Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Το κόστος της αδράνειας.

thumb
Της Βάλιας Μπαζού
Τη στιγμή που στη χώρα μας οι περιβαλλοντικοί παράγοντες «θυσιάζονται» με το άλλοθι της κρίσης και στο όνομα μιας αμφιλεγόμενης ανάπτυξης, μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά την άμεση λήψη μέτρων γιατί το μέλλον προβάλλει ζοφερό.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, όπως περιγράφονται στην έκθεση ««Περιβαλλοντικές προοπτικές του ΟΟΣΑ έως το 2050: Οι συνέπειες της αδράνειας» το...
κόστος σε ανθρώπινες ζωές καθώς και το οικονομικό κόστος θα είναι εφιαλτικό.
Εάν δεν ληφθούν μέτρα όπως προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ «ο αριθμός των πρόωρων θανάτων λόγω των ατμοσφαιρικών ρύπων που οδηγούν σε αναπνευστική ανεπάρκεια σε παγκόσμιο επίπεδο, θα διπλασιαστεί σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα για να φτάσει τα 3,6 εκατομμύρια κάθε χρόνο».
Παράλληλα εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, «το κόστος μπορεί να εξισωθεί με τη μόνιμη απώλεια ποσοστού άνω του 14% της παγκόσμιας συνολικής κατανάλωσης κατά κεφαλήν».
Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει την ανάγκη ανάληψης άμεσων μέτρων που θα είναι αποτέλεσμα ενός νέου τρόπου σκέψης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δεδομένης της πολυπλοκότητάς τους απαιτούν την ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών «ανησυχιών» στις αποφάσεις άσκησης της οικονομικής πολιτικής των χωρών.
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ προβλέπουν ότι η  παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση το 2050 θα είναι κατά  80% υψηλότερη, η χερσαία βιοποικιλότητα θα μειωθεί σε παγκόσμια κλίμακα κατά 10%, ενώ η παγκόσμια ζήτηση νερού θα αυξηθεί κατά περίπου 55%.  Οι σημαντικές αυτές περιβαλλοντικές πιέσεις,  θα οδηγήσουν σε συστηματική εξάντληση των φυσικών πόρων και περισσότερη ρύπανση.
Μεταξύ των μέτρων που προτείνει ο ΟΟΣΑ την επιβολή περιβαλλοντικών φόρων αλλά και την εξάλειψη των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα ή στα αλόγιστα συστήματα άρδευσης
(από topontiki)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails