Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Ο Αλέξης και οι άλλοι...

Σε λεπτό πάγο βαδίζει η πολιτική σταθερότητα της χώρας καθώς, μετά το σεισμό της κάλπης και την ενεργοποίηση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο, πόλωση και νέες εκλογές στις 17 Ιουνίου, παρεκτός και εάν τα κόμματα λύσουν την εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση της συνεργασίας ή σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση.

Βασικός πρωταγωνιστής των ημερών αναδεικνύεται ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στα χέρια του οποίου βρίσκεται από το μεσημέρι της Τρίτης η διερευνητική εντολή.

Η πρώτη ημέρα περιορίστηκε σε συναντήσεις χαμηλής έντασης, με τον Φ. Κουβέλη, ο οποίος παρείχε υπό όρους στήριξη στην πρόταση Τσίπρα, με εκπροσώπους των Οικολόγων Πράσινων, που εξέφρασαν επιφυλάξεις, και με τη Λ. Κατσέλη η οποία συμφώνησε σε συνεργασία.

Το κυρίως πιάτο θα σερβιριστεί σήμερα Τετάρτη, με τον Αλέξη Τσίπρα να συναντάται διαδοχικά με τους κυρίους Καμμένο, Βενιζέλο και Σαμαρά.

Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει με απόλυτη βεβαιότητα το αποτέλεσμα, πλην όμως τα μέχρι στιγμής στοιχεία προϊδεάζουν για ναυάγιο, καθώς το κλίμα, κυρίως ανάμεσα σε Τσίπρα- Σαμαρά, πολώθηκε μετά τη δήλωση του πρώτου, στην οποία, αφού τόνισε ότι η λαϊκή ετυμηγορία ακύρωσε το Μνημόνιο, ζήτησε από τους προέδρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να πάρουν πίσω τις δεσμευτικές υπογραφές τους προς τους θεσμικούς πιστωτές της χώρας.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε, επίσης, και τους πέντε "ελάχιστους άξονες" για τις συζητήσεις που θα έχει.

- Ακύρωση της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου, ειδικά όσων περικόπτουν μισθούς και συντάξεις.
- Ακύρωση νόμων που καταργούν εργασιακά δικαιώματα, όπως η μετενέργεια.

- Προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, όπως η εφαρμογή του εκλογικού νόμου με απλή αναλογική.

- Δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα. (Να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock).

- Δημιουργία διεθνούς επιτροπής ελέγχου του απεχθούς χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του.




Τα παραπάνω προκάλεσαν αντιδράσεις:

Αρχικώς απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς, με μία εξαιρετικά επιθετική δήλωση, με την οποία σημείωσε ότι "ο κ. Τσίπρας με τις σημερινές του δηλώσεις κάνει το πάν για να μη σχηματιστεί κυβέρνηση", κατηγορώντας τον για αλαζονεία και λαϊκισμό, καθώς επίσης για επικίνδυνα παιχνίδια με τη φωτιά που μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα στο χάος και εκτός ευρώ.

"Ελπίζω ο κ. Τσίπρας να έχει συνέλθει μέχρι αύριο", πρόσθεσε, κλιμακώνοντας την επίθεση του: "Εάν θέλει να συγκροτήσει ένα αριστερό αντί-ευρωπαϊκό μέτωπο, να ξέρει ότι θα βρει απέναντι το ευρωπαϊκό κεντροδεξιό μέτωπο".

Περισσότερο μετριοπαθής εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δεν έκλεισε την "πόρτα" στον Αλ. Τσίπρα, προειδοποίησε ωστόσο ότι το ζωτικό είναι να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να πάνε τα πράγματα καλύτερα και όχι χειρότερα για τον ελληνικό λαό. "Ο κ. Τσίπρας ας περιμένει τη συνάντηση που θα έχουμε" ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι "θα είναι ουσιαστική".

Σκληρή κριτική στις προτάσεις Τσίπρα άσκησε και το ΚΚΕ, το οποίο εξ αρχής γνωστοποίησε την άρνηση του να προσέλθει σε οποιαδήποτε συζήτηση για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Περισσός εκτιμά ότι με τις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε για την επόμενη εκλογική μάχη την εντολή που πήρε, κάνοντας επιμέρους προτάσεις με στοχευμένο προεκλογικό διάγγελμα στους πιο απελπισμένους, για να τους παραπλανήσει και να υποκλέψει ψήφους.

 Αυτός που επιμένει, πάντως, για συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι "έχει τη δημοκρατική υποχρέωση να αποδείξει στον λαό ότι οι θέσεις του μπορούν να έχουν ρεαλιστική εφαρμογή".

Ανεπιφύλακτη στήριξη στο κυβερνητικό εγχείρημα που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Μίκης Θεοδωράκης, ενώ ενθουσιώδες μήνυμα απέστειλε ο ηγέτης του Μετώπου της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν.

Επιστολή σε Μπαρόζο, Ρομπάι και Ντράγκι
Την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού σχεδίου βασισμένου στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία, θα ζητήσει ο Α. Τσίπρας, με επιστολή που θα στείλει σε Μπαρόζο, Βαν Ρομπάι και Ντράγκι.

Τσίπρας... International
Το εκλογικό αποτέλεσμα προκάλεσε αίσθηση διεθνώς, με αποτέλεσμα τα ξένα ΜΜΕ να στρέφουν εκ νέου την προσοχή του στη χώρα μας.

Η ιταλική La Stampa φιλοξένησε συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ο κ. Τσίπρας δήλωσε "έτοιμος να κυβερνήσει", ζητώντας παράλληλα "μορατόριουμ για το χρέος".

Η ελληνική Αριστερά έχει τώρα μια ιστορική ευκαιρία να σχηματίσει αντι-μνημονιακή κυβέρνηση και να βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο, γράφει το Reuters.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails