Σάββατο, 12 Μαΐου 2012

Σε ρήξη οι σχέσεις Αγίου Όρους και Πολιτείας (;)

Φωτογραφία για Σε ρήξη οι σχέσεις Αγίου Όρους και Πολιτείας (;)Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης
Την προσεχή Δευτέρα 14 Μαίου 2012 συνεδριάζει για ακόμη μία φορά η Διπλή Σύναξη του Αγίου Όρους, για να συζητήσουν το μείζον θέμα της φορολόγησης των εκτός της χερσονήσου ακινήτων των Ιερών Μονών.
Κατά την πρώτη και έντονα φορτισμένη συνεδρίαση που είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου, η Διπλή Σύναξη της Ιεράς Κοινότητος, στην οποία συμμετέχουν οι εκπρόσωποι αλλά και οι ηγούμενοι των είκοσι μονών, είχε αποφασίστει να δοθεί στην...
ελληνική Πολιτεία διορία μέχρι τις 15 Μαϊου για να δουν εάν θα υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματά τους να μην υπάρχουν τόσο μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι το ανώτατο διοικητικό όργανο της μοναστικής κοινότητας, ωστόσο είναι αποφασισμένο να φτάσει την υπόθεση "στα άκρα".
Πολλοί είναι εκείνοι που τονίζουν πως η φορολόγηση της περιουσίας αντίκειται σε μία σειρά συμφωνιών που προβλέπονται ειδικά για την Αθωνική Πολιτεία και κυρίως προσκρούουν στο άρθρο 105 του Συντάγματος που αναφέρει ρητά τα φορολογικά και τελωνειακά πλεονεκτήματα που απολαμβάνει το Άγιον Όρος.
Ηγούμενος σχολιάζοντας στην Romfea.gr το εν λόγω γεγονός, ανέφερε ότι υπάρχουν προτάσεις ακόμη και για να "παγώσουν" οι σχέσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών και γενικά με κάθε υπηρεσιακό παράγοντα της ελληνικής Πολιτείας.
Επίσης οι πληροφορίες λένε ότι υπήρξαν και εκείνες οι φωνές που ζητούν, ακόμα και την απομάκρυνση του πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους ως ένδειξη διαμαρτυρίας!
Τέλος πιο ψύχραιμες φωνές από άλλες Μονές επισημαίνουν πως η κατάσταση δεν πρέπει να φτάσει στα άκρα, πρέπει να επικρατήσει η νηφαλιότητα και να μην στραφούν άμεσα για βοήθεια σε άλλες ομόδοξες χώρες.
(από romfea)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails