Σάββατο 12 Μαΐου 2012

CNN: Γιατί δεν αφήνουμε την Ελλάδα να βουλιάξει;

Φωτογραφία για CNN: Γιατί δεν αφήνουμε την Ελλάδα να βουλιάξει;Το δίλημμα που ταλανίζει όλη την Ευρώπη, να σώσουμε την Ελλάδα ή να την αφήσουμε να βουλιάξει, αναλύει σε άρθρο του το CNN καταλήγοντας με μία χαρακτηριστική σκηνή από ταινία των Monty Pythons.
Το άρθρο αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει δώσει την Δημοκρατία και τις αρχές λειτουργίας της κοινωνίας των πολιτών, ωστόσο σήμερα είναι το "άρρωστο μέλος" της Ευρώπης, αφήνοντας τους εταίρους της να αναρωτιούνται αν αξίζει τον...
κόπο να ξοδεύουν δισεκατομμύρια ευρώ για να την σώσουν.
Αναλύοντας την άποψη όσων λένε ότι πρέπει η Ευρωζώνη να "αποχαιρετίσει" την Ελλάδα, το άρθρο υποστηρίζει ότι η χώρα είναι περιφερειακή, δεν έχει μεγάλη ενεργειακή σημασία, ούτε ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία "τώρα που ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε". Επίσης το ΑΕΠ της αντιστοιχεί στο 5% της οικονομίας της ΕΕ.
Επιπλέον αμφισβητείται και η ικανότητα αλλά και η βούληση της χώρας να παραμείνει στο ευρώ, παραπέμποντας στο αποτέλεσμα των εκλογών καθώς τα "μνημονιακά" κόμματα κατακρημνίστηκαν και προέκυψε ακυβερνησία.
Επίσης υπάρχει το ερώτημα αν οι ατελείωτες διασώσεις αποτελούν έξυπνη επιλογή ή διαιωνίζουν την κρίση δημιουργώντας νέα χρέη. Σημειώνεται εδώ ότι έγγραφο της τρόικας προβλέπει πως η χώρα θα χρειαστεί 175 δισ. δολάρια εντός διετίας.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι όσο η Ελλάδα έχει νόμισμα το ευρώ δεν πρόκειται να γίνει ανταγωνιστική. Ο αμερικανός οικονομολόγος Κένεθ Ρογκόφ λέει πως η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ παραμένοντας στην ΕΕ, να υιοθετήσει ξανά τη δραχμή ώστε να γίνει ένας πολύ ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός.
Ο Χανς Βέρνερ Ζιν, γνωστός γερμανός οικονομολόγος, αναφέρει ότι θα ήταν καλύτερο τα κονδύλια που ξοδεύτηκαν για τη διάσωση της Ελλάδας, να ξοδεύονταν για να ετοιμαστεί η έξοδός της από το ευρώ. "Η δραχμή θα υφίστατο άμεση υποτίμηση αλλά η κατάσταση θα εξομαλυνόταν πολύ γρήγορα. Μετά από μία σύντομη μπόρα, ο ήλιος θα ανέτειλε και πάλι" δήλωσε στο Spiegel.
planet-greece

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails