Σημαντική παρέμβαση πραγματοποίησε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα «Οικονομική κρίση και δικαιώματα του Ανθρώπου».
Ο κ. Κουρουμπλής ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως το φαινόμενο του «ιού της νέας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού», έχει εισβάλει στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, όχι μόνο εκείνων που παραδοσιακά εθεωρούντο «φτωχοί», αλλά και νέων ομάδων του πληθυσμού που μέχρι χθες δεν διανοούνταν ότι μπορούν να χαρακτηριστούν «φτωχοί», ή να υπαχθούν «κάτω από το όριο της φτώχειας». Άμεση συνέπεια η δημιουργία μιας αφόρητης κατάστασης, χωρίς ωστόσο στο...
χώρο της Πρόνοιας να υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική για την αναχαίτιση τέτοιων φαινομένων. Αντίθετα η Πρόνοια παραμένει ο «φτωχός συγγενής» της υγείας.
χώρο της Πρόνοιας να υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική για την αναχαίτιση τέτοιων φαινομένων. Αντίθετα η Πρόνοια παραμένει ο «φτωχός συγγενής» της υγείας.
Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε πως για το ζήτημα της «φτώχειας» αρμόδιο δεν πρέπει να είναι μόνο το Υπουργείο Εργασίας αλλά και το Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Διότι φτωχοί δεν είναι μόνο οι άνεργοι αλλά και διάφορα τμήματα της κοινωνίας που δεν μπορούν να μπουν στην αγορά εργασίας λόγω ηλικίας, ιδιαιτεροτήτων και άλλων παραγόντων.
Ο βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφέρει πως σημαντικός είναι και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αναχαίτιση του φαινομένου της φτώχειας. Συγκεκριμένα ανέφερε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να ιεραρχεί σωστά τα προβλήματα των πολιτών, έχοντας ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη κοινωνικών δομών, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο ψυχορραγεί. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «προέχει η αξιοπρέπεια του ανθρώπου, η ίδια του η ζωή, από το να αλλάξουμε τα πλακάκια σε ένα πεζοδρόμιο».
Ο βουλευτής τόνισε πως εκτός από την θεωρητική προσέγγιση του φαινομένου της φτώχειας θα πρέπει να παρακολουθήσουμε από κοντά καταστάσεις φτώχειας έτσι ώστε να αφουγκραστούμε στην πράξη το μεγάλο αυτό πρόβλημα που βιώνει η κοινωνία. Επί τούτου πρότεινε την ώρα που δίδεται συσσίτιο σε απόρους, τα μέλη της Επιτροπής να επισκεφθούν το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων ώστε να καταγράψουν και να βιώσουν από κοντά την ένταση και έκταση του προβλήματος. Επίσης πρότεινε μετά από επόμενη συνεδρίαση της συγκεκριμένης Επιτροπής, υπό την παρουσία εκπροσώπων των διαφόρων κοινωνικών φορέων, τα μέλη της, να επεξεργαστούν και να στηρίξουν πρακτικές και αποτελεσματικές προτάσεις, καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ίδιου και άλλων κυβερνητικών βουλευτών σχετικά με την επεξεργασία πρότασης νόμου για την καθιέρωση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ο ίδιος απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τέτοιες πρωτοβουλίες, ανέφερε πως «όταν υπάρχει βούληση, πάντα υπάρχουν χρήματα, αλλά εξαρτάται από το ποιες ανάγκες θεωρεί κανείς ως προτεραιότητες».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο βουλευτής απηύθυνε ερωτήματα στους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων.
Αρχικά απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Γ.Σ.Ε.Ε.. κ. Δημήτριο Αρβανιτοζήση, ερώτησε ποια θα είναι η συγκεκριμένη πρόταση της Γ.Σ.Ε.Ε. για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Δεύτερο ερώτημα απηύθυνε στον κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α.). Συγκεκριμένα ανέφερε πως «το ζήτημα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσώπων με αναπηρία που ζουν στα όρια της φτώχειας είναι πραγματικά πολύ δύσκολη υπόθεση. Οι πιέσεις είναι πολύ μεγάλες μέσα στην ίδια την Πολιτεία, μέσα στις ίδιες τις κοινωνικές ομάδες και η ευθύνη μεγάλη. Συνεπώς, πως είναι δυνατόν ο κοινωνικός φορέας που έχει αυτή την ευθύνη, να έχει ισχυρό λόγο, όταν εξαρτάται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις λόγω της εμπλοκής του στην υλοποίηση προγραμμάτων εκατομμυρίων ευρώ; Ερώτηση απηύθυνε και στον κ. Παναγιώτη Αλτάνη, Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.). Ειδικότερα ερώτησε εάν ο ίδιος έχει την απαραίτητη οικονομική στήριξη για να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ουσιαστικής παρέμβασης μέσα σ’ αυτόν τον χώρο ή απλώς κάνει διαχείριση;
Τέλος, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» κ. Νικήτα Κανάκη ερώτησε, δεδομένης της έξαρσης διαφόρων ασθενειών(φυματίωση, ηπατίτιδα, AIDS) στην χώρα μας, λόγω της παρουσίας ανθρώπων που το υγειονομικό σύστημα της χώρας τους είναι σε μηδενική βάση, ποσό αναγκαία είναι η πολιτική πρόληψης, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα που η θεραπεία τους θα έχει τεράστιο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος για την κοινωνία μας; Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ένα γραμμάριο πρόληψης ισοδυναμεί με έναν τόνο θεραπείας».
Την ίδια ημέρα ο βουλευτής μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, απευθυνόμενος στον παριστάμενο Υπουργό, διερωτήθηκε εάν πράγματι έγινε ή όχι «πάρτι» στο χώρο της Υγείας. Σε περίπτωση δε, που υπήρξε, γιατί δεν διενεργούμε έλεγχο στον τρόπο λειτουργίας των Επιτροπών προμηθειών των αναλώσιμων. Αναφορά έκανε επίσης και στο άρθρο 12 και την προωθούμενη διάταξη με βάση την οποία το Υπουργείο αναθέτει τις προμήθειες των νοσοκομείων σε ιδιωτικούς φορείς. Ζήτησε δε να επανεξετάσει αυτή την θέση, λέγοντας ότι όταν η κοινωνία «βογκά» κάτω από το βάρος της ανέχειας, αποτελεί πρόκληση να φαίνεται ότι αφήνουμε στο απυρόβλητο τους διοργανωτές και συνδιασκεδαστές του οικονομικού «πάρτι» της υγείας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου