Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Οι 9 χώρες όπου η ανεργία είναι άγνωστη λέξη

Το φάσμα της ανεργίας είναι ίσως μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες της σύγχρονης εποχής. Σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, τα ποσοστά είναι διψήφια ενώ οι προβλέψεις είναι όλο και πιο δυσοίωνες.

Κι όμως υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις!
Μια χώρα θεωρείται ότι βρίσκεται σε πλήρη απασχόληση, όταν έχει ποσοστό ανεργίας κάτω του 5%. Σύμφωνα λοιπόν με παγκόσμια έρευνα του ινστιτούτου Gallup, υπάρχουν κάποιες χώρες όπου η ανεργία πραγματικά δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο

#9. Βιετνάμ
Οι κρατικές επιχειρήσεις αποτελούν το 40% του ΑΕΠ της χώρας και αυτή είναι ίσως η εξήγηση για το χαμηλό ποσοστό της βρίσκεται στο γεγονός ότι ο ρυθμός των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται στην βιομηχανία (40% πάνω το 2011) είναι πολύ μεγαλύτερος από τον ρυθμό των θέσεων εργασίας που χάνονται στον αγροτικό τομέα (-22% το 2011).
#8. Ουκρανία
Διατηρεί σταθερά ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας παγκοσμίως (κάτω από 5%), παρόλο που η οικονομική της ανάπτυξη έχει αυξομειώσεις όπως συρρίκνωση κατά 14,5% το 2009. Ωστόσο κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο μη καταγεγραμμένος αριθμός των ανέργων είναι εξαιρετικά υψηλός άρα τα στοιχεία όχι και τόσο ενδεικτικά.

#7. Ταϋλάνδη
Οι εξαγωγές, που αποτελούν το 50% του ΑΕΠ της. Για μια και πλέον δεκαετία το ποσοστό ανεργίας δεν ξεπέρασε το 2%. Ενώ το μέλλον διαγράφεται ακόμη πιο ευοίωνο καθώς στη χώρα καταφεύγει μεγάλος αριθμός επενδύσεων που φεύγουν από την Κίνα λόγω του υψηλού πληθωρισμού της.

#6. Ταϊβάν
Το 1950 ήταν η τελευταία φορά που η χώρα αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα ανεργίας. Τη δεκαετία του 1980, το ποσοστό ανεργίας –που είναι σταθερά κάτω από 5%- έπεσε κάτω από 2%, η χώρα αναζήτησε στο εξωτερικό εργατικό δυναμικό επειγόντως. Εδώ και δεκαετίες η οικονομία της χώρας είναι εστιασμένη στην εξαγωγή τεχνολογικών προϊόντων.

#5. Μαυροβούνιο
Πάνω από 50% των κατοίκων της μικρής αυτής χώρας εργάζονται μόνιμα για ένα εργοδότη. Βασικότεροι πυλώνες του ΑΕΠ της χώρας είναι η βιομηχανία αλουμινίου (που αντιπροσωπεύει 80% των εξαγωγών της) και, τα τελευταία χρόνια, ο τομέας μεταποίησης τροφίμων.

#4. Ιαπωνία
Παρά τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα πέρυσι, το ποσοστό της ανεργίας διατηρείται σταθερά κάτω από το 5%. Και αυτό παρόλο ότι πέρυσι το μέγεθος της οικονομίας της μειώθηκε κατά 0,5%, η 14η μεγαλύτερη πτώση παγκοσμίως.

#3. Κίνα
Ο μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων, ο τεράστιος αριθμός θέσεων εργασίας και το γεγονός ότι η Κίνα είναι και επίσημα ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας κρατούν το επίπεδο της ανεργίας κάτω από το 5% παρά το μέγεθος της χώρας. Ωστόσο οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές για εκατομμύρια εργαζομένους είναι παράδειγμα προς αποφυγή.

#2. Λευκορωσία
10,5% θα ήταν ο εξαιρετικός ρυθμός βιομηχανικής ανάπτυξης του πρώην Ρωσικού δορυφόρου το 2010. Κάτι που εξηγεί το ποσοστό ανεργίας που κυμαίνεται κάτω από 5%. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι εν πολλοίς πλασματικά καθώς δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας είναι όσοι έχουν γραφτεί σε προγράμματα τύπου Stage, με χαμηλό μισθό.

#1. Αυστρία
Η μοναδική εκπρόσωπος της ανεπτυγμένης Δύσης στη λίστα. Από το 1982 , οπότε η Παγκόσμια Τράπεζα κάνει τις σχετικές μετρήσεις το ποσοστό ανεργίας έχει μείνει σταθερό κάτω από 5% (το μικρότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση), με 50% του πληθυσμού να εργάζεται μόνιμα για ένα εργοδότη. Αιτία η κρατική επιδότηση στις επιχειρήσεις για την μείωση των συνολικών ωρών εργασίας.
 
ΠΗΓΗ : Kafeneio

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails