Δεν κρατήθηκαν καν τα προσχήματα. Η εκ μέρους των Ευρωπαίων ακύρωση της συνάντησης του Eurogroup και η αντικατάστασή της, για την τιμή των όπλων, από μια τηλεδιάσκεψη – ξεπέταγμα, το απόγευμα του Σαββάτου, αποδεικνύει πως η επείγουσα σύνοδος είχε σκηνοθετηθεί και προαναγγελθεί για να καμφθούν οι αντιστάσεις των βουλευτών, που ψήφισαν τελικά το...
Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο.
Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο.
Ο εκβιασμός πέτυχε και το μέσο πίεσης αποσύρθηκε, ενώ επιπλέον, έγινε γνωστό πως δεν πρόκειται να ανακοινωθεί επισήμως η εκταμίευση της πέμπτης δόσης αυτό το σαββατοκύριακο.
Αφού πήραν ό,τι ήθελαν, τώρα δεν μας διαθέτουν ούτε την Κυριακή τους. Πάνε για μπάνιο!
Την ίδια ώρα – και ενώ όλες οι χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας είδαν τις κυβερνήσεις τους να ενσωματώνουν στους σχετικούς νόμους τα περίφημα «μέτρα αντιρρόπησης» που ο κ. Βενιζέλος προαναγγέλλει συνεχώς – στην Ελλάδα ο υπουργός των Οικονομικών εμφανίστηκε με προβλέψεις χειρότερες από τις προηγούμενες, όσον αφορά στην ύφεση, που θα βαθύνει κι’ άλλο.
Κάτι που είχε αποφύγει να πράξει τις προηγούμενες ημέρες, όταν στη Βουλή συζητείτο (τρόπος του λέγειν) το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός του νόμος.
Έτσι, ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στο Ρόιτερ’ς, είπε πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος με ρυθμό 3,9% (η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν 3,5% και… προχωράμε) και πως η ανεργία θα κυμανθεί μεταξύ 16% και 17%.
Λίγες μέρες πριν παραλάβει τα σκήπτρα του «τσάρου», ο υπουργός είχε ζητήσει με δημόσιες δηλώσεις του μέτρα ηθικής εξισορρόπησης.
Την ημέρα της ορκωμοσίας του επανέλαβε ότι θα αναλάβει δράση για μέτρα ηθικής ισορροπίας.
Κατόπιν τούτου, όλοι ανέμεναν πως οι αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο θα είχαν την δική του σφραγίδα, που θα περιλάμβανε τα «μέτρα αντιρρόπησης», όπως στο μεταξύ τα είχε μετονομάσει – πάντα υπό την μορφή εξαγγελιών – στις ομιλίες του στη Βουλή.
Συνέβη το ακριβώς αντίθετο: Το Μεσοπρόθεσμο που έφερε ήταν χειρότερο από το προηγούμενο, καθώς στο μεταξύ η τρόικα είχε σφίξει κι’ άλλο τα λουριά. Και εκεί που, ως υπουργός Άμυνας, έλεγε πως πρέπει κάπου να βάλουμε πάτο στο βαρέλι, τώρα και το δικό του βαρέλι αποδεικνύεται απύθμενο.
Και όπως και ο κ. Παπακωνσταντίνου, που έλεγε πως το 2012 θα βγούμε στις αγορές, ο κ. Βενιζέλος είπε χθες στο Ρόιτερ’ς πως το 2012 θα περάσουμε στην ανάπτυξη.
Και βέβαια, το φορολογικό σύστημα θα (ξανα)αναμορφωθεί (μετά από δέκα φορολογικά νομοσχέδια μέσα σε λιγότερο από είκοσι μήνες), ενώ, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, την προσεχή εβδομάδα θα συναντηθεί με εκπροσώπους των Ελλήνων εφοπλιστών για να τους ζητήσει να… λάβουν μέρος στις αποκρατικοποιήσεις!
Μιλάμε για τους εφοπλιστές που είκοσι μήνες τώρα ζητούν να επανασυσταθεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, έλαβαν ένα υπουργείο… ψαριών και μετά το έχασαν κι’ αυτό και ακόμη το ψάχνουν.
Και βέβαια, για άλλη μια φορά – και ενώ αμέσως μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου υποβαθμίστηκαν οι συζητήσεις για συμμετοχή ιδιωτών στο ελληνικό χρέος, όπως προκύπτει από την αναιμική συμμετοχή των Γερμανών και Γάλλων ιδιωτών – ο υπουργός «χαιρέτισε» ακριβώς το μεγάλο λάθος, δηλαδή την συμμετοχή των ιδιωτών.
Είπε μάλιστα ότι το μέγεθος του νέου πακέτου βοήθειας, που θα το πληρώσουν τα τρισέγγονα και τα τετρασέγγονά μας, θα εξαρτηθεί από τον βαθμό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.
Ο οποίος ιδιωτικός τομέας είναι φυσικό να εμφανίζεται απρόθυμος, καθώς στις 11 Μαρτίου, όταν Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου επέστρεψαν παριστάνοντας τους θριαμβευτές, αποφασίστηκε, σε περίπτωση χρεοκοπίας, πρώτα να πάρουν τα λεφτά τους το ΔΝΤ και η ΕΕ και τελευταίοι οι ιδιώτες.
Ως γνωστόν, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης γι’ αυτόν τον λόγο έχουν πει πως αν δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι η συμμετοχή των ιδιωτών είναι εθελοντική, η συμμετοχή τους θα θεωρηθεί εξαναγκαστική (για να μην χάσουν δηλαδή το σύνολο των χρημάτων τους) και αυτό θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός.
Χθες, ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, παρουσίασε την Ελλάδα (όπου πολιτεύεται από το 1985) ως χώρα της απόλυτης διαφθοράς και της ύβρεως, όπως είπε.
Για την ομιλία του υιοθέτησε και πάλι τον γνωστό συνδυασμό θεωρητικής προσέγγισης και καταγγελτικού λόγου, με δεσμεύσεις για το μέλλον και επιθέσεις κατά των αγορών και των οίκων αξιολόγησης, για τους οποίους είπε πως υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν πάνω από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις.
Για τις ανάγκες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τα έβαλε ο κ. Παπανδρέου με τις αγορές. Σε αντίθεση με την ομιλία του στη Βουλή κατά την συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, όπου είχε πει πως για το γεγονός ότι δεν βγαίνουμε στις αγορές ευθύνεται η τρόικα, «που δεν ακούει τις συμβουλές μας» - και επομένως, τότε δεν έφταιγαν οι αγορές, αλλά η τρόικα!
Όσο τους οίκους αξιολόγησης, αγνοείται ακόμη η τύχη εκείνης της επιστολής που ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε στείλει στους αξιωματούχους της ΕΕ σχετικά με τον έλεγχό τους – που έχει αποφασιστεί και υποτίθεται ότι ξεκίνησε αυτόν τον Ιούνιο, άγνωστο πώς.
Πολύ περισσότερο που οι οίκοι, στην προκειμένη περίπτωση, δεν λένε κάτι διαφορετικό από όλους τους οικονομολόγους και τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, που υποστηρίζουν κι’ αυτοί ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα αποτελέσει χρεοκοπία.
Αλλά επ’ αυτού, ούτε λένε κάτι οι κύριοι Παπανδρέου και Βενιζέλος, ούτε έγινε καμιά συζήτηση στη Βουλή – ούτε καν για την συμμετοχή των ιδιωτών και τις αποφάσεις της 11ης Μαρτίου.
Επιπλέον, όλες οι συνοδευτικές εκθέσεις των τελευταίων υποβαθμίσεων αναφέρονται τόσο στην συμμετοχή των ιδιωτών, όσο και στις αναθεωρήσεις του ελλείμματος.
Το τελευταίο συμβαίνει επειδή η ΕΛ.ΣΤΑΤ αποφάσισε να εντάξει στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, εφαρμόζοντας στην Ελλάδα ευρωπαϊκό Κανόνα που δεν εφαρμόζεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πάντως εφαρμόζεται επιλεκτικά.
Αυτή τη στιγμή, τόσο από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, όσο και από πλευράς Ευρωπαίων, υπάρχει πλήρης υποτίμηση της νοημοσύνης και των αναγκών του ελληνικού λαού.
Η μεν κυβέρνηση απαξιοί να λάβει ακόμη και το παραμικρό μέτρο αντιρρόπησης, αποδεικνύοντας έτσι πως θεωρούν ότι οι Έλληνες θα συνεχίσουν να υποκύπτουν για όσο διάστημα οι βουλευτές της πλειοψηφίας ψηφίζουν ό,τι τους πασάρουν.
Γνωρίζουν πως σε όλες τις χώρες υπήρξαν τέτοια μέτρα αντιρρόπησης. Για παράδειγμα, στην Πορτογαλία αυξήθηκε μεν ο ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα χαμηλού συντελεστή, αλλά μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών για να μην κάνουν απολύσεις και να μην αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους.
Και στην Ιταλία, που πρόκειται να εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητας ύψους 40 δις ευρώ, αποφασίστηκε φόρος της τάξης του 0,15% επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών (μιλάμε για τον Φόρο Τόμπιν που ο κ. Παπανδρέου εξυμνεί στα σοσιαλιστικά φόρα, αλλά ως εκεί. Άλλωστε, πώς να πράξει κάτι τέτοιο, αν και επιτρέπεται πλέον από την ΕΕ, όταν έχει φορτώσει τις ελληνικές τράπεζες με ελληνικά ομόλογα).
Οι δε Ευρωπαίοι, μας ξεπετάνε σήμερα με μια τηλεδιάσκεψη και δεν μπήκαν καν στον κόπο να πάνε στο Eurogroup της Κυριακής, έτσι για να δείξουν πως συμπάσχουν, να εκδώσουν ένα ανακοινωθέν σχετικά με την αποδέσμευση της πέμπτης δόσης, να δείξουν πως συνεχίζουν να ασχολούνται μαζί μας και όχι πως αδιαφόρησαν αμέσως μόλις πέτυχαν αυτό που ήθελαν.
Λαλίστατοι όλες τις προηγούμενες εβδομάδες, απειλούσαν, εκβίαζαν, πίεζαν, έδιναν συνεντεύξεις – πολλές φορές κοινές – έστελναν μηνύματα μέσω του διεθνούς Τύπου, μέχρι να πετύχουν τον σκοπό τους, που δεν ήταν άλλος από την δυνατότητα που προσφέρεται τώρα να εξαγοραστεί η χώρα και οι πλουτοπαραγωγικοί της πόροι. Αφήνοντάς τη στο τέλος γυμνή από όπλα και αφού προηγουμένως μας είχαν πουλήσει όλα τα όπλα των αμυντικών τους βιομηχανιών και είχαν διαφθείρει τους πάντες δια των βιομηχανικών κολοσσών τους.
Πρόκειται για την απόλυτη περιφρόνηση προς τον χειμαζόμενο λαό, τόσο εκ μέρους της κυβέρνησης, όσο και εκ μέρους των Ευρωπαίων.
Το αστείο είναι ότι δεν σκέφθηκαν καν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αυτό το σαββατοκύριακο ταλαιπωρούνται και δέχονται τις αποδοκιμασίες του πλήθους.
Τους εκμεταλλεύτηκαν κι’ αυτούς. Αφού, με την απειλή της πτώχευσης και στηριζόμενοι στην άγνοιά τους, υπέκλεψαν την ψήφο τους, τους παράτησαν στη μοίρα τους.
Χωρίς ούτε ένα μέτρο αντιρρόπησης. Χωρίς καν την αίγλη ενός ακόμη Eurogroup…
(από elzoni)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου