Σάββατο, 5 Μαΐου 2012

Μπορούμε να αναγεννήσουμε τα κύτταρα της καρδιάς μας;

Και όμως τα μηνύματα της διεθνούς  επιστημονικής κοινότητας είναι τόσο αισιόδοξα, που μάλλον θα τα καταφέρουμε...
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, που πραγματοποίησαν Αμερικανοί επιστήμονες, υπάρχουν ελπίδες ότι θα μπορούμε κάποια στιγμή στο μέλλον να γιατρεύουμε μόνοι μας τις τραυματισμένες καρδιές μας.
Τι σημαίνει όμως αυτό; Με την έρευνά τους  οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια ικανότητα, που νομίζαμε ότι την...
είχαν μόνο τα αμφίβια, δηλαδή την αναγέννηση του καρδιακού μυός, τη διαθέτουν τελικά και τα θηλαστικά, στα οποία ως γνωστόν ανήκει και ο άνθρωπος.  Με  λίγα λόγια απέδειξαν ότι και τα ποντίκια μπορούν να αυτοϊαθούν και να αναπλάσουν σχεδόν πλήρως τον καρδιακό τους  μυ.
Το συγκεκριμένο πείραμα των ερευνητών έγινε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, όπου  αφαίρεσαν από νεογέννητα πειραματόζωα περίπου το 15% του καρδιακού μυός τους. Περίπου 21 μέρες αργότερα παρατηρήθηκε σημαντική αναγέννηση του καρδιακού μυός των πειραματόζωων και μετά από 2 μήνες η καρδιά των ποντικιών λειτουργούσε πλέον σχεδόν απόλυτα φυσιολογικά.
Οι ειδικοί προσπάθησαν να επαναλάβουν το πείραμα με ηλικιωμένα ποντίκια και διαπίστωσαν ότι δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί. Αυτό έδειξε ότι η δυνατότητα αναγέννησης του καρδιακού μυός ατονεί με την ηλικία. Το θέμα τώρα είναι  να καταφέρουν οι επιστήμονες να εξακριβώσουν αν μπορεί το ίδιο να συμβεί και στον άνθρωπο.   
Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Eric Olson στο Πανεπιστήμιο του Τέξας είπε σχετικά τα εξής:
«Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι τη δυνατότητα της ανάπλασης του καρδιακού μυός δεν τη διαθέτουν αποκλειστικά τα ψάρια και τα αμφίβια, αλλά και τα θηλαστικά. Πιστεύουμε ότι τη διαθέτει και ο ανθρώπινος οργανισμός, αλλά πιθανόν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα αμέσως μετά τη γέννησή του και όχι εφ' όρου ζωής.
Στόχος μας τώρα είναι να εντοπίσουμε επακριβώς τα γονίδια που εμπλέκονται στην αναγέννηση της καρδιάς στα ποντίκια και να καταφέρουμε να τα διεγείρουμε, ώστε να μπορούν να επισκευάσουν βλάβες της καρδιάς τους ακόμα και σε μεγάλη ηλικία. Όταν το καταφέρουμε στα ηλικιωμένα ποντίκια, τότε πιστεύω ότι θα ανοίξει ο δρόμος για να δοκιμάσουμε την τεχνική και στον άνθρωπο.
Αρχικά θα δοκιμαστεί σε εμφραγματίες, επειδή η καρδιά τους συχνά υφίσταται εκτεταμένες βλάβες και η τυχόν αυτοΐαση τμήματος του καρδιακού μυός τους θα ήταν σωτήρια».
(από inews)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails