Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Πώς η Ευρώπη θα μολύνει το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα(;)...

Εξαιρετικά ανήσυχες μήπως το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα μολυνθεί από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές εποπτικές αρχές των ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους στις αμερικανικές θυγατρικές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης που εποπτεύει τις...
δραστηριότητες πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Αμερική προχώρησε πρόσφατα σε έναν...
κύκλο εκτεταμένων συναντήσεων με εκπροσώπους των τραπεζών αυτών προκειμένου να εκτιμήσει πόσο ευάλωτες είναι στην κλιμάκωση των χρηματοπιστωτικών πιέσεων.
Σύμφωνα με κύκλους οικείους στο ζήτημα, η FED της Νέας Υόρκης ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από τις θυγατρικές των ευρωπαϊκών τραπεζών ως προς το αν έχουν αξιόπιστη πρόσβαση στα κεφάλαια που χρειάζονται προκειμένου να λειτουργούν σε καθημερινή βάση στην Αμερική και σε ορισμένες περιπτώσεις πίεσε τις τράπεζες να διορθώσουν προβλήματα στις αμερικανικές θυγατρικές τους. Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης ‘είναι άκρως ανήσυχοι’ για τις χρηματοδοτικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στην Αμερική, είπε ανώτατος αξιωματούχος μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας που συμμετείχε στις συνομιλίες.
Οι αμερικανικές εποπτικές αρχές προσπαθούν να αποφύγουν μια επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 όπου τα γρανάζια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος είχαν για κάποιες μέρες κυριολεκτικά κολλήσει. Τότε το πρόβλημα είχε ξεκινήσει από τις ΗΠΑ και την κατάρρευση των Lehman Brothers, αυτή τη φορά όμως η ανησυχία είναι ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης θα μειώσει τα περιθώρια των ευρωπαϊκών τραπεζών να χρηματοδοτούν πιστώσεις και να ανταποκρίνονται στις άλλες χρηματοπιστωτικές τους υποχρεώσεις στην Αμερική. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι ενώ τα πιεστικά σημάδια αυξάνονται, τα προβλήματα δεν έχουν ακόμα προσλάβει τη σοβαρότητα της κρίσης του 2008.
Ορισμένες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες – μεταξύ αυτών η γαλλική Societe Generale, η γερμανική Deutsche Bank και η ιταλική UniCredit – έχουν μεγάλη δραστηριότητα στην Αμερική και εξαρτώνται για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας τους από κεφάλαια που εξασφαλίζουν με δανεισμό. Δεν υπάρχει ωστόσο καμία ένδειξη ότι οι αμερικανικές εποπτικές αρχές εστιάζουν τις έρευνες τους στις συγκεκριμένες τράπεζες.
Οι αμερικανικές θυγατρικές των ευρωπαϊκών τραπεζών που δεν έχουν εκτεταμένα δίκτυα στις ΗΠΑ έχουν στη διάθεσή τους αρκετούς τρόπους προκειμένου να χρηματοδοτούν τις εκεί λειτουργίες τους. Μπορούν να δανείζονται δολάρια από τα κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, τις κεντρικές τράπεζες ή τις άλλες εμπορικές τράπεζες. Ή μπορούν να ανταλλάσσουν το νόμισμα του κράτους όπου έχουν την έδρα τους, όπως το ευρώ, αγοράζοντας δολάρια από τις αγορές συναλλάγματος. Το πρόβλημα είναι ότι όταν χτυπήσει η κρίση, οι περισσότερες από αυτές τις επιλογές εκλείπουν.
Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα για τις αμερικανικές θυγατρικές των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες εκθέσεις της FED για τους ισολογισμούς των τραπεζών, κυρίως χάρη στο αποκαλούμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας, τεράστιες ποσότητες δολαρίων διαχύθηκαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μεγάλο μέρος τους κατέληξε στις διεθνείς τράπεζες.
Όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο ζήτημα, αξιωματούχοι της FED της Νέας Υόρκης ξεκίνησαν πρόσφατα μια σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους των κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών με δραστηριότητες στην Αμερική προκειμένου να συζητήσουν τις χρηματοδοτικές τους θέσεις. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι επίσης σε επαφή με τις εποπτικές αρχές των ευρωπαϊκών κρατών όπου οι τράπεζες αυτές έχουν την έδρα τους. Η FED της Νέας Υόρκης συντονίζει ακόμη τη δράση της με τον επικεφαλής των πολιτειακών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Νέας Υόρκης Μπέντζαμιν Λάσκι προκειμένου να καταγράψει τις χρηματοδοτικές θέσεις των ξένων τραπεζών. Ο Μπέντζαμιν Λάσκι, ως επικεφαλής των πολιτειακών αρχών, εποπτεύει τις χρηματοδοτικές θέσεις πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στη Νέα Υόρκη και έχει τις αρμοδιότητες να τις υποχρεώσει να διατηρήσουν περισσότερα κεφάλαια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η υπηρεσία αυτή δέχεται σχεδόν καθημερινές εκθέσεις από τις εποπτικές αρχές για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Αυτό που προσπαθούν να αποτρέψουν οι αμερικανικές αρχές είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες να τραβήξουν κεφάλαια από τις αμερικανικές θυγατρικές τους. Πρόσφατα οι εποπτικές αρχές άσκησαν πιέσεις στην ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να μετατρέψουν τις αμερικανικές θυγατρικές τους σε αυτοχρηματοδοτούμενους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που θα είναι καλύτερα προστατευμένοι από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μητρικές τράπεζες στην Ευρώπη.
Τα προβλήματα χρηματοδότησης σε δολάρια των αμερικανικών θυγατρικών των ευρωπαϊκών τραπεζών άρχισαν να προκαλούν έντονες ανησυχίες από την περασμένη Τετάρτη, όταν έγινε γνωστό πως μια ευρωπαϊκή τράπεζα που δεν κατονομάστηκε είχε δανειστεί 500 εκατομμύρια δολάρια για μια βδομάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η τράπεζα αυτή πλήρωσε υψηλότερο κόστος από ό,τι πληρώνουν άλλες τράπεζες όταν δανείζονται δολάρια από τις εμπορικές τράπεζες. Ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε παρόμοιος δανεισμός από τις 23 Φεβρουαρίου.
Συν τοις άλλοις, οι ανησυχίες σχετικά με τις χρηματοδοτικές δυσκολίες των αμερικανικών θυγατρικών των ευρωπαϊκών τραπεζών επιτείνεται εξαιτίας των ευρύτερων ανησυχιών για τα προβλήματα αναχρηματοδότησης που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τα επόμενα χρόνια. Οι επενδυτές, φοβούμενοι την υψηλή έκθεση των ιδρυμάτων σε ομόλογα προβληματικών κρατών, έχουν αρχίσει κι αποσύρουν κεφάλαια από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Και ναι μεν οι κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες ήδη έχουν καλύψει το 90% των χρηματοδοτικών αναγκών τους για το 2011, αλλά θα πρέπει να αντλήσουν ακόμη αλλά 80 δις ευρώ ως το τέλος του χρόνου.
(από banksnews)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails