Δύο χιλιάδες σπουδαστές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, που έχουν δικαίωμα μετεγγραφής, κινδυνεύουν να το χάσουν, καθώς οι πρόεδροι των δύο μεγαλύτερων Ιδρυμάτων αρνούνται να τους εγγράψουν, αν προηγουμένως δεν έχουν τις απαραίτητες πιστώσεις από το υπουργείο Παιδείας.
Τη δήλωση αυτή έκαναν οι πρόεδροι των ΤΕΙ Αθήνας Δημήτριος Νίνος και Πειραιά Λάζαρος Βριζίδης, κατά τη...
διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο κ. Νίνος επισήμανε ότι η κατάσταση, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης στο Ίδρυμα, έχει φτάσει στο απροχώρητο και για αυτό δεν μπορούν να απορροφήσουν τους επιπλέον 1.300 σπουδαστές από μετεγγραφή που αναμένονται.
«Είχαμε ζητήσει εγκαίρως να ληφθούν μέτρα περιορισμού των μετεγγραφών», είπε ο κ. Νίνος, «ενώ κάναμε γνωστό ότι η κατάργηση της βάσης του δέκα θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των μετεγγραφόμενων σπουδαστών και μάλιστα στην πλειοψηφία τους χαμηλότερης εισαγωγικής βάσης από τους σπουδαστές που μπήκαν απευθείας στα τμήματα των ΤΕΙ».
«Δεν μπορούμε να κάνουμε μάθημα κάτω από τις ελιές» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά Λ. Βριζίδης και τόνισε ότι με τον περιορισμό της επιχορήγησης δεν υπάρχει η προοπτική βελτίωσης της κατάστασης.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε μάθημα κάτω από τις ελιές» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά Λ. Βριζίδης και τόνισε ότι με τον περιορισμό της επιχορήγησης δεν υπάρχει η προοπτική βελτίωσης της κατάστασης.
Ο κ. Νίνος πρόσθεσε ότι «η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για αναστολή των προσλήψεων, προσθέτει ένα ακόμη πρόβλημα, δεδομένου ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να εκπαιδεύσει τους χιλιάδες σπουδαστές».
Ο κ. Βριζίδης τόνισε ότι το ΤΕΙ Πειραιά αναμένει περίπου 700 επιπλέον σπουδαστές από τις μετεγγραφές, αριθμός, που όπως είπε, φέρνει το ίδρυμα στα όρια της ασφυξίας.
Σε ερώτηση πώς θα διεκδικήσουν επιπλέον κονδύλια, στην περίπτωση που αρνηθεί το υπουργείο να τους χορηγήσει, οι πρόεδροι των δύο ΤΕΙ απάντησαν ότι δεν πρόκειται βέβαια να κλείσουν τα Ιδρύματα, αλλά το υπουργείο Παιδείας.
Ο κ. Βριζίδης ανέφερε ακόμα πως από τότε που ανέλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, παίρνει μόνο αρνητικές αποφάσεις για τα ΤΕΙ, όπως για παράδειγμα σταμάτησαν τα μεταπτυχιακά, ενώ δεν δόθηκαν ακόμη τα επαγγελματικά δικαιώματα σε πολλές ειδικότητες , παρά τις υποσχέσεις ότι μέχρι την 1η Οκτωβρίου αυτά θα είχαν δοθεί.
Όσον αφορά το κείμενο διαβούλευσης με τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που έδωσε η υπουργός Παιδείας στη σύνοδο πρυτάνεων στο Ρέθυμνο, το περασμένο Σάββατο, οι δύο πρόεδροι αλλά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καθηγητών ΤΕΙ Γιάννης Τσάκνης επισήμαναν ότι «δεν αποτελεί κείμενο διαλόγου, το μοντέλο που πάει να περάσει έχει μεγάλο κόστος, ενώ υπάρχουν σημεία που, όπως φαίνεται, προσκρούουν και στο Σύνταγμα, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση στα συμβούλια διοίκησης προσωπικοτήτων εκτός των Ιδρυμάτων».
Πάντως, αναγνώρισαν την ανάγκη να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στα Ιδρύματα και δεσμεύθηκαν ότι θα μελετήσουν τις προτάσεις και στη συνέχεια θα υποβάλουν τις δικές τους και θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αν θα πάρουν ή όχι μέρος στο διάλογο του υπουργείου.
(από sguide)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου