Ο ευρωπαϊκός Τύπος εκτιμά ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε με το χθεσινό δημοψήφισμα στην Τουρκία εκσυγχρονίζει τη χώρα και την φέρνει κοντύτερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά δίνει επίσης τα περιθώρια στον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κυβερνά σύμφωνα με τις...
βουλήσεις του.
βουλήσεις του.
“Ενας θρίαμβος για τον Ερντογάν, ένα δημοψήφισμα υπέρ του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης”, γράφει η εφημερίδα Liberation. Οι περισσότερες τροπολογίες “αντιπροσωπεύουν ένα βήμα προς τον εκδημοκρατισμό”, αλλά “δύο από αυτές ενισχύουν σημαντικά τις εξουσίες της εκτελεστικής εξουσίας επί των ανωτάτων δικαστικών”, γράφει η εφημερίδα.
Για τη Le Figaro, “η νίκη αυτή του ‘ναι’ εμφανίζεται εκ πρώτης όψεως περίπου ως δημοψήφισμα υπέρ της κυβέρνησης, αλλά επιβεβαιώνει τις ιδεολογικές εντάσεις μεταξύ του πληθυσμού, ο οποίος είναι βαθιά διχασμένος ανάμεσα στους φιλο-AKP και τους αντι-AKP”.
“Η Τουρκία εισήλθε στη σύγχρονη εποχή”, γράφει η Suddeutsche Zeitung. “Η πλειοψηφία των Τούρκων δεν επιθυμεί μία επιστροφή στα χρόνια της πολιτικής απομόνωσης και των ιδεολογικών μαχών…και επιθυμεί μια δημοκρατική φιλελεύθερη χώρα. Η Ευρώπη επίσης θα πρέπει να ικανοποιηθεί από αυτό το μήνυμα”, γράφει η κεντροδεξιά εφημερίδα.
Από την πλευρά της η Die Welt επικρίνει το συνονθύλευμα των ερωτημάτων του δημοψηφίσματος, “σε εκλεπτυσμένη συσκευασία και καλοπλασαρισμένο” από τους οργανωτές του. “Οποιος ψήφιζε υπέρ της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των γυναικών, ψήφιζε και υπέρ της αύξησης του ελέγχου της κρατικής μηχανής από το (κυβερνών) μετριοπαθές ισλαμικό κόμμα. Οποιος ψήφιζε υπέρ της ενίσχυσης (των εξουσιών) της κυβέρνησης, αρνιόταν την ενίσχυση των δικαιωμάτων των αναπήρων”, γράφει η Die Welt.
Στην Ισπανία, η El Pais θεωρεί ότι “οι Τούρκοι έκαναν ένα ακόμη βήμα προς την Ευρώπη”. “Η Τουρκία αρχίζει να μοιάζει με μια φυσιολογική χώρα τριάντα χρόνια μετά το τελευταίο πραξικόπημα με τα τεθωρακισμένα άρματα στους δρόμους”. “Αλλά, για να γίνει η Τουρκία μια πλήρης δημοκρατία, χρειάζεται η εναλλαγή στην εξουσία, όπως σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα”, γράφει η ισπανική εφημερίδα. Για την El Mundo, το δημοψήφισμα “ενισχύει το κύρος της κυβέρνησης” και οι τροπολογίες του συντάγματος “αποτελούν ρήξη με το μιλιταριστικό παρελθόν (της χώρας) και προσεγγίζουν την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση”. Η ABC χαιρετίζει “την μεγαλύτερη πολιτική μεταρρύθμιση στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας”. “Ο Ερντογάν δημιούργησε ένα εργαλείο με το οποίο μπορεί να ανασχηματίσει τη χώρα στα μέτρα του. Τώρα, θα δούμε ποιά είναι η Τουρκία που έχει πραγματικά στο μυαλό του ο ισλαμιστής ηγέτης”.
Για τη σουηδική Svenska Dagbladet, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί μια “ονειρεμένη νίκη” για τον Ερντογάν, αλλά αυτός “οφείλει να διαχειρισθεί τη νίκη του για να μην διχάσει ένα μοιρασμένο έθνος”.
Πάνω από δέκα χρόνια απόλυτης κυριαρχίας Ερντογάν
Πανηγυρίζει το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία μετά τη χθεσινή νίκη του στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, το οποίο θεωρείται πρόκριμα για τις εκλογές σε δέκα μήνες και την εξασφάλιση τρίτης θητείας.
Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αναμένεται να ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα σήμερα Δευτέρα, αλλά τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης εγκρίθηκαν από το 58% των ψηφοφόρων, ενώ 42% ψήφισαν “όχι” στο δημοψήφισμα.
Η συμμετοχή του εκλογικού σώματος που αριθμεί περίπου 50 εκατομμύρια ψηφοφόρους ανήλθε σε 77%. “Ναι, αλλά δεν είναι αρκετό”, γράφει στο πρωτοσέλιδό της η φιλελεύθερη Radikal, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα αντανακλά τον ενθουσιασμό των ψηφοφόρων για αλλαγή και την επιθυμία τους για ένα εντελώς νέο Σύνταγμα.
Οι τούρκοι ψήφισαν κατά την 30η επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1980 και ο Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε την λαϊκή στήριξη για να προωθήσει τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, το οποίο εκπονήθηκε από τη στρατιωτική ηγεσία, επικαλούμενος τις αναμνήσεις της βάναυσης καταστολής που ακολούθησε την ανάληψη της εξουσίας από τους στρατηγούς.
“Η Τουρκία καθαρίζει την ντροπή του πραξικοπήματος”, λέει ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής Sabah. Οι αντίπαλοι του Ερντογάν φοβούνται ότι ενισχυμένο, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, θα προωθήσει την κρυφή ισλαμική του ατζέντα, αν εξασφαλίσει και νέα θητεία στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο Ιούλιο, παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αρνείται ότι θα θέσει σε κίνδυνο τον σύγχρονο κοσμικό χαρακτήρα της Τουρκίας.
Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν κατά το χθεσινό δημοψήφισμα δεν ήταν αμφιλεγόμενες, αλλά οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα επιλέγονται οι ανώτατοι δικαστικοί προκαλούν φόβους ότι το δικαστικό σύστημα κινδυνεύει να χάσει την ανεξαρτησία του. Οι επικριτές του ΑΚΡ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα πιέσει για την ψήφιση νομοθεσίας χωρίς το φόβο ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα την εμποδίσει, όπως συνέβη το 2008 όταν ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί να προχωρήσει στην άρση της απαγόρευσης της μαντίλας στα πανεπιστήμια.
Με ρίζες στα ισλαμικά κόμματα που απαγορεύτηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 90, οι ηγέτες του ΑΚΡ παρομοιάζουν το κίνημά τους με τα συντηρητικά Χριστιανοδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κερδίσει τη στήριξη πολλών τούρκων ηγούμενη του κινήματος για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και προωθώντας μεταρρυθμίσεις και μία περίοδο οικονομικής ανάπτυξης που έχουν μετατρέψει την Τουρκία σε αναδυόμενη οικονομική αγορά.
Τον περασμένο χρόνο η βαθιά ύφεση στοίχισε στο ΑΚΡ αλλά η ανάκαμψη, αν κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αποκατέστησε την πίστη των ψηφοφόρων. “Το άνετο προβάδισμα του στρατοπέδου του “ναι” είναι θετικό για τις αγορές καθώς υποδηλώνει ότι το ΑΚΡ έχει προοπτική να κερδίσει τρίτη θητεία κατά τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούλιο του 2011″, δηλώνει ο Βολφάνγκο Πίκολι, της εταιρίας συμβούλων με έδρα το Λονδίνο Eurasia Group.
Κακή η επίδοση της Αντιπολίτευσης
Το κακό αποτέλεσμα της κοσμικής αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε από ένα μπέρδεμα που απέτρεψε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), από το να ψηφίσει. Σε ανακοίνωσή του το CHP αναφέρει ότι ο ηγέτης του δεν γνώριζε για τις αλλαγές του κανονισμού της ψηφοφορίας για τα μέλη του κοινοβουλίου, που τα περιορίζει να ψηφίζουν στην περιοχή όπου εκλέγονται. Το CHP είχε εναποθέσει τις ελπίδες του στον Κιλιτσντάρογλου για να ανναγενήσει το κόμμα του ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, πριν από τις εκλογές τον επόμενο χρόνο. Πολλοί είναι εκείνοι που αναμένουν ότι το χάσμα ανάμεσα στους υποστηρικτές του ΑΚΡ και στους υπέρμαχους του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους θα διευρυνθεί. “Η πολιτική σκηνή θα πολωθεί και θα σκληρύνει περαιτέρω”, λέει ο Φαρούκ Λογκόγλου, πρώην πρεσβευτής στις ΗΠΑ.
“Το κυβερνών κόμμα θα γίνει ακόμη λιγότερο δεκτικό ως προς την αντιπολίτευση και η αντιπολίτευση θα χρησιμοποιεί πιο σκληρή γλώσσα και προσέγγιση για να υπονομεύσει την κυβέρνηση”, συμπληρώνει ο ίδιος. Μεταξύ άλλων, το πακέτο αναθεώρησης του Συντάγματος προβλέπει τη λήψη μέτρων ώστε να επιτρέπεται η δίκη των ηγετών του πραξικοπήματος του 1980 και ο στρατός να καθίσταται υπόλογκος σε πολιτικά δικαστήρια. Ορισμένοι ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού ήδη δικάζονται με την κατηγορία της συνωμοσίας για ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν στο πλαίσιο της έρευνας που ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για πολιτικά υποκινούμενο κυνήγι μαγισσών.
(από tapragmata)
1 σχόλια:
ΘΕΜΑ : ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΚΑΥΣΗ L P G .
Η προώθηση της επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας δίνει την δυνατότητα εγκατάστασης δύο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 1010 MW με πρώτη ύλη υγροποιημένο αέριο πετρελαίου (LPG).
Πουθενά στο κόσμο δεν λειτουργεί μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με βάση το LPG λόγω επικινδυνότητας. Αναφέρουμε ότι το 1984 στο Σαν Χουάν του Μεξικού η έκρηξη σε δεξαμενή LPG προκάλεσε περισσότερους από 600 νεκρούς, 5.400 τραυματίες και ζημίες που υπερέβαιναν τα 31 εκατ. Δολλάρια Και αν κάποιοι ισχυριστούν ότι η τεχνολογία από τότε βελτιώθηκε αναφέρουμε ότι το 2009 σε έκρηξη βαγονιού τραίνου που μετέφερε LPG στην Τοσκάνη της Ιταλίας προκάλεσε 16 νεκρούς και περισσότερους από 30 τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές. Γι’ αυτό επαναλαμβάνουμε δεν λειτουργούν πουθενά στον κόσμο τέτοια εργοστάσια.Σύμφωνα με το υπάρχοντα σχεδιασμό το 70% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα διοχετεύεται μέσω καλωδίων στην Ιταλία. Το ερώτημα εύλογο, γιατί η εγκατάσταση δεν γίνεται στην Ιταλία ; η απάντηση απλή ουδέποτε η Ιταλία θα δεχόταν την εγκατάσταση μονάδας τόσο μεγάλης επικινδυνότητας στο έδαφος της.
ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ .
Δημοσίευση σχολίου