Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Ο.Κ. για τη στέβια από την EFSA

To δρόμο για την καλλιέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση του φυτού στέβια, που παράγει μια γλυκαντική ουσία 100 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, ανοίγει  η θετική  γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).
Η EFSA γνωμοδότησε ότι,  οι γλυκοζίτες της στέβιας δεν είναι καρκινογενείς, τοξικοί, ούτε βλάπτουν την ανθρώπινη αναπαραγωγή και ανάπτυξη. Ως «αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη» ορίστηκαν τα 4 μικρογραμμάρια γλυκοζίτη ανά κιλό σωματικού βάρους και ανά...
ημέρα.
Το πόρισμα της EFSA συμφωνεί και με την άποψη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) αλλά και με την έγκριση από την  υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ.
Η στέβια, η οποία προέρχεται από την Παραγουάη, της οποίας θεωρείται και εθνικό φυτό, μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί ως γλυκαντική ύλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό στην Ιαπωνία από το 1970, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εγκριθεί ως πρόσθετο για τα τρόφιμα από διάφορες χώρες.

(από ΑΠΕ ΜΠΕ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails