Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

Έντονες αντιδράσεις από ΑΕΙ και ΤΕΙ για το «κούρεμα» των αποθεματικών τους!

Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις διοικήσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας το «κούρεμα» των αποθεματικών τους που είχαν επενδυθεί σε κρατικά ομόλογα από την Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς, όπως τονίζουν, να έχουν ενημερωθεί και ερωτηθεί γι' αυτό.
Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, μετά από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν σήμερα, Δευτέρα, αποφάσισαν την...
αναστολή λειτουργίας των ιδρυμάτων, πλην της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.
Σε ανακοίνωσή τους, μάλιστα, ζητούν να συναντηθούν άμεσα με τον υπουργό Παιδείας, Γ.Μπαμπινιώτη, να υπογραφεί ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2012 και να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το αποθεματικό του υπουργείου Παιδείας.
Επίσης, ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα πλήρους αξιοποίησης του ταμειακού υπολοίπου για να εξοφληθούν όλες οι δαπάνες του 2011, ενώ θα κατατεθούν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου της Τράπεζας της Ελλάδος.
Πρόθεση των προέδρων των ΤΕΙ είναι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, καθώς, όπως αναφέρουν στην απόφασή τους, σε περίπτωση που το υπουργείο Παιδείας δεν ανταποκριθεί και δεν διασφαλίσει τις ελάχιστες, όπως τις χαρακτηρίζουν, προϋποθέσεις, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων θα υποχρεωθούν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και την ευθύνη μη λειτουργίας των Ιδρυμάτων θα πρέπει να την αναλάβει το υπουργείο.
Εκτάκτως συνεδριάζουν την Τρίτη και οι πρυτάνεις των ΑΕΙ για να καθορίσουν τη στάση τους.
Σε ανακοίνωσή τους, την προηγούμενη εβδομάδα, οι πρυτάνεις είπαν ότι τα πανεπιστήμια με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ενέταξε σε Κοινά Κεφάλαια και επένδυσε σε ομόλογα του Δημοσίου τις καταθέσεις των λογαριασμών τους, οι οποίες προέρχονται από επιχορηγήσεις για τη λειτουργία τους και των προσόδων από τη διαχείριση αυτών, χωρίς τη βούληση των Ιδρυμάτων.
»Αποτέλεσμα των ενεργειών της Τράπεζας είναι η χρήση των λογαριασμών των Πανεπιστημίων για την ολοκλήρωση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους (PSI), δημιουργώντας τεράστια και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων για τα οποία υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας τους» τόνισαν.
Οι πρυτάνεις θεωρούν ότι οι ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αυθαίρετες και ζητούν την άμεση επιστροφή των αφαιρεθέντων ποσών στους λογαριασμούς των Πανεπιστημίων.
(από tanea)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails