Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Wikileaks: Στρατηγικής αξίας η Ελλάδα για Κίνα-Ρωσία.

Τα τεράστια γεωπολιτικά οφέλη που έχει η Ελλάδα για την Κίνα και την Ρωσία διαπιστώνουν οι αναλυτές του Stratfor.
 Wikileaks: Στρατηγικής αξίας η Ελλάδα για Κίνα-Ρωσία
Σε έκθεσή τους το περασμένο καλοκαίρι, που φέρνει στο φως ο ιστότοπος Wikileaks και δημοσιεύει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι στην...
Ελλάδα υπάρχουν μοναδικές ευκαιρίες για «μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που θα δοθούν σε τιμή κάτω της πραγματικής τους αξίας».
«Για την Κίνα, η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό στρατηγικό σημείο εισόδου στις αναπτυσσόμενες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», αναφέρει η έκθεση.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι Κινέζοι, μέσω των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης μπορούν να μεταφέρουν αγαθά σε Βαλκάνια και πρώην σοβιετικές χώρες, καθώς και σε κεντροευρωπαϊκές χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Πολωνία.
Από την άλλη, η Ρωσία ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως «εναλλακτικό δρόμο-κλειδί για την πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η ΕΕ αυτή τη στιγμή εισάγει το ¼ των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία και αναζητά εναλλακτικές λύσεις με σημαντικότερο το «νότιο διάδρομο», ένα κράμα διαφορετικών σχεδίων που θα φέρνει το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και χώρες της Κεντρικής Ασίας στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι σημαντικό κομμάτι αυτού του σχεδίου, κυρίως όσον αφορά τον Αδριατικό Αγωγό φυσικού αερίου».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σχέδιο του νότιου διαδρόμου δείχνει η Gazprom, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το –εν συνεχεία- εκπεφρασμένο ενδιαφέρον του ρωσικού κολοσσού για την ΔΕΠΑ.
Η Γερμανία δεν θα μπει εμπόδιο
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Γερμανία, που δίνει και στην Ελλάδα τα μεγαλύτερα ποσά στο πρόγραμμα διάσωσης, δεν θα προτάξει εμπόδια στη Ρωσία και την Κίνα.
Τα μεν φθηνά κινεζικά προϊόντα δεν είναι ανταγωνιστικά στα γερμανικά, ενώ το Βερολίνο έχει καλή συνεργασία στα ενεργειακά θέματα με τη Ρωσία.
Πρόβλημα η ελληνική γραφειοκρατία
Ένα από τα προβλήματα για όσους ενδιαφέρονται για επενδύσεις ενέργειας στην Ελλάδα είναι η γραφειοκρατία.
Σε εσωτερικό e-mail της Stratfor αναφέρεται ότι ο σύμβουλος του προέδρου της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν διευκρινίζει ότι οι Αζέροι «πραγματικά δεν ενδιαφέρονται μέσα από ποιες χώρες θα περάσει ο αγωγός», καθώς το μόνο που τους νοιάζει είναι να πωλούν τις ποσότητες φυσικού αερίου που θέλουν.
Ο Αγωγός Ναμπούκο θεωρείται πολύ φιλόδοξος, ενώ ο Αδριατικός αγωγός, καίτοι θεωρείται πιο εφικτός, συνδέεται με θέματα που αφορούν «πολιτικά προβλήματα. Ελλάδα, Αλβανία και Τουρκία ανά δύο έχουν αντιπαράθεση».
Ο σύμβουλος εκτιμά ότι τα πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα στην Ελλάδα θα προκαλέσουν πολλά προβλήματα, την ώρα μάλιστα που η χώρα αντιμετωπίζει οικονομική αναταραχή.
(από newsbomb)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails