Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Ντόμινο, παιχνίδι ή μαντική τέχνη;

Ντόμινο, η ιστορία και η χρήση του. Παιχνίδι ή μαντική τέχνη;
Από την Serina
Τα ντόμινο είναι μικρά πλακίδια που χαράζονται παραδοσιακά πάνω σε ελεφαντόδοντο ή σε πηλό. Αυτά τα πλακίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παίξουμε πολλά διαφορετικά παιχνίδια. Το όνομά τους ενδέχεται να προέρχεται από "Το ντομινό", που ήταν η γαλλική λέξη για τη χειμερινή κουκούλα ενός χριστιανού ιερέα. Ήταν μαύρη εξωτερικά και άσπρη στο...
εσωτερικό. "Το ντόμινο" είναι επίσης ένα στυλ μάσκας που χαρακτηρίζει ένα μαύρο και άσπρο μοτίβο.
Σαν παιχνίδι, είναι συνήθως σε άσπρο-μαύρο χρώμα, όπου το φόντο έχει το ένα χρώμα και οι τελείες το άλλο.
Το παλαιότερο γνωστό ντόμινο στην Ευρώπη, θέτει την ημερομηνία περίπου το 1120 μ.Χ. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου τα ξέρει, εντούτοις, πρόκειται για μια κινεζική εφεύρεση. Προήλθαν προφανώς από τους κύβους ή ζάρια της Κίνας, κάτι εισερχόμενο στην Κίνα από την Ινδία κάποτε, στο απόμακρο παρελθόν.
Το πio γνωστό είναι, ότι το ντόμινο χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον από τον 12ο π.Χ. αιώνα στην Κίνα, και παράλληλα στην Κορέα και στην Ινδία, σαν μαντική τέχνη, αλλά και ως παιχνίδι ψυχαγωγικό ή τυχερό. Κάθε ντόμινο αντιπροσώπευσε αρχικά ένα από τα είκοσι ένα αποτελέσματα της ρίψης του ζαριού, στο κάθε μισό του μέρος . Μπορεί να έχουμε λοιπόν, ένα ντόμινο με έξι συν έξι (έξι σε κάθε του πλευρά), αλλά και έξι συν πέντε, έξι συν τέσσερα κ.ο.κ. Τα κινεζικά σύνολα διαιρούν τα ντόμινο σε δύο κατηγορίες: στρατιωτική και αστική. Είναι επίσης μακρύτερα από τα χαρακτηριστικά ευρωπαϊκά ντόμινο.
Κατά τη πάροδο του χρόνου, τα κινεζικά ντόμινο εξελίχθηκαν στο σύνολο πλακιδίων που χρησιμοποιήθηκε για το Mah Jong, μία άλλη μέθοδο μαντικής, αλλά και παιχνιδιού.
Το ντόμινο άλλαξε κάπως στο πέρασμα από τον κινεζικό στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Τα ευρωπαϊκά σύνολα δεν περιέχουν τις διακρίσεις κατηγορίας. Αντ’ αυτού, τα ευρωπαϊκά σύνολα περιέχουν επτά πρόσθετα ντόμινο με έξι από αυτά να αντιπροσωπεύουν τις τιμές που προκύπτουν από τη ρίψη ενός ενιαίου κύβου με το άλλο μισό του πλακιδίου να αφήνεται κενού. Περιέργως, υπάρχει επίσης ένα έβδομο πλακίδιο και με τα δύο μισά να αφήνονται κενά. Ίσως αυτό έγινε για τη χάρη της συμμετρίας, έτσι ώστε κάθε ένα από τα προκύπτοντα σύνολα να περιέχει επτά πλακίδια
Οι Εσκιμώοι έχουν κι αυτοί ένα παιχνίδι με πλακίδια που είναι παρόμοια με τα ντόμινο. Και το παιχνίδι τους χρονολογείται πολύ πριν την επαφή τους με τον δυτικό κόσμο.
Το να πειραματιστεί κάποιος με τα ντόμινο δεν είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να διαθέτει το δικό του σετ που εύκολα θα προμηθευτεί στα μαγαζιά με παιχνίδια και να συγκεντρωθεί πάνω στην ερώτηση που τον απασχολεί, με την ηρεμία που επιβάλλεται σε κάθε μαντική τέχνη.
Η ρίψη θα μπορούσε να γίνει με την μέθοδο που ακολουθείται σε πολλές άλλες μεθόδους, όπως είναι τα διάφορα είδη της τράπουλας. Θα μπορούσαμε να προτείνουμε τα εξής:
1) Μέθοδος ενός πλακιδίου: αυτό στην απλή ερώτηση βοηθά για μία σύντομη απάντηση που ψάχνουμε. Μπορεί να σημαίνει ένα «ναι» ή ένα «όχι» ανάλογα με την θετική ή αρνητική σημασία του πλακιδίου.
2) Μέθοδος των τριών πλακιδίων: αυτά μπορεί να σημαίνουν:
Α) το χθες, το σήμερα και το αύριο σε μία κατάσταση
Β) το πρόβλημα, τον προτεινόμενο χειρισμό και το πιθανό αποτέλεσμα
Γ) αν πλειοψηφεί το θετικό νόημα, είναι θετική η έκβαση του θέματος, ενώ αν πλειοψηφεί το αρνητικό νόημα, είναι μάλλον δύσκολα τα πράγματα.
3) Μέθοδος των πέντε πλακιδίων σε σχήμα σταυρού:
Α) στα τρία οριζόντια έχουμε από αριστερά, το χθες, το θέμα σήμερα, και το πιθανό μέλλον
Β) Πάνω κάθετα έχουμε την πιθανή βοήθεια ή τον τρόπο που πρέπει να δράσουμε
Γ) Κάτω κάθετα έχουμε τα εμπόδια, τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που δεν αφήνουν το θέμα να πάει καλά.
Δεν είναι δύσκολο να πειραματιστεί κάποιος, αρκεί να θέλει να συγκεντρωθεί και να χρησιμοποιήσει με σοβαρό τρόπο τα πλακίδια. Κάθε μέθοδος μαντικής θέλει σοβαρότητα, διαφορετικά δεν θα μας αποδώσει. Προσπαθήστε και πιστεύω θα βρείτε ενδιαφέρον στα πλακίδια του Ντόμινο.
Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε για την ερμηνεία τους τα εξής :
Πλακίδιο Ερμηνεία
Κενό/κενό Άσχημες ειδήσεις
1/1 Μην ανησυχείτε, βοήθεια θα έρθει ξαφνικά
1/Κενό Ειδήσεις χαρούμενες
2/2 Προσοχή σε ζήλια ή φθόνο άλλου
2/1 Επίσκεψη παλιού φίλου. Προσοχή στα οικονομικά
2/Κενό Δυσκολίες
3/3 Ευοίωνα τα οικονομικά
3/2 Περίοδος αλλαγής
3/1 Πιθανά νομικά προβλήματα
3/Κενό Ασυμφωνίες κι αντιπαραθέσεις
4/4 Κοινωνική ζωή
4/3 Καλός οιωνός για τα αισθηματικά
4/2 Προσοχή, μην εμπιστεύεστε άλλους
4/1 Περιορίστε τα έξοδα
4/Κενό Καθυστερήσεις, απογοητεύσεις
5/Κενό Η βιασύνη θα φέρει λάθη
5/1 Ευχάριστη έκπληξη, κέρδος ή κληρονομιά
5/2 Εγκυμοσύνη ή γέννα. Ρομαντική γνωριμία
5/3 Απροσδόκητη προσφορά
5/4 Περίοδος ευκαιριών
5/5 Αλλαγές, ξεκινήματα
6/Κενό Προσοχή σε ταξίδι με πλοίο. Κίνδυνος εξαπάτησης
6/1 Σημαντικές ειδήσεις
6/2 Βελτίωση
6/3 Απρόσμενο δώρο χαρά
6/4 Νομικά προβλήματα, αντιπαραθέσεις συμβολαίων
6/5 Εύνοια στα αισθηματικά. Καθυστερήσεις στη δουλειά
6/6 Ευτυχία και εύνοια στο πολύ κοντινό μέλλον
(από astrolife)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails