Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Αντιδράσεις πυροδότησε η πρόταση πέντε σημείων του Α. Τσίπρα

Σε δοκιμασία αξιοπιστίας για το πολιτικό σύστημα εξελίσσεται η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, την ώρα που η δεύτερη διερευνητική εντολή βρίσκεται στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως όρο, για την όποια προσπάθεια συνεννόησης με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να στείλουν επιστολές στην τρόικα με τις οποίες θα ακυρώνουν τις δεσμεύσεις του Μνημονίου. Ο κ. Σαμαράς απάντησε σκληρά λέγοντας ότι δεν θα βάλει την υπογραφή του στη διάλυση της χώρας και κλείνοντας την «πόρτα» σε πιθανή ψήφο ανοχής, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέπεμψε στην αυριανή του συνάντηση με τον κ. Τσίπρα διαμηνύοντας πάντως ότι η αλαζονεία δεν βοηθά τον τόπο. 

Αντιδράσεις πυροδότησε η πρόταση πέντε σημείων του Αλέξη Τσίπρα για την διακυβέρνηση και το αίτημα στους πολιτικούς αρχηγούς να πάρουν πίσω τις δεσμεύσεις τους για το μνημόνιο.
Με σκληρή γλώσσα ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα, ότι ζητά να βάλει την υπογραφή του στη διάλυση της Ελλάδας. Παράλληλα ο κ. Σαμαράς δηλώνει την ετοιμότητα της ΝΔ να δώσει την ανοχή της σε κυβέρνηση μειοψηφίας, με βασική προϋπόθεση να διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τα εθνικά συμφέροντά της.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπενθυμίζει τον όρο του ΠΑΣΟΚ να μην βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ και Ευρώπης και εκτιμά ότι η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών θα είναι ουσιαστική.

Επανάλαβε ακόμη την πρότασή του για δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή τουλάχιστον της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε ψυχραιμία και υπευθυνότητα από την πολιτική ηγεσία.

Νωρίτερα η Αλέκα Παπαρήγα, είχε απορρίψει την πρόσκληση του για σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς. Παράλληλα σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ σημειώνει ότι ο κ.Τσίπρας χρησιμοποίησε την εντολή που πήρε, κάνοντας επιμέρους προτάσεις για να υποκλέψει ψήφους.
Σε ότι αφορά στις προτάσεις, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε πέντε άξονες ως ελάχιστη προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Μεταξύ άλλων τονίζει η άμεση ανάγκη ακύρωσης των νόμων που περικόπτουν μισθούς, συντάξεις και καταργούν εργασιακά δικαιώματα. Ακόμη θέτει την καθιέρωση εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής και την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Ζητά επίσης, δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου που θα διερευνήσει το επαχθές του δημόσιου χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και διεκδίκηση δίκαιης και βιώσιμης ευρωπαϊκής λύσης.
Σε δηλώσεις του μετά την ανάθεση της διερευνητικής εντολής, ο κ.Τσίπρας ανέφερε ότι θα επανακαταθέσει την πρότασή του για μια κυβέρνηση της αριστεράς που θα βάλει οριστικά τέλος στα μνημόνια της υποτέλειας.

Σημειώνεται ότι θετικός στην πρόταση Τσίπρα για την συγκρότηση μιας κυβέρνησης της αριστεράς δήλωσε, νωρίτερα, ο Φώτης Κουβέλης, παρέχοντας τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση αυτή, που θα πρέπει - όπως είπε - να έχει ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση.

Η επικεφαλής των Οικολόγων-Πράσινων επανέλαβε και μετά την συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα ότι αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις και σαφώς καθορισμένα βήματα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να περιγράψει.
Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας με επιστολή που θα στείλει την Τετάρτη στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΕ, Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, θα ζητήσει την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού σχεδίου βασισμένου στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails