Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Γιατί οι ΗΠΑ δεν θέλουν να εμπλακούν στρατιωτικά στη Συρία.Τι γράφει το Stratfor

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πρόθυμες να ξεκινήσουν μια αεροπορική εκστρατεία εναντίον του συριακού καθεστώτος, που θα είναι παρόμοια με την εκστρατεία του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, ακόμη και αν πολλοί στις ΗΠΑ το ζήτησαν .Κι αυτό γιατί όπως γράφει το Stratfor “όχι μόνο γιατί η Συρία διαθέτει -σε αντίθεση με τη Λιβύη- συστήματα αεράμυνας από τη Ρωσία αλλά και γιατί οι αντάρτες της Συρίας δεν είναι σε θέση να ελέγξουν μεγάλες περιοχές της...
χώρας”.
Αυτοί οι παράγοντες θα περιπλέξουν οποιαδήποτε αεροπορική εκστρατεία εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, αλλά απροθυμία της Ουάσιγκτον να εμπλακεί στρατιωτικά βασίζεται και στο φόβο ότι θα μπορούσε να εμπλακεί και σε μια πολύ δυσκολότερη σύγκρουση από ό, τι στη Λιβύη.
Εν μέσω εκκλήσεων από γερουσιαστές για μια αεροπορική εκστρατεία κατά του συριακού καθεστώτος, οι ΗΠΑ φαίνεται να κάνουν μια συντονισμένη προσπάθεια για να εξηγήσουν γιατί δεν αναλαμβάννουν δράση. Πέρα από τις σημαντικές περιφερειακές επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας, η Ουάσιγκτον δεν θέλει να εμπλακεί σε μια σύγκρουση με τη Συρία που πιθανότατα θα αποτελέσει αξιόπιστη απειλή για τις αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις της.
Ο στρατηγός James Mattis ενημέρωσε την Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση δεν θα είναι εύκολη. Ο Mattis επεσήμανε ότι η απουσία ασφαλών ζωνών στη Συρία θα επέβαλε την ανάπτυξη ενός σημαντικού αριθμού χερσαίων δυνάμεων και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η συριακή κυβέρνηση διαθέτει χημικά και βιολογικά όπλα. Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, όπως έκαναν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, ο Mattis προειδοποίησε για τους πιθανούς κινδύνους από το προηγμένο σύστημα αεράμυνας που η Συρία έχει από τη Ρωσία.
Παρατηρήσεις Mattis «ήταν μια απάντηση για τα όσα είπε τις τελευταίες ημέρες ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ένας από τους ηγέτες της επιτροπής.Είχε ζητήσει να ξεκινήσουν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στρατηγικό συμφέρον να δουν την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, λόγω της επίδρασης που θα έχει στο Ιράν . Ωστόσο το σύστημα αεράμυνας της Συρίας δεν έχει σχέση μ΄ αυτό της Λιβύης.
Με περίπου 54.000 προσωπικό, είναι διπλάσιο σε μέγεθος διαθέτει χιλιάδες αντιαεροπορικά όπλα και περισσότερους από 130 εδάφους-αέρος πυραύλους (SAM) . Το μεγαλύτερο μέρος του αντιαεροπορικού οπλοστασίου της Συρίας είναι SA-2, SA-3, SA-5, SA-6, και SA-8 συστήματα SAM που επίσης διέθεταν οι δυνάμεις του Καντάφι. Ωστόσο, οι Σύριοι διαθέτουν τα συστήματα αυτά σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς και έχουν αφιερώσει σημαντικούς πόρους για τη συντήρηση και την αναβάθμισή τους.
Η Πολεμική Αεροπορία της διαθέτει δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισης με τα πιο προηγμένα να είναι τα MiG-25 και MiG-29.
Ίσως η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ Λιβύης και Συρίας είναι ότι οι αντάρτες της Συρίας δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να κερδίσουν έδαφος.
(από onalert)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails