Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Εγκρίθηκε η παραχώρηση 50+ UH-60L Blackhawk από τις ΗΠΑ για τον Ε.Σ.!

Επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά τα δημοσιεύματα της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ (τ.201 τον Ιούνιο του 2011 και τ.211 τον Μάρτιο) όσον αφορά την προμήθεια μεταγωγικών ελικόπτερων UH-60L Blackhawk από τον ΕΣ αφού η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε σε προφορικό επίπεδο το...
σχετικό αίτημα του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας για "τουλάχιστον 50 ελικόπτερα", όπως αναφέρει σχετική πηγή της αμερικανικής πρεσβείας, δίνοντας έτσι λύση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Γράφαμε συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2011 ότι: "Έκανε εντύπωση η πληροφορία πως η ελληνική πλευρά ζήτησε την παροχή πληροφοριών για την δωρεάν παραχώρηση μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60 Blackhawk από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού.
Αν και δεν έχει γίνει γνωστό πόσα ελικόπτερα αφορά το ελληνικό αίτημα, το συγκεκριμένο αίτημα αφορά ουσιαστικά την κάλυψη των επειγουσών αναγκών στα μεταφορικά ελικόπτερα, ανάγκες οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν από τον μικρό ούτος ή άλλως αριθμό (20) των ελικοπτέρων ΝΗ-90 τα δύο πρώτα εκ των οποίων αναμένονταν το Μάιο και ακόμη δύο τον Σεπτέμβριο.
Έτσι με τις ανάγκες της Αεροπορίας Στρατού σε αεροκίνηση να είναι πιεστικές και την ηλικία των UH-1 να βαίνει συνεχώς αυξανόμενη παράλληλα με το κόστος χρήσης αλλά και αντιστρόφως ανάλογα με την ασφάλεια των κινήσεων, το αίτημα για την παραχώρηση μεταχειρισμένων Blackhawk φαντάζει ως πλέον λογικό και επόμενο".
Ως γνωστό κατά την διάρκεια της πρόσφατη επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλου τέθηκε η συγκεκριμένη παραχώρηση με δεδομένο ότι ο αμερικανικός Στρατός πλέον μετά την αποχώρηση από το Ιράκ έχει διαθέσιμα αρκετά ελικόπτερα του τύπου. Ο αμερικανικός Στρατός χρησιμοποιεί περισσότερα από 900 ελικόπτερα του τύπου. Eντός των ημερών επρόκειτο να σταλεί η LoR
Το αίτημα για την απόκτηση των ελικοπτέρων από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ είχε υποβληθεί από τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκου το 2010 μαζί με άλλα οπλικά συστήματα που ενδιέφεραν τον ΕΣ.
Την περίοδο αυτή ο αμερικανικός Στρατός παραλαμβάνει την νεότερη έκδοση του ελικοπτέρου το UH-60M BLACK HAWK εκ των οποίων 300 είχαν παραδοθεί μέχρι τα μέσα του 2011 με τις παραδόσεις να συνεχίζονται επιτρέποντας στον Στρατό των ΗΠΑ την αποδέσμευση σημαντικού αριθμού ελικοπτέρων UH-60L Blackhawk.
Μετά από δύο χρόνια και με την γνωστή οικονομική κατάσταση η νέα ηγεσία του υπουργείου
συνεχίζει την πολιτική που χάραξε ο πρώην Α/ΓΕΣ και όπως φαίνεται οι Αμερικανοί υλοποιούν την υπόσχεση τους για την αμέριστη συμπαράσταση προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Αν και πριν από 12 σχεδόν χρόνια ο ΕΣ είχε ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών UH-1H Huey η τελική επιλογή του υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα ΝΗ90 είχε σαν αποτέλεσμα την αγορά 20 ελικόπτερων αυτού του τύπου που "με καμία δύναμη" δεν μπορούσε να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΕΣ, ενώ το όλο πρόγραμμα έχει επιβαρυνθεί με σημαντικά τεχνικά προβλήματα που γτάνουν μέχρι τον σχεδιασμό της ατράκτου.

Εκτοτε αν και η απαίτηση για περισσότερα ελικόπτερα για την Αεροπορία Στρατού παρέμενε καμία σχετική κίνηση απόκτησης νέων ελικοπτέρων δεν προχώρησε και φτάνουμε σήμερα το 2012 η Αεροπορία Στρατού να περιμένει καρτερικά την ολοκλήρωση των παραδόσεων των υπολοίπων 16 ΝΗ90 μέχρι το 2015 χρησιμοποιώντας ακόμα τα UH-1H Huey.
Η απόκτηση των 50 UH-60L Blackhawk από την Αεροπορία Στρατού θα δώσει στον ελληνικό Στρατό έστω και καθυστερημένα την δυνατότητα να πραγματοποιεί επιχειρήσεις αερομεταφοράς επίπεδου Τάγματος με ασφάλεια και ταχύτητα από την ηπειρωτική χώρα στα νησιά του Αν Αιγαίου υλοποιώντας με καθυστέρηση μίας δεκαετίας ένα βασικό σημείο του ελληνικού σχεδιασμού για την άμυνα των νησιών του Αιγαίου. (από defencenet)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails