Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Διαστημική επιχείρηση - ορόσημο στην ιστορία


Βήμα προς βήμα η αποστολή ιδιωτικού σκάφους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 

Aν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το σχεδιασμό, το Σάββατο θα είναι ημέρα-ορόσημο στην ιστορία των διαστημικών επιχειρήσεων: η εταιρεία SpaceX εκτοξεύει το Dragon, το πρώτο ιδιωτικό σκάφος για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).
Η SpaceX είναι μία από τις εταιρείες που εξασφάλισαν συμβόλαια της NASA, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που άφησε η περυσινή καθήλωση των διαστημικών λεωφορείων. Η εταιρεία, την οποία δημιούργησε ο συνιδρυτής του PayPal Ίλον Μασκ, θα λάβει 1,6 δισ. δολάρια για 12 ρoμποτικές αποστολές στον ISS.

Η κάψουλα Dragon, η οποία θα μπορούσε να τροποποιηθεί στο μέλλον ώστε να μεταφέρει και πληρώματα, θα παραδώσει στον ISS σχεδόν μισό τόνο τροφίμων, εφοδίων και επιστημονικών πειραμάτων.

Τα στάδια της αποστολής όπως τα παραθέτει το Space.com:

Εκτόξευση: Το Dragon θα εκτοξευτεί από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα τοποθετημένο στην κορυφή ενός πυραύλου Falcon 9 της SpaceX. Η πυροδότηση προγραμματίζεται για τις 11.55 ώρα Ελλάδας στις 16 Μαΐου.

Διακοπή κύριου κινητήρα / Διαχωρισμός σταδίων: Περίπου 180 δευτερόλεπτα μετά την πυροδότηση, οι κινητήρες του κατώτερου σταδίου του πυραύλου σταματούν να λειτουργούν και το πρώτο στάδιο πέφτει πίσω στη Γη. Σε αυτό το σημείο ενεργοποιούνται οι κινητήρες του δεύτερου σταδίου.

Αποσύνδεση του Dragon: Περίπου 9 λεπτά μετά την εκτόξευση, το Dragon αποσυνδέεται από το ανώτατο στάδιο του πυραύλου και τίθεται σε τροχιά. Η κάψουλα αναπτύσσει τους ηλιακούς συλλέκτες που θα την τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια στις επόμενες φάσεις.

Τροχιακοί έλεγχοι: Αφότου τεθεί σε τροχιά το Dragon υποβάλλεται σε ελέγχους, κατά τους οποίους δοκιμάζεται μεταξύ άλλων το σύστημα Absolute GPS, το οποίο επιτρέπει στην κάψουλα να προσδιορίζει τη θέση της στο Διάστημα μέσω των δορυφόρων του GPS. Σε αυτή τη φάση ελέγχεται επίσης το σύστημα ακύρωσης της πτήσης για την περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Πέρασμα κάτω από τον ISS: Την τρίτη ημέρα της αποστολής του, το Dragon θα περάσει 1,5 χιλιόμετρο κάτω από τον σταθμό και θα αρχίσει να επικοινωνεί μαζί του. Σε αυτή τη φάση θα δοκιμαστεί το δευτερεύον σύστημα GPS και το πλήρωμα του σταθμού θα στείλει εντολή για την ενεργοποίηση ενός φωτεινού σινιάλου από την κάψουλα.

Ραντεβού: Την επόμενη ημέρα, το Dragon πλησιάζει εκ νέου το σταθμό σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων. Η απόσταση μειώνεται σταδιακά στα 250 μέτρα και τελικά στα 10 μέτρα.

Πρόσδεση:
Σε αυτό το σημείο, το Κέντρο Ελέγχου στο Χιούστον δίνει στο πλήρωμα του σταθμού την άδεια να συλλάβει το Dragon με το ρομποτικό βραχίονα του τροχιακού συγκροτήματος. Ο βραχίονας φέρνει τελικά την κάψουλα στη θυρίδα πρόσδεσης όπου θα συνδεθεί, στην κάτω πλευρά της υπομονάδας Harmony του ISS.

Αποσύνδεση: Έπειτα από 18 ημέρες παραμονής στον ISS, το Dragon αποσυνδέεται και απομακρύνεται μερικά μέτρα με τη βοήθεια του ρομποτικού βραχίονα του σταθμού. Ενεργοποιεί τότε τους προωθητήρες του και για να απομακρυνθεί περισσότερο, σε απόσταση ασφάλειας.

Επανείσοδος:
Τέσσερις ώρες μετά την αναχώρησή του από το συγκρότημα, το Dragon ενεργοποιεί εκ νέου τους προωθητήρες του και εισέρχεται στην ατμόσφαιρα. Η θερμική ασπίδα προστατεύει την κάψουλα στα 7 λεπτά της μετεωρικής καθόδου.

Προσθαλάσσωση:
Η κάψουλα ανοίγει τρία αλεξίπτωτα που επιβραδύνουν απότομα την κάθοδο και προσθαλασσώνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου 450 χλμ από τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ. Μετά την περισυλλογή του, μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails