Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Economist: Η ελληνική φυγή

Εμπνευσμένο από την αφή της Ολυμπιακής φλόγας και έναν δρομέα με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας να τρέχει με τη δάδα καίγοντας στην πορεία ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ, το βρετανικό περιοδικό Economist προβλέπει το ζοφερό μέλλον της Ελλάδας εκτός του ευρώ αλλά και της Ευρωζώνης εκτός της Ελλάδας...

«Δεν είναι καλή ιδέα για την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά ήρθε η ώρα να ετοιμαστεί για την αποχώρησή της», γράφει χαρακτηριστικά το κείμενο.

Το περιοδικό κάνει λόγο για τους «ανερχόμενους πολιτικούς της Ελλάδας και ειδικά στον Αλέξη Τσίπρα, επικεφαλής του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ», οι οποίοι επιθυμούν να καταγγείλουν τη συμφωνία της Ελλάδας με την ΕΕ και το ΔΝΤ. «Αν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου λάβουν την πλειοψηφία, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, και αν δεν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, τότε η βοήθεια προς την Ελλάδα θα διακοπεί», εκτιμά ο Economist.

Επιχειρώντας να εξηγήσει την νοοτροπία μεγάλης μερίδας Ελλήνων ο αρθρογράφος κάνει λόγο για προσπάθεια τους να απαλλαγούν από τα μέτρα λιτότητας, για αυτό το λόγο «ο κύριος Τσίπρας και οι συνάδελφοί του τροφοδοτούν την ελπίδα ότι η Ελλάδα με κάποιο τρόπο μπορεί να αποφύγει τη λιτότητα και παρόλα αυτά να παραμείνει στο ευρώ. Οι Έλληνες δε μπορούν να την αποφύγουν, είτε παραμείνουν στο ευρώ είτε όχι». Άλλωστε όπως σχολιάζει «πειθαρχία και μεταρρύθμιση δεν είναι γνωστοί όροι στην ελληνική πολιτική».

«Αν οι έλληνες ψηφοφόροι ωστόσο δικαιούνται μεγαλύτερης ειλικρίνειας για την «grexit» το ίδιο και οι υπόλοιποι της ευρωζώνης». Τι θα πει αυτό; «Μπορεί η Ελλάδα να είναι μία μικρή οικονομία, αλλά μια ελληνική έξοδος από το ευρώ, υπό συνθήκες δραματικά ασφυκτικές, δεν θα είναι μικρό γεγονός». «Μία έξοδος θα κοστίσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες, τις εταιρείες και τους φορολογούμενους πολλά λεφτά. Κι αυτό χωρίς να υπολογίζεται ο κίνδυνος μιας γενικότερης εξάπλωσης στις ασθενείς ευρωπαϊκές οικονομίες» τονίζει.

Σύμφωνα με τον Economist «αν ο πανικός προκαλέσει μία ελληνική έξοδο πριν τις εκλογές, θα καταστρέψει την αξιοπιστία των δεσμεύσεων ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι ασφαλείς. Καθώς η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται μέσα στο ευρώ τα κεφάλαια θα έχουν φύγει και το βάρος του χρέους θα προβάλει μεγαλύτερο. Καθώς η πολιτική σκηνή της Ελλάδας θα έχει χρεοκοπήσει, οι σειρήνες του λαϊκισμού θα γίνουν ακαταμάχητες».

Σημειώνεται ότι σε άρθρο με τίτλο «Η Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης» (συνοδευόμενο από επίσης ευφάνταστη φωτογραφία που αναπαριστά τον πληγωμένο Αχιλλέα να ψηφίζει) το περιοδικό Economist, στο προηγούμενο τεύχος του, προειδοποιεί για τους κινδύνους που έχει διαμορφώσει το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών για το ενιαίο νόμισμα. Τονίζεται ότι η ευρωζώνη είναι απροετοίμαστη να υπερασπιστεί το νόμισμά της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails