Με μια εντυπωσιακή έκθεση σχετιζόμενη με το αλάτι, που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα, ξεκίνησαν απ' τη "Διέξοδο" οι Γιορτές Εξόδου του Μεσολογγίου.
Πρόκειται για την έκθεση "Αλάτι-Ο λευκός θησαυρός", που άνοιξε τις πύλες της στο κοινό το προηγούμενο Σάββατο επιχειρώντας μια ιστορική και εικαστική προσέγγιση αυτού του ζωτικής σημασίας στοιχείου του πλανήτη.
Το αλάτι στον κόσμο και στην Ελλάδα κυριαρχεί στις αίθουσες του Μουσείου και της Πινακοθήκης της "Διεξόδου" παρουσιάζοντας σε θεματικές ενότητες, μέσα απο μεγάλα μπάνερ πληροφοριακού υλικού, την επίδρασή του στην ιστορία, τη θρησκεία, την οικονομία, την υγεία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό, την...
τέχνη και τον πολιτισμό.
τέχνη και τον πολιτισμό.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα χρωματιστά αλάτια που εκτίθενται όπως μαύρο και κόκκινο αλάτι από τα ηφαίστεια της Χαβάης, μπλε από τα ορυχεία της Περσίας, ροζ από τα Ιμαλάια, βερυκοκί από την Αυστραλία, καπνιστό από τη Γαλλία αλλά και διάφορα πρωτόγνωρα ορυκτά και θαλασσινά αλάτια απ' την Κύπρο, τη Γερμανία, τις Αυστριακές Άλπεις, τον Ατλαντικό , τον Ειρηνικό Ωκεανό κ.λπ.
Στον ισόγειο χώρο της "Διεξόδου" έχουν δημιουργηθεί ξεχωριστές εικαστικές γωνιές με χρωματιστές πλάκες λείξεως για το αλάτι στην κτηνοτροφία, με αλατότουβλα απο τη Βολιβία για το αλάτι στον τουρισμό, με άλατα μπάνιου για τα spa ενώ ένα παραδοσιακό μπακάλικο με εκατοντάδες είδη που αποτελούν τμήμα των 14.000 χρήσεων του αλατιού δημιουργεί ευχάριστη έκπληξη στον επισκέπτη.
Στις αίθουσες του πρώτου ορόφου εκτίθεται μια συλλογή από 400 γυάλινες, σιδερένιες, πλαστικές, ξύλινες, πορσελάνινες, κεραμικές κ.λπ αλατιέρες που χρονολογούνται απο το 1880 μέχρι τις μέρες μας, τους τοίχους δε κοσμούν έργα από αλάτι-δημιουργήματα του ζωγράφου Βαγγέλη Ρόμπολα ο οποίος έχει δημιουργήσει επίσης στο αίθριο της "Διεξόδου" και ένα καταπληκτικό ομοίωμα "τηγανιού" με άσπρο και μαύρο αλάτι απο τις αλυκές της Τουρλίδας και της Φοινικιάς.
Την έκθεση συμπληρώνουν παραδοσιακά εργαλεία, ιστορικές φωτογραφίες, μηχανήματα καθώς και βιντεοπροβολές που διευκολύνουν τους επισκέπτες και ιδιαίτερα τους μαθητές για την συνολική γνώση τους για τον "λευκό θησαυρό" της ζωής του πλανήτη μας.
Η εκδήλωση των εγκαινίων ξεκίνησε με χαιρετισμό του ιδρυτή της "Διεξόδου" Νίκου Κορδόση, που ευχήθηκε η έκθεση να αποτελέσει αφορμή για την δημιουργία ενός ανάλογου Μουσείου Άλατος ενώ εντύπωση προκάλεσε η πληροφορία του για το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ποτάσας και σόδας με πρώτη ύλη το αλάτι, που λειτούργησε το 1835 στο Μεσολόγγι απο τον διασωθέντα απο την Έξοδο Σπύρο Βάλβη και με εργάτες τους ταλαιπωρημένους Μεσολογγίτες απο τα δεινά της Επανάστασης.
Πριν ο Δήμαρχος της Ιερής Πόλης Γιάννης Αναγνωστόπουλος κηρύξει την έναρξη των Γιορτών της Εξόδου, ο περιβαλλοντολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του περιοδικού National Geographic Νίκος Μάργαρης προλόγισε την έκθεση χαρακτηρίζοντάς την "πρωτοποριακή", αφού δεν έχει πραγματοποιηθεί παρόμοια στην Ελλάδα και παράλληλα εντυπωσιακή για τον τρόπο που σχεδιάστηκε και παρουσιάζεται. Μια έκθεση που θα την ζήλευαν τα μεγάλα Μουσεία της Αθήνας.
Μεταξύ των εκατοντάδων παραβρεθέντων στα εγκαίνια ήταν ,ο Πρέσβης της Κύπρου Ιωσήφ Ιωσήφ, οι αντινομάρχες Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Πετρόπουλος, Πάνος Κατσούλης και Έφη Στεργίου , οι Δήμαρχοι Αιτωλικού Νίκος Γαλάνης, Πυλλήνης Γιάννης Μπουλές, Αντιρρίου Γιώργος Κολοβός, Μόρφου Κύπρου Χαράλαμπος Πίττας και Οινουσσών Χίου Ευάγγελος Αγγελάκος, ο αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανδρέας Σκύρλας, οι Αρχιμανδρίτες Επιφάνειος Καραγιώργος και Αναστάσιος Καντάνης, ο πρωτοπρεσβύτερος Σταύρος Παπασπύρος, ο Προϊστάμενος της Γραμματείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Κοντός, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου Βαγγέλης Πολίτης, η πρώην Υπουργός Σύλβα Ακρίτα και η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα, η σύζυγος του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Ρένα Τόλη-Σώκου, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Ανδρέας Βοσκός και Κώστας Κασίνης, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Μάκης Θεοφιλάτος και πάμπολλοι δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, Πρόεδροι συλλόγων και φορέων και οι χορηγικοί υποστηρικτές της έκθεσης Τέτα Δαδακαρίδου, εκπρόσωπος της ομώνυμης βιομηχανίας άλατος, Ζαφείρης Τρικαλινός, διαχειριστής της ομώνυμης εταιρείας Παραδοσιακού Αυγοτάραχου και Κων/νος Πουλής, Πρόεδρος των Αλυκών Τουρλίδας.
Η έκθεση θα λειτουργεί σε καθημερινή βάση (πλην Δευτέρας και Τρίτης) πρωί και απόγευμα μέχρι τις 16 Μαίου 2010 με ελεύθερη είσοδο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου