Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Εντολή για ανασυγκρότηση

thumb Μπορεί η Ν.Δ. να ανα­δείχθηκε τελικά πρώτο κόμμα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ αναμφισβήτητα συγκαταλέγε­ται στους νικητές των εκλογών, έστω και από τη θέση του δεύτερου, απο­τέλεσμα που συναρτάται τόσο με τις δικές του αδυναμίες όσο και, κυρίως, με την επίθεση που δέχτηκε και την τρομοκράτηση της κοινωνίας για έξο­δο από το ευρώ στην...
περίπτωση που ο Τσίπρας κληθεί να σχηματίσει κυβέρ­νηση.
Εκ των πραγμάτων η θεαματική εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ από το 4,6% του 2009 στο 26,89% του 2012 είναι ένα επίτευγμα – για «μοναδικό επίτευγμα στη νεότερη πολιτική ιστορία όλης της Ευρώπης» έκανε λόγο ο ίδιος ο Τσίπρας. Επίτευγμα το οποίο, ωστόσο, συνοδεύεται από βάρη και κρίσιμα στοιχήματα αναφορικά με τη διαχείρι­ση του ποσοστού αυτού.
Τα δύο κεντρικά στοιχήματα ήδη έχουν αναδειχθεί και αφορούν αφε­νός το πλαίσιο άσκησης αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφετέρου τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα με προσανατολισμό πλέον «κόμματος εξουσίας», κάτι το οποίο θα οριστικο­ποιήσει και τον πολιτικό - ιδεολογικό του μετασχηματισμό.
Όσον αφορά το αποτέλεσμα, οι αριθμοί μιλούν... από μόνοι τους: ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπλασίασε σχεδόν την εκλογι­κή επιρροή του μέσα σε διάστημα με­ρικών εβδομάδων, ενώ σχεδόν επταπλασίασε την κοινοβουλευτική του δύναμη κατακτώντας 71 έδρες.
Κυρίως όμως μιλούν οι απόλυ­τοι αριθμοί: ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 1.655.053 ψήφους, κατά συνέπεια πέτυχε την προσέλκυση περίπου 600.000 ψηφοφόρων επιπλέον σε σχέση με την κάλπη του Μαΐου. Σε σύγκριση με το 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέ­ντρωσε 1.339.388 περισσότερες ψή­φους.
Τις επόμενες μέρες το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρώσει την αποτίμη­ση του εκλογικού του αποτελέσματος και ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστι­κά του, ωστόσο με μια πρώτη ματιά εκτιμά ότι σημείωσε άνοδο στους νέ­ους και γενικά στις παραγωγικές ηλικίες κι εξέφρασε κυρίως ένα προοδευτι­κό κοινό σε αντιμνημονιακή και αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.
Εντυπωσιακή θεωρείται η άνοδος που σημείωσε σε όλες τις περιφέρειες της Αττικής και ιδιαίτερα στη Β’ Αθήνας, όπου έλαβε ποσοστό 31,43% (έναντι 26,23% της Ν.Δ.) και στην Περιφέρεια Αττικής (30,18% έναντι 26,45%).
(από topontiki)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails