Υπό κατάρρευση βρίσκεται το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων το οποίο αντιμετωπίζει ήδη σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Σήμερα εκκρεμούν πάνω από35.000 αιτήσεις για εφάπαξ και όσοι υπάλληλοι αποχωρούν σήμερα θα το λάβουν, στην καλύτερη περίπτωση, μετά από τρία χρόνια.
Το έλλειμμα του Ταμείου αυξάνεται κατά 300 εκατ. ευρώ το χρόνο και με τα...σημερινά δεδομένα, το 2015 θα πλησιάζει τα 2 δις και το 2017 μπορεί να έχει ξεπεράσει τα 2,5 δις ευρώ. Όπως σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπύρος Παπασπύρος, «Το πρόβλημα θα γίνει εκρηκτικό το 2017, οπότε και ωριμάζουν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα δυο γενεών δημοσίων υπαλλήλων, της γενιά της δεκαετίας του ‘70 και εκείνης του ‘80. Πρόκειται για έναν αριθμό 100.000 περίπου υπαλλήλων».
Η μείωση των πόρων των Ταμείων οφείλεται σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, στη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο, στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, την περικοπή των επιδομάτων κατά 20%, τον περιορισμό των διορισμών αλλά και τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις που αυξάνουν τις δαπάνες των Ταμείων.
«Μόνο φέτος είχαμε 35.000 νέες συνταξιοδοτήσεις» σχεδόν τις διπλάσιες από τις αναμενόμενες» τονίζει ο Σ. Παπασπύρος. Με βάση το σύμφωνο δανεισμού-μνημόνιο-, το κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει πρωτογενή ελλείμματα των Ταμείων.
Το έλλειμμα σε αυτό ανέρχεται ήδη στα 800 εκατ. ευρώ, στο Μετοχικό Ταμείο σε περίπου 150 εκατ. ευρώ για το 2011, που μπορεί σύμφωνα με πληροφορίες να υπερβεί και τα 200 εκατ. ευρώ και 17 εκατ. ευρώ στο ΤΕΑΔΥ.
(από ΑΠΕ-ΜΠΕ, politis, politicanea)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου