Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Άκαρπες οι επαφές Τσίπρα

Aύριο, μία ώρα μετά το μεσημέρι, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, τη διερευνητική εντολή καθώς δεν κατέστη δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας.

Ωστόσο, στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί ικανοποίηση για την τακτική που ακολουθήθηκε, ενώ κομματικές πηγές επισημαίνουν ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως υπεύθυνη εθνική δύναμη.

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της ΝΔ να κατηγορεί ουσιαστικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως με τα όσα ζητά οδηγεί τη χώρα εκτός ευρωζώνης.

Ο κ. Σαμαράς σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, εξήγησε στον κ. Τσίπρα ότι οι όροι τους οποίους έθεσε δεν οδηγούν σε επαναδιαπραγμάτευση της πολιτικής του Μνημονίου, αλλά σε μονομερή καταγγελία της και άμεση πτώχευση. 
Ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα πως είναι διατεθειμένος να δώσει ανοχή ακόμα και σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ, με απαρέγκλιτο όμως όρο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. 

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου με τον επικεφαλής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αλέξη Τσίπρα και σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Βενιζέλου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε δύο εναλλακτικές προτάσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Η πρώτη είναι η δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας με την συμμετοχή των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και η δεύτερη αφορά μια κυβέρνηση με την συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, της ΔΗΜ.ΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων την οποία μπορεί να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ εφόσον εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την βελτίωση της θέσης της χώρας μέσω διαπραγματεύσεων.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ λέγοντας ότι στην παρούσα φάση φαίνεται ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε λύση, πρόσθεσε ότι θα παραλάβει αύριο τη διερευνητική εντολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα συνεχίσει την προσπάθεια.

Εξάλλου, τη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να γίνει συζήτηση για συγκρότηση του «αντιμνημονιακού μετώπου», εξέφρασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

http://www.amna.gr/ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails