Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Για το 2012 μετατίθεται η αναζήτηση του «σωματιδίου του Θεού»

Για το επόμενο έτος μετατίθεται η αναζήτηση του μποζονίου του Higgs, του λεγόμενου και «σωματιδίου του Θεού», καθώς τερματίστηκαν οι συγκρούσεις πρωτονίων του επιταχυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και θα αρχίσουν πάλι το Μάρτιο του 2012.
FILE SWITZERLAND LARGE HALDRON  COLLIDER Οι φυσικοί βέβαια του ερευνητικού κέντρου δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το αργότερο έως το τέλος του 2012 τα πειράματα ATLAS και CMS θα έχουν πλέον συλλέξει αρκετά δεδομένα για να πουν με βεβαιότητα αν το...
σωματίδιο – φάντασμα όντως υπάρχει ή όχι.
Πιστεύουν ότι στα στοιχεία που έχουν ήδη συλλεχθεί, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη ή όχι του σωματιδίου, πρέπει όμως να αναλύσουν εξονυχιστικά έως την αρχή του 2012 τα δεδομένα για να διαμορφώσουν καλύτερη άποψη.
Οι ερευνητές διαθέτουν στοιχεία ότι το σωματίδιο υπάρχει και ότι έχει μάζα περίπου 120 γιγαηλεκτρονιοβόλτ. Ήδη τα πειράματα έχουν αποκλείσει ότι το Higgs (το οποίο προσδίδει μάζα σε όλα τα άλλα σωματίδια της ύλης, γι΄ αυτό η ανακάλυψή του θεωρείται κομβικής σημασίας) έχει μάζα μεταξύ 145 και 400 GeV, ενώ ήδη από παλαιότερα -από τον προκάτοχο του επιταχυντή αδρονίων του CERN, τον μεγάλο επιταχυντή ηλεκτρονίων ποζιτρονίων- έχει αποκλειστεί ότι το σωματίδιο μπορεί να έχει μάζα κάτω από 114 GeV.
Επομένως έχει στενέψει κατά πολύ το εύρος μάζας μέσα στο οποίο μπορεί να βρεθεί το σωματίδιο, καθώς σχεδόν σίγουρα το Higgs, αν υπάρχει, έχει μάζα μεταξύ των 114 και 145 GeV. Οριστική απάντηση αναμένεται να δοθεί του χρόνου.
Πάντως, πέρα από τη δυσκολία εύρεσης του μποζονίου του Χιγκς, οι μέχρι τώρα συγκρούσεις σωματιδίων στο CERN δεν υποδηλώνουν την ύπαρξη νέων δεδομένων για την Φυσική, που να μην περιλαμβάνονται στο επικρατούν »Καθιερωμένο Πρότυπο» (Standard Model), όπως π.χ. η υπερσυμμετρία, μια ομάδα θεωριών που υποστηρίζουν ότι κάθε υποατομικό σωματίδιο συνοδεύεται από ένα εξωτικό -αόρατο μέχρι στιγμής- »αδελφάκι».
Αρκετοί φυσικοί τείνουν πια να πιστέψουν ότι, λόγω έλλειψης πειραματικής απόδειξης, η υπερσυμμετρία είναι λανθασμένη.
Εξάλλου, άρχισε πριν λίγες μέρες η επανάληψη του πειράματος μέτρησης της ταχύτητας του νετρίνο, για να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί η ανακοίνωση των Ευρωπαίων επιστημόνων του πειράματος OPERA, στις 23 Σεπτεμβρίου, ότι το συγκεκριμένο σωματίδιο ταξιδεύει οριακά ταχύτερα από το φως, κάτι που -αν όντως επαληθευθεί- θα φέρει επανάσταση στην Φυσική, ανατρέποντας το οικοδόμημα του Αϊνστάιν.
Πηγή: ΑΠΕ
(από physics4u)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails