Ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας συντελείται αυτή τη στιγμή στην Ιαπωνία, αλλά το θέμα παραμένει στα χέρια της ιδιωτικής εταιρίας που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, η οποία είτε τελεί σε απόλυτη σύγχυση, είτε σκόπιμα μεταδίδει συγκεχυμένες πληροφορίες.
Η ιαπωνική κυβέρνηση παραμένει απούσα από την διαχείριση της...
κρίσης, επιτρέποντας στην εταιρία TEPCO να έχει το πάνω χέρι στον χειρισμό της υπόθεσης, γεγονός που δημιουργεί υποψίες σχετικά με το μέγεθος της επιρροής της εταιρίας επί της ιαπωνικής πολιτικής σκηνής.
κρίσης, επιτρέποντας στην εταιρία TEPCO να έχει το πάνω χέρι στον χειρισμό της υπόθεσης, γεγονός που δημιουργεί υποψίες σχετικά με το μέγεθος της επιρροής της εταιρίας επί της ιαπωνικής πολιτικής σκηνής.
Την ίδια ώρα, και παρά το γεγονός ότι το πυρηνικό νέφος έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη, εξαιτίας της περιστροφής της γης, ανάλογη αδράνεια, συνοδευόμενη από απλά ευχολόγια και δεσμεύσεις για μελλοντικούς ελέγχους, επιδεικνύουν όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου – με την μεγαλύτερη ευθύνη εκ των πραγμάτων να βαρύνει αυτές των ευρωπαϊκών χωρών και της αμερικανικής.
Τη στιγμή που η ιαπωνική κυβέρνηση έπρεπε να αναλάβει τον έλεγχο των κινήσεων, αυτή αφήνει μια ιδιωτική εταιρία να λειτουργεί με εντελώς ανεξέλεγκτο τρόπο, να παλινωδεί και να μην αναλαμβάνει αποτελεσματική δράση, συμπεριφερόμενη μοιρολατρικά και προσπαθώντας να σώσει τα οικονομικά της συμφέροντα.
Και τη στιγμή που η ιαπωνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται με αυτόν τον ανεύθυνο και ύποπτα ωφελιμιστικό τρόπο, η διεθνής κοινότητα, που κατάφερε να συντονιστεί στην περίπτωση της Λιβύης, δεν αναλαμβάνει την κατάσταση στα χέρια της, θέτοντας υπό την εποπτεία της την ιαπωνική κυβέρνηση, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτή τη στιγμή συντελείται ανθρωπιστική καταστροφή, με την ραδιενέργεια να περνά στην ατμόσφαιρα και στην τροφική αλυσίδα. Παρ’ όλα αυτά, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί απαθής, περιμένοντας να καταστραφεί εντελώς η ιαπωνική οικονομία, για να καλύψει το κενό με τη δική της οικονομική δραστηριότητα, τις δικές της εταιρίες.
Μια αδίστακτη πορεία προς το κέρδος, μπροστά στο οποίο οι ανθρώπινες ζωές όσων θα προσβληθούν από καρκίνο τα προσεχή χρόνια δεν μετράνε. Η βεβαιότητα ότι μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της Ιαπωνίας θα εκτοξεύσει τα κέρδη των άλλων μεγάλων οικονομικών δυνάμεων, εμποδίζει κάθε ανάληψη δράσης εκ μέρους των «μεγάλων ανθρωπιστών».
Η ιαπωνική εταιρία TEPCO πέφτει από αντίφαση σε αντίφαση, με αποκορύφωμα την ανακοίνωση… λανθασμένης μέτρησης για τα επίπεδα ραδιενέργειας στο αντιδραστήρα 2, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία σε όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με την λανθασμένη(;) μέτρηση, τα επίπεδα της ραδιενέργειας σε νερό που διέρρευσε από τον αντιδραστήρα 2 ήταν 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό – με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί το προσωπικό από τις επιχειρήσεις άντλησης ύδατος και τις εγκαταστάσεις.
Αργότερα, η εταιρία είπε «συγγνώμη λάθος», αλλά στο μεταξύ είχε προκληθεί πανικός και είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος από την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τελικά τα επίπεδα δεν ήταν 10 εκ φορές, αλλά 100 χιλιάδες φορές υψηλότερα από το κανονικό.
Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, αυξημένα είναι και τα επίπεδα του ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό στα ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα. Ήδη τα επίπεδα του ραδιενεργού ιωδίου είναι 1.850 φορές πάνω από το κανονικό.
Από την πλευρά της, η ιαπωνική κυβέρνηση περιορίστηκε και χθες σε διαπιστώσεις, με τον εκπρόσωπό της να παραδέχεται πως το εγχείρημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι δύσκολο, η απουσία προόδου απογοητευτική και η καταστροφή η χειρότερη που ζει η χώρα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γουκίγια Αμάνο, που συμβαίνει να είναι Ιάπωνας και ο οποίος δήλωσε ότι η Ιαπωνία έχει ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά της για να επιλύσει την κρίση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Σε τηλεφωνική συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times ο Αμάνο επισήμανε ότι οι ιαπωνικές αρχές εξακολουθούν να μην είναι βέβαιες αν η καρδιά των αντιδραστήρων και οι ράβδοι του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου καλύπτονται με επαρκή ποσότητα νερού ώστε να επιτευχθεί η ψύξη των αντιδραστήρων.
Δήλωσε επίσης ότι δεν είναι βέβαιος για την επιτυχία των μέχρι τώρα προσπαθειών με τη χρήση νερού από τη θάλασσα για να ψυχθεί η καρδιά των αντιδραστήρων και να μην πιάσουν φωτιά οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου, προσθέτοντας πως αν οι ειδικοί γεμίσουν τις δεξαμενές με νερό χωρίς να αποκατασταθεί η λειτουργία των συστημάτων ψύξης, «η θερμοκρασία θα αυξηθεί, εντείνοντας την απειλή για νέες διαρροές ραδιενέργειας».
Την ίδια ώρα, ο Ιάπωνας σεισμολόγος Γιουκινόμπου Οκαμούρα αποκάλυψε πως πριν από δύο χρόνια είχε προειδοποιήσει την Tepco για ενδεχόμενο σεισμό και τσουνάμι, αλλά τον έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, απαντώντας του πως έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε φυσική καταστροφή.
Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι που διαχειρίστηκαν με αυτόν τον εγκληματικό τρόπο την υπόθεση όλα αυτά τα χρόνια, έχουν αναλάβει να δώσουν λύσεις σε αυτό που πλέον αποτελεί παγκόσμια πυρηνική απειλή.
Στο μεταξύ, συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων μετρήθηκαν και σε αέριες μάζες που μπήκαν στον ελληνικό χώρο, στις 24 Μαρτίου. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, η ίδια που κατά την έναρξη του προβλήματος αποφάνθηκε ότι το θέμα είναι τοπικό – αυτή την έκφραση είχε χρησιμοποιήσει τότε η υπουργός Παιδείας και προφανώς δεν το έβγαλε από το κεφάλι της – παραμένει καθησυχαστική, καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «δεν υπάρχει η παραμικρή επίπτωση στην υγεία ή στο περιβάλλον. Είναι προφανές ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας».
Οι μετρήσεις διενεργήθηκαν από το Εργαστήριο του Τομέα Πυρηνικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το Εργαστήριο Πυρηνικής Τεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και το Τμήμα Ελέγχου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος της ΕΕΑΕ.
Όπως ανακοινώθηκε, στο διάστημα 24-25 Μαρτίου, υπήρξαν ίχνη ραδιενέργειας (Ιώδιο-131) στην ατμόσφαιρα, σε συγκεντρώσεις στο επίπεδο των 125 μBq/m3 (125 εκατομμυριοστά του Μπεκερέλ (Bq) σε ένα κυβικό μέτρο αέρα). Και όπως μας εξήγησαν οι συγκεντρώσεις αυτές αντιστοιχούν σε δόση ακτινοβολίας της τάξεως του εκατομμυριοστού της ετήσιας δόσης από φυσική ακτινοβολία που δέχεται ο μέσος άνθρωπος.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει εκφραστεί ανησυχία και δεν έχει προταθεί η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας.
Με δεδομένο ότι δεν είναι φυσιολογικό να μην ανησυχούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όλα δείχνουν ότι προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, έως ότου, για λόγους καθαρά οικονομικών συμφερόντων, καταστραφεί εντελώς η ιαπωνική οικονομία.
Όταν θα ανησυχήσουν, θα είναι πλέον αργά – και για την ιαπωνική οικονομία και για την υγεία των πληθυσμών τους…
(από elzoni)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου