Στις 28 Οκτωβρίου και σε άρθρο με τίτλο Εκτός από Ηττημένη Ηγεσία είναι και η Χαρά των Σορτάκηδων η στήλη τοποθετούνταν με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο για την εξέλιξη του νομισματικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειο-Ευρωπαϊκών Βιομηχανικών Χωρών της ΕΕ. Ήταν η εποχή που ο Γιώργος Παπανδρέου και η υπό αυτόν Ηγετική Ομάδα, μέσω της...δημόσιας πρόθεσης για διενέργεια πρόωρων Βουλευτικών εκλογών αν το εκλογικό αυτοδιοικητικό αποτέλεσμα ήταν κακό για το ΠΑΣΟΚ, προκαλούσε κλίμα πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα και μέσω της αναζωπύρωσης της Ελληνικής Δημοσιονομικής mini Κρίσης στις χρηματαγορές.
Ανέφερε τότε ο Δευκαλίων
* «Ταυτόχρονα έχουμε και μία άνευ πραγματικής αιτίας και αφορμής επικοινωνιακή έξαρση της Ελληνικής Δημοσιονομικής Κρίσης. Το κατάλληλο σκηνικό για να αρχίσει η υποτιμητική κούρσα του Ευρώ έναντι του Δολαρίου. Για λόγους ιστορίας σημειώνουμε ότι στις 28 Οκτωβρίου στις 15:47 η ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου ήταν 1,3877»
Ακολούθησε λίγες ημέρες μετά, στις 3 Νοεμβρίου, η ανακοίνωση από την Κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ την FED των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης (τύπωμα φρέσκου χρήματος), συνολικού...
ύψους 600 δις δολαρίων για το επόμενο 8-μηνο (έως το τέλος του έτους θα έχουν τυπωθεί περίπου 105 δις δολάρια), που υποτίμησε το δολάριο έναντι του ευρώ αφού η ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου ξεπέρασε τις αμέσως επόμενες ημέρες το 1,40.
ύψους 600 δις δολαρίων για το επόμενο 8-μηνο (έως το τέλος του έτους θα έχουν τυπωθεί περίπου 105 δις δολάρια), που υποτίμησε το δολάριο έναντι του ευρώ αφού η ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου ξεπέρασε τις αμέσως επόμενες ημέρες το 1,40.
Όμως, αυτή η υποτίμηση ήταν πρόσκαιρη και πολύ μικρή, αφού η Ελληνική Δημοσιονομική κρίση, που σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση των Δημοσιονομικών Κρίσεων στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία (εξ αιτίας της εμμονής και επιμονής της Γερμανίας στην δημιουργία μηχανισμού στήριξης στον οποίο θα συμμετέχουν και ιδιώτες), ανέκοψε την υποτίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και στην συνέχεια υποτίμησε το ευρώ έναντι του δολαρίου. Για λόγους ιστορίας σημειώνουμε ότι στις 17 Νοεμβρίου, στις 10:19, η ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου ήταν 1,3481.
Δηλαδή, σε απλά Ελληνικά:
Όποιος επενδυτής αγόρασε στις 15:47 της 28ης Οκτωβρίου 13.877 δολάρια, πλήρωσε 10.000 ευρώ…
Αν ο ίδιος επενδυτής πούλησε στις 10.19 της 17ης Νοεμβρίου αυτά τα 13.877 δολάρια θα εισπράξει 10.294 ευρώ. Δηλαδή 294 ευρώ (περίπου 3 %) καθαρό κέρδος σε 20 ημέρες… καθόλου κακή απόδοση για 20 ημερών επένδυση ιδιαίτερα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.
Ταυτόχρονα, ένα αυτοκίνητο BMW πού πουλιέται στην ΕΕ 20.000 ευρώ, την 28η Οκτωβρίου πουλιόνταν στις ΗΠΑ 27.754 δολάρια, ενώ την 17η Νοεμβρίου το ίδιο αυτοκίνητο πουλιέται στις ΗΠΑ 26.962 δολάρια. Δηλαδή το ίδιο αυτοκίνητο είναι 762 δολάρια φθηνότερο.
Οι τραπεζίτες-χρηματιστές ευχαριστημένοι, αφού με τις αγοροπωλησίες νομισμάτων κερδίζουν αρκετά χρήματα…
Και οι Βόρειο-Ευρωπαίοι Βιομήχανοι ευχαριστημένοι, αφού τα προϊόντα τους πωλούνται φθηνότερα στην τεράστια καταναλωτική αγορά των ΗΠΑ…
Και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ η FED ευχαριστημένη, σε αυτή την φάση, αφού παρά το τύπωμα τεράστιων ποσοτήτων φρέσκου χρήματος, το δολάριο δεν μετατρέπεται σε ένα άνευ αξίας νόμισμα, αλλά διατηρώντας και αυξάνοντας πρόσκαιρα την ισοτιμία του έναντι του κυριότερου ανταγωνιστή του ευρώ, διατηρεί το κύρος του και την αξιοπιστία του την κρίσιμη χρονικά περίοδο που τα τυπογραφεία χρήματος κάνουν υπερωρίες και κανονικά θα έπρεπε όλοι οι επενδυτές να ξεπουλάνε μαζικά δολάρια.
Όταν όλο αυτό το φρέσκο-τυπωμένο χρήμα διοχετευθεί στο σύστημα χωρίς σοβαρούς κραδασμούς, για το κύρος και την αξιοπιστία του δολαρίου θα έχουμε την αντίστροφή πορεία που επιθυμεί η FED δηλαδή υποτίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ.
Ταυτόχρονα προσέξτε και μία ακόμα ανατριχιαστική λεπτομέρεια:
Τα νομίσματα των χωρών της Νότιο-Ανατολικής Ασίας, που είναι σταθερά συνδεδεμένα με το δολάριο, γίνονται όπως και το δολάριο ακριβότερα έναντι του ευρώ, άρα γίνονται ακριβότερα και τα προϊόντα τους με αποτέλεσμα να χάνουν πελάτες στις αγορές της Ευρώπης (Χριστούγεννα έρχονται και η κατανάλωση ακόμα και σε αυτή την δύσκολη οικονομικά συγκυρία θα αυξηθεί, οι ασιάτες όμως θα πουλάνε ακριβότερα, άρα θα χάσουν μερίδιο αγοράς).
Το ερώτημα είναι τι θα κερδίσει η χώρα μας, που ανακατεύθηκε σε αυτή την διεθνή φασαρία, είτε με το θέμα των πρόωρων Βουλευτικών εκλογών, είτε με την επίθεση στην Α. Μέργκελ; (για πρόβλημα στο οποίο κατά την σύνοδο κορυφής της 28ης -29ης Οκτωβρίου ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συμφωνήσει, Δευκαλίων 16 Νοεμβρίου) .
Απολύτως τίποτε! Απλά νέα και πιο σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας. Εάν όμως παρ’ ελπίδα όλος αυτός ο παγκόσμιος σχεδιασμός ανατραπεί από ένα απρόβλεπτο γεγονός που θα προκαλέσει παγκόσμια και εκτός ελέγχου οικονομική κρίση, καλύτερα να μην συζητήσουμε τις επιπτώσεις που θα έχει στην χώρα μας.
Άρα για μία ακόμα φορά για όλους εμάς, Χωρίς Κέρδος Κέρατα!
(από stoxasmos-politikh, press-gr)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου