εκκλησίας» της σαϊεντολογίας, αποτελώντας την ιδανική ζωντανή διαφήμιση του θεμελιώδους «θρησκευτικού» μύθου που είχε πλάσει ο ιδρυτής της, το 1954, Ρον Χάμπαρντ.
Ελυσε τη σιωπή του
«Αυτοί οι άνθρωποι διαθέτουν καλή μνήμη. Είμαι σίγουρος ότι το όνομά μου θα συνδεθεί κάποια στιγμή εντός με ένα σκάνδαλο, το οποίο θα φαίνεται να μην έχει την παραμικρή σχέση με την Εκκλησία», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Χάγκις σε κάποιο σημείο του αφιερώματος προς το πρόσωπό του που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος του «New Yorker», Λόρενς Ράιτ.
Ο βραβευμένος σεναριογράφος του «Million Dollar Baby» και σκηνοθέτης του «Crash» επιβεβαίωσε στην ουσία τη γνησιότητα παρόμοιων αποκαλύψεων πρώην μελών της «αίρεσης». Επικαλούμενος ως λόγους της αποχώρησής του τη στήριξη της «Eκκλησίας» στη ρύθμιση, η οποία απαγορεύει τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνια και τη δημόσια εκστρατεία διαπόμπευσης που ενορχήστρωνε η πρώτη εναντίον πρώην μελών της, ο Χάγκις -ο οποίος έχει δύο κόρες ομοφυλόφιλες- προσέφερε πλήθος πολύτιμων πληροφοριών για το δημοσίευμα του «New Yorker».
Η Κίντμαν και τα... άλλα παιδιά
Οι διασημότητες που αποστάτησαν
Η Νικόλ Κίντμαν, πρώην σύζυγος του Τομ Κρουζ, η Ντέμι Μουρ, η Σάρον Στόουν, ο Τζέισον Μπεκ είναι ορισμένες από τις διασημότητες που κατάφεραν κάποια στιγμή να αντισταθούν στον απατηλό «μαγνητισμό» της σαϊεντολογίας και να εγκαταλείψουν τους κόλπους της. Ο πρώην σαϊεντολόγος, Μαρκ Χάντλεϊ, κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2009 στις ΗΠΑ το βιβλίο του με τίτλο «Ολα στη φόρα: πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα της σαϊεντολογίας», ταράζοντας για πρώτη φορά τόσο ισχυρά τα «σκοτεινά» ύδατα της εν λόγω «Εκκλησίας». Το 2004 αποχώρησε ένα από τα υψηλότερα μέλη στην ιεραρχία της αίρεσης, ο Μάρτιν Ράθμπεν, ενώ ουκ ολίγα πρώην μέλη την κατηγορούν ότι στη διάρκεια της εκάστοτε «θεραπείας» τούς υφάρπαξε κάθε είδους προσωπικό ή περιουσιακό στοιχείο, είτε επρόκειτο για την καριέρα, την υγεία ή τα χρήματά τους. Νεφελώδη επίσης παραμένουν τα αίτια «ύποπτων» θανάτων μελών, μεταξύ των οποίων αυτός της Λίζα ΜακΦέρσον, που φέρεται ότι έχασε τη ζωή της το 1995 εξαιτίας της κακομεταχείρισής της από τα άλλα μέλη.
Η στρατολόγηση
Γενναιόδωρα και... αφορολόγητα
Η «αίρεση» υπόσχεται στα υποψήφια μέλη της οργανική και ψυχική σταθερότητα και ισορροπία, βοηθώντας τα μέσω των πανάκριβων συνεδριών «πνευματικής εκπαίδευσης» να προγραμματίζουν τον εγκέφαλό τους με γνώμονα την απόλυτη επιτυχία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν νιώθουν αδύναμοι και εκτεθειμένοι στην τεράστια δεξαμενή «καρχαριών» της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Εάν προκύψουν... προβλήματα, υπάρχει το Cele-brity Center, όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα προσηλυτισμού διάσημων, το οποίο ανταμείβει γενναιόδωρα όσους καταφέρουν να στρατολογήσουν διασημότητες.
Η πρακτική της προσέγγισης διασημοτήτων χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της «αίρεσης», καθώς μεταξύ εκείνων που επιχείρησαν να στρατολογήσουν ήταν οι Oρσον Ουέλς, Ουόλντ Ντίσνεϊ και Γκρέτα Γκάρμπο.
Υποσχέσεις
Μπορεί ο νυν ηγέτης της σαϊεντολογίας, 50χρονος Ντέιβιντ Μισκάβιτς, να αρνείται ότι προσεγγίζει διασημότητες, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς φέρεται να τους υπόσχεται, μεταξύ άλλων, υψηλά επιμίσθια ή άλλου είδους υπηρεσίες ως «δώρα». Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί ο Τομ Κρουζ στον οποίο φέρεται, σύμφωνα με τον Ράιτ, να διέθεσε μια ομάδα μελών-υπαλλήλων που προσφέρουν κάθε είδους υπηρεσία έναντι... ψιχίων και ενίοτε χαρακτηρίζονται «πρόσωπα υψηλού κινδύνου», προκειμένου να αντικαταστήσουν την ξύλινη επένδυση στο εσωτερικό του αυτοκινήτου του, να ανακαινίσουν το γκαράζ του αεροσκάφους του και να βάψουν μερικές μοτοσικλέτες του.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Spiegel», ο Μισκάβιτς κατηγορείται ότι διάγει κρυφό υπερπολυτελή βίο, ενώ ορισμένα μέλη ισχυρίζονται ότι υπήρξαν θύματα ξυλοδαρμού από τον ίδιο.
Η «αίρεση» έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο δίκτυο με έσοδα που υπερβαίνουν ετησίως τα 300 εκατομμύρια δολάρια και μάλιστα αφορολόγητα καθώς η Σαϊεντολογία είναι αναγνωρισμένη ως θρησκεία και συνεπώς δεν φορολογείται...
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails