Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Εκλειψη ηλίου θα μαγέψει τον πλανήτη το Σαββατοκύριακο [εικόνες]

Λίγες μέρες μετά τη πιο λαμπερή και μεγάλη πανσέληνο της χρονιάς οι κάτοικοι της γης θα απολαύσουν το μοναδικό θέαμα της έκλειψης ηλίου καθώς το φεγγάρι θα κρύψει το 94% της φωτεινής μάζας και θα μείνει μονάχα ένα τεράστιο χρυσό δαχτυλίδι τριγύρω της!
Εκατομμύρια άνθρωποι στη δύση των Ηνωμένων Πολιτειών (είναι η πρώτη φορά που θα είναι τόσο ορατό το φαινόμενο μετά το 1994) και στην Ασία θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το εξαιρετικά εντυπωσιακό θέαμα αυτό το διήμερο που η σελήνη (η οποία περνάει για πρώτη φορά φέτος μπροστά από τον ήλιο) θα εμφανίσει την οφθαλμαπάτη ότι είναι τόσο τεράστια ώστε να κρύψει το μεγαλύτερη μέρος του ήλιου.
Για την Ελλάδα η πρώτη σημαντική έκλειψη της χρονιάς θα είναι δακτυλιοειδής αλλά δεν θα γίνει ιδιαίτερα ορατή από τη χώρα μας καθώς θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Μαΐου στις 02:47 (τοπική ώρα), όταν η σκιά της Σελήνης θα πέσει στη νότια Κίνα την ώρα της Δύσης. Ακόμα και στις χώρες της Δύσης που θα γίνει περισσότερο ορατή ωστόσο θα διαρκέσει μόλις 5λεπτά!

Οι γιατροί πάντως προειδοποιούν ότι όσοι προσπαθήσουν να απολαύσουν το φαινόμενο θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί τα ειδικά γυαλιά γιατί ακόμα και αυτά τα πέντε λεπτά είναι αρκετά για να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στα μάτια.
«Επειδή σε πολλά μέρη η έκλειψη θα γίνει κατά τη διάρκεια της μέρας δεν θα είναι ιδιαίτερα εμφανής. Γι΄αυτό είναι καλύτερα να κοιτάξετε στις σκιές, κάτω από τα φυλλώματα των δέντρων όπου θα δείτε πραγματικά πύρινα δαχτυλίδια να σχηματίζονται μπροστά σας», συμβουλεύει η Nasa.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails