Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Την επισκέφτηκε η πρόεδρος της Λιθουανίας

Συνάντηση με την πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας είχε η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. Η Γιούλια Τιμοσένκο βρίσκεται στο νοσοκομείο εδώ και αρκετές ημέρες, ύστερα από τις καταγγελίες για βάναυση μεταχείρισή της από τους φύλακες, εντείνοντας τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τις ατομικές ελευθερίες στην ευρωπαϊκή χώρα.

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας πάσχει από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και πρόσφατα σταμάτησε απεργία πείνας 20 ημερών που είχε ξεκινήσει στις 20 Απριλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη βία, που όπως είπε, είχε υποστεί στη φυλακή.

Η αντιφρονούσα είναι «καλά στην υγεία της», δήλωσε στον Τύπο μετά την επίσκεψή της η πρόεδρος της Λιθουανίας, η πρώτη αρχηγός κράτους που συναντήθηκε με την Τιμοσένκο μετά τη φυλάκισή της τον Αύγουστο.

«Είναι θετική, αισιόδοξη, δεν παραπονέθηκε για τίποτα. Αντίθετα, είναι ευτυχής που οι γιατροί ασχολούνται μαζί της σοβαρά και ότι ο Γερμανός γιατρός είναι μαζί της», σημείωσε.

Η Τιμοσένκο ήταν επιφυλακτική για τους Ουκρανούς γιατρούς και οι Αρχές συμφώνησαν ότι πρέπει να νοσηλευτεί από έναν ειδικό της κλινικής Charité του Βερολίνου, τον Λουτς Χαρμς.

Σύμφωνα με την Γκριμπαουσκάιτε ο γιατρός είναι «λιγότερο αισιόδοξος» από την ασθενή του και εκτιμά ότι η συνεχής παρακολούθηση της Τιμοσένκο στο νοσοκομείο «περιπλέκει την ταχεία αποκατάσταση της υγείας της».

Η Γκριμπαουσκάιτε, που θα συναντηθεί το βράδυ στο Κίεβο με τον ομόλογό της Βίκτορ Γιανουκόβιτς, προειδοποίησε επίσης την Ουκρανία κατά της «αυτοαπομόνωσης» έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας οι σχέσεις με το Κίεβο βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα λόγω της υπόθεσης Τιμοσένκο που θεωρείται πολιτική.

«Η εμπιστοσύνη της Ευρώπης στην Ουκρανία μειώνεται. Υπάρχουν δυνατότητες για την αντιμετώπιση της πολύπλοκης κατάστασης, αλλά αυτό εξαρτάται από τους Ουκρανούς από το δρόμο που θα επιλεγεί: Αυτόν της προσέγγισης με την Ευρώπη ή της αυτοαπομόνωσης», τόνισε σε ανακοίνωσή της.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails