Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Η ελληνική κρίση σε 18 λέξεις. Από τη διαφθορά, το τζόγο και το τσιγάρο έως το δεν υπάρχει σάλιο!

Η άποψη των Ιταλών για την κρίση στην Ελλάδα. Ενδιαφέρον άρθρο αλλά η ουσία του είναι αυτή: "Κατά τη Διεθνή της Διαφάνειας η κάθε ελληνική οικογένεια εργάζεται 1.335 ώρες το χρόνο για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των διεφθαρμένων παραγόντων του δημόσιου τομέα."
Όχι δεν τα φάγαμε μαζί με τους πολιτικούς τα λεφτά. Εμείς δουλεύουμε και αυτοί τρώνε.Του Γ. Ν. ΠαπαθανασόπουλουMπορεί κανείς να περιγράψει την οικονομική κρίση στην Ελλάδα σε δεκαοχτώ λέξεις; Το κατάφερε ο Ιταλός δημοσιογράφος Νίνο Τσιραβένια.
Ήρθε στη χώρα μας, βίωσε το «σφίξιμο του ζωναριού» από τους Έλληνες, μίλησε με επιχειρηματίες, τις έγραψε με λατινικούς χαρακτήρες στην...
εφημερίδα Il Sole 24 Ore του Μιλάνου, όπου εργάζεται, και τις σχολίασε. Είναι οι λέξεις, που ασφαλώς έχουν μπει και στο λεξιλόγιο των στελεχών της τρόικας, που βρίσκονται στην Ελλάδα.
O Τσιραβένια σημειώνει ότι οι λέξεις αυτές προέρχονται από τους αρχαίους μας προγόνους και αποδίδουν τη σημερινή πραγματικότητα. Ο Τσιραβένια αναφέρει την εκτίμηση διεθνών κύκλων ότι τα παντός είδους φακελάκια αντιστοιχούν στο 8% του ΑΕΠ!!! Κατά τη Διεθνή της Διαφάνειας η κάθε ελληνική οικογένεια εργάζεται 1.335 ώρες το χρόνο για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των.διεφθαρμένων παραγόντων του δημόσιου τομέα.
Τέλος στη χρυσή εποχή των εύκολων συντάξεων στην Ελλάδα, τονίζει ο Ιταλός δημοσιογράφος, με λ.χ. 25 χρόνια εργασίας και ηλικία 50 ετών. Τέρμα και στον εύκολο χαρακτηρισμό επαγγελμάτων ως ανθυγιεινών, όπως αυτό των τηλεπαρουσιαστών, επειδή αισθάνονται στρες μπροστά στο μικρόφωνο.
Το λεξιλόγιο της ελληνικής κρίσης
1. Κατανάλωση: Έχει μειωθεί με την κρίση. Κάνοντας περίπατο στην Ερμού, είδε πολύ κόσμο να περπατάει, να βλέπει τις βιτρίνες, μαγαζί να έχει ταμπέλα «Τώρα όλα -70%», αλλά τους εν δυνάμει καταναλωτές να μην αγοράζουν. Σημειώνει ακόμη ότι η κατανάλωση παπουτσιών έχει πέσει 20%, ρούχων 19,4%, των δε αυτοκινήτων και των ηλεκτρικών ειδών ακόμη περισσότερο.
2. Ενοικιάζεται: Ο Ιταλός δημοσιογράφος επισημαίνει ότι στην οδό Σταδίου, από τις πιο κεντρικές και εμπορικές οδούς της Αθήνας, ένα στα τέσσερα μαγαζιά είχε ταμπέλα «Ενοικιάζεται». Το ίδιο και στην οδό Ερμού. Τα νοίκια σε πολλά μαγαζιά έχουν πέσει έως και 500 ευρώ. Εντούτοις παραμένουν κενά.
3. Επιταγές: Τα επίσημα στοιχεία που του δόθηκαν ήταν του Μαρτίου 2010 και δείχνουν ότι το 41% των επιταγών δεν πληρώθηκε εγκαίρως. Συνολικά ανέρχονταν σε 150,8 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 285% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, Φεβρουάριο.
4. Τράπεζες: Από την αρχή του έτους οι τιμές των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο σημείωσαν πτώση, της τάξεως του 40% κ.μ.ο., η Αγροτική Τράπεζα δεν πέρασε το stress test και σήμερα είναι σαν να παίζουν «κατενάτσιο», για να τα βγάλουν πέρα στην κρίση με μικρές αβαρίες.
5. Πολιτεία: Επισημαίνει ότι στην αρχαία πολιτεία όλοι συμμετείχαν στις δαπάνες της κατά το μέτρο των δυνατοτήτων τους, ενώ σήμερα οι ισχυροί οικονομικά δεν θέλουν να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν. Επικαλείται ως παράδειγμα τους πλούσιους των βορείων προαστίων που δεν δηλώνουν τις πισίνες. Μόνο στην περιοχή αυτή αποκαλύφθηκαν 324 αδήλωτες πισίνες και 16.974 σε όλη την Ελλάδα.
6. Τζόγος: Στους Έλληνες μας καταλογίζει ότι έχουμε μανία με τον τζόγο, ξεπερνώντας κάθε όριο, με την ελπίδα του κέρδους. Τον Ιούλιο ο τζόγος στα Λόττο, Τζόκερ, Κίνο κ.λ.π., ήταν αυξημένος κατά 30%, σε σχέση με τον περυσινό, κι έφτασε τα εννέα δισ. ευρώ. Υπάρχει και το παράνομο στοίχημα (και μέσω Διαδικτύου) με τζίρο που υπολογίζεται σε πέντε δισ. ευρώ.
7. Τσιγάρο: Κατά την εκτίμηση του κ. Τσιραβένια οι Έλληνες καπνίζουμε «σαν Τούρκοι». Απόδειξη είναι ότι έχουμε τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση στον κόσμο. Η κυβέρνηση αύξησε το φόρο και περιμένει να κερδίσει από τους καπνιστές 1,13 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του έτους, κάτι πάντως που δεν φαίνεται εφικτό.
8. Διαφθορά: Ο Τσιραβένια αναφέρει την εκτίμηση διεθνών κύκλων ότι τα παντός είδους φακελάκια αντιστοιχούν στο 8% του ΑΕΠ!!! Κατά τη Διεθνή της Διαφάνειας η κάθε ελληνική οικογένεια εργάζεται 1.335 ώρες το χρόνο για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις διαφόρων διεφθαρμένων παραγόντων.
9. Φόροι: Το μείζον πρόβλημα της Ελλάδας είναι η συγκέντρωση της φορολογητέας ύλης. Ο Ιταλός δημοσιογράφος είχε την πληροφορία από κυβερνητικό παράγοντα ότι οι φορολογικές υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ, που είναι περίπου το μισό των κρατικών δαπανών.
10. Φοροδιαφυγή: Συγγενές πρόβλημα αποτελεί η φοροδιαφυγή. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι ξεπερνά τα 30 δισ. ετησίως.
11. Σύνταξη: Παρήλθε η χρυσή εποχή των εύκολων συντάξεων στην Ελλάδα, όπως τονίζει, με λ.χ. 25 χρόνια εργασίας στην ηλικία των 50 ετών. Τέρμα και στον εύκολο χαρακτηρισμό επαγγελμάτων ως ανθυγιεινών, όπως αυτό των τηλεπαρουσιαστών, επειδή αισθάνονται στρες μπροστά στο μικρόφωνο!
12. Ελευθέρωση: Εννοεί την απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών στην οποία προχωρεί η κυβέρνηση, συναντώντας ισχυρές αντιδράσεις. Και αναφέρει την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης και τις επιπτώσεις που είχε στην ελληνική οικονομία.
13. Ανταγωνισμός: Κατά την εκτίμησή του σύντομα θα ενταθεί στην Ελλάδα ο ανταγωνισμός, κάτι που φοβούνται τα συνδικάτα και οι επαγγελματίες.
14. Ξένοι: Εννοεί τους τουρίστες. Η εντύπωσή του είναι ότι οι ξενοδόχοι και οι άλλοι επιχειρηματίες του τουρισμού αντέδρασαν σωστά στην κρίση. Με ελκυστικές τιμές και με προσφορές κράτησαν την κίνηση σε ικανοποιητικά επίπεδα.
15. Συνδικάτα: Τα συνδικάτα κατά την εκτίμησή του έχουν περιέλθει σε δύσκολη θέση λόγω της παγκοσμιοποίησης και του σκληρού ανταγωνισμού που συναντούν τα ευρωπαϊκά προϊόντα από εκείνα τρίτων χωρών και κυρίως τα κινεζικά. Βλέπει θετικά τη στάση της ΓΣΕΕ και επισημαίνει ότι δεν ακολούθησε στις απεργιακές κινητοποιήσεις την ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.
16. Καύσιμα: Οι αποδοχές μειώνονται, οι άνεργοι αυξάνονται, ο πληθωρισμός μεγαλώνει και οι τιμές των καυσίμων είναι οι υψηλότερες στη βενζίνη και η δεύτερες υψηλότερες στο πετρέλαιο
17. «Δεν υπάρχει σάλιο»: Είναι η έκφραση που άκουσε κατ' επανάληψη από πολλούς Έλληνες τους οποίους συνάντησε και του εντυπώθηκε.
18. Ούζο: Το μόνο ελληνικό, με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, ποτό γνωστό στο εξωτερικό. Και στα αλκοολούχα ποτά ο φόρος αυξήθηκε, με συνέπεια να μειωθεί η κατανάλωσή τους κατά 30%. Ευτυχώς για τους παραγωγούς οι εξαγωγές κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, κυρίως προς τη Γερμανία, που απορροφά περίπου 17 εκατομμύρια φιάλες ούζο ετησίως.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails