Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Γιατί έχουμε ύλη και όχι αντιύλη στο σύμπαν....

Μια νέα επιστημονική ένδειξη, υποστηρίζουν φυσικοί στις ΗΠΑ, μπορεί να μας βοηθήσει να διαλευκάνουμε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της κοσμολογίας: γιατί το Σύμπαν αποτελείται από ύλη και όχι από «το διαβολικό αντίθετό της», την αντιύλη. Εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα των επιστημόνων στο Εθνικό Εργαστήριο Επιτάχυνσης Φέρμι κοντά στο Σικάγο, θα ακολουθήσουν σημαντικές ανακαλύψεις στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CΕRΝ κοντά στη...
Γενεύη και μια πιθανή εξήγηση για την ύπαρξη του Σύμπαντος.
Σύμφωνα με τις βασικές αρχές της θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής του Αϊνστάιν, ίσες ποσότητες ύλης και αντιύλης θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εκρηξης (Βig Βang) και αμέσως μετά να εξουδετερώσουν οι μεν τις δε χωρίς να αφήσουν τίποτα πίσω τους. Παρ΄ όλα αυτά, το Σύμπαν υπάρχει και οι φυσικοί μεταξύ των άλλων επιθυμούν διακαώς να μάθουν το γιατί. Επιλεγμένα στοιχεία από συγκρούσεις πρωτονίων και αντιπρωτονίων στον επιταχυντή Τevatron του εργαστηρίου Φέρμι, ο οποίος μέχρι τον περασμένο χειμώνα ήταν ο πιο ισχυρός επιταχυντής σωματιδίων στον πλανήτη, δείχνουν σύμφωνα με τους επιστήμονες ότι η παραγωγή ζευγών σωματιδίων γνωστών ως μιόνια- ένα είδος χοντρών ηλεκτρονίων- είναι ελάχιστα πιο συχνή από την παραγωγή ζευγών αντιμιονίων.
Ετσι το μικροσκοπικό σύμπαν μέσα στον επιταχυντή από ουδέτερο που ήταν απέκτησε 1% περισσότερο ύλη από αντιύλη. «Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό για να εξηγήσουμε το γιατί η ύλη κυριαρχεί στο Σύμπαν μας» λέει ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Γκενάντι Μπορίσοφ, του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ.
Περίεργα σωματίδια. Τα νέα αποτελέσματα προκύπτουν από τη συμπεριφορά κάποιων ιδιαίτερα περίεργων σωματιδίων που αποκαλούνται ουδέτερα μεσόνια-Β, τα οποία ταλαντεύονται τρισεκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο μεταξύ ύλης και αντιύλης. Αποδείχθηκε ότι τα μεσόνια που δημιουργήθηκαν από τις συγκρούσεις πρωτονίων και αντιπρωτονίων πηγαίνουν από την κατάσταση της αντιύλης στην κατάσταση της ύλης πιο γρήγορα από ό,τι στην αντίθετη φορά. Αυτό οδηγεί τελικά στην επικράτηση της ύλης πάνω στην αντιύλη κατά περίπου 1% όταν διαλύονται σε μιόνια. Το αν αυτό είναι αρκετό για να εξηγήσουμε την ύπαρξη του Σύμπαντος αποτελεί ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί ώσπου να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε απευθείας την ακόμα μυστηριώδη συμπεριφορά των μεσονίων-Β, όμως ο Γκουστάβ Μπρόιμανς, καθηγητής του Πανεπιστημιου Κολούμπια και μέλος της ομάδας, χαρακτηρίζει την όλη κατάσταση «αρκετά ενθαρρυντική». Πάντως οι επιστήμονες κρατούν την ανάσα τους ώσπου τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν και από άλλα πειράματα.
Οπως σχολιάζει ο Τζο Λίκεν, θεωρητικός στο Φέρμι: «Δεν θα έλεγα ότι η ανακοίνωση αυτή είναι σαν να είδαμε το πρόσωπο του Θεού, αλλά ίσως αποδειχθεί το μικρό δάκτυλο του Θεού».
(από tanea, ksipnistere)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails