Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Ευρωπαϊκές πίεσεις για κυβέρνηση συνεργασίας

Αυξάνουν σταδιακά την πίεση προς την Αθήνα οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο ζητώντας πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών. Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Γερμανική κυβέρνηση διαμηνύουν ότι σέβονται το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα αλλά ζητούν κυβέρνηση συνεργασίας και τήρηση του προγράμματος. Επισείουν μάλιστα τον κίνδυνο μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

Κυβέρνηση συνεργασίας, με σκοπό την προώθηση των μεταρρυθμίσεων ζητά από την Ελλάδα η Κομισιόν διαμηνύοντας, πως σε άλλη περίπτωση, είναι ορατός ο κίνδυνος άτακτης χρεοκοπίας.
« Οι χώρες του προγράμματος δεν έχουν άλλη επιλογή, εκτός της άτακτης χρεοκοπίας, κάτι που για εμένα δεν συνιστά επιλογή», τόνισε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο.

Ταυτόχρονα και η γερμανική κυβέρνηση εμμένει στη στάση της περί τήρησης των συμφωνηθέντων: Κατά τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρόκειται για τον «καλύτερο δρόμο» εξόδου από την κρίση, ενώ σε παρόμοιο ύφος κινείται και ο Υπουργός Εξωτερικών Βεστερβέλε, που αξιώνει τη δημιουργία «κυβέρνησης σύνεσης».

Την ίδια ώρα και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γουνκέρ, ευθυγραμμίζεται με τη θέση του Βερολίνου, πως δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσιονομικού συμφώνου, χωρίς να αποκλείει πάντως την ένταξη αναπτυξιακών στοιχείων, όχι όμως με τη μορφή συνθήκης, ενώ παραδέχτηκε πως πρέπει να δοθεί ελπίδα στον ελληνικό λαό γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι υπάρχει απελπισία.

Αναζητώντας τη χρυσή τομή ανάπτυξης και λιτότητας, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής της 23ης Μαϊου, που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το δίλημμα «λιτότητα ή ανάπτυξη» κυριαρχεί στα περισσότερα διεθνή δημοσιεύματα, κάποια μάλιστα, όπως ο Independent, εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ μερίδα του γερμανικού Τύπου, επικρίνει την άκαμπτη στάση της Αγγελα Μέρκελ, επισημαίνοντας πως έχει σχεδόν απομονωθεί, από την υπόλοιπη Ευρώπη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails