Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Τύμπανα πολέμου στον Περσικό ΚόλποΕπιπλέον ένα πλοίο προστίθεται στον αμερικανικό 5ο στόλο που περιπολεί στον Περσικό Κόλπο. Πρόκειται για το πολεμικό σκάφος Ponce το οποίο λόγω της παλαιότητάς του χρησιμεύει μόνον ως πλωτή βάση, κατέπλευσε τις τελευταίες ώρες στο λιμάνι του Μπαχρέιν - τον ναύσταθμο του 5ου αμερικανικού Στόλου - προκειμένου να συνεισφέρει στις εργασίες ναρκαλιείας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την παρουσία του πολεμικού ναυτικού τους στην περιοχή του Κόλπου, αφότου Ιρανοί βουλευτές κατέθεσαν προς ψήφιση νομοσχέδιο, που έχει διατάξεις περί αποκλεισμού από το Ιράν του κρίσιμου διαύλου - για τη διεθνή μεταφορά του πετρελαίου - των Στενών του Χορμούζ, σχολιάζουν στρατιωτικοί αναλυτές.

Το USS Ponce έχει ναυπηγηθεί το έτος 1971 και είναι ένα αμφίβιο πολεμικό σκάφος.
Στο κατάστρωμά του υπάρχει ελικοδρόμιο. Λόγω «ηλικίας», έχει μετατραπεί σε πλωτή βάση και χρησιμεύει πια για την επιμελητειακή στήριξη πολλών ειδών επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων: ναρκαλιεία, παράκτιες περιπολίες, απονηώσεις, διαμονή ειδικών δυνάμεων.
Το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου είναι 205 πεζοναύτες αλλά και αρκετοί πολιτικοί υπάλληλοι των ενόπλων δυνάμεων.

Δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα πλέουν τώρα στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου: είναι τα «Αβραάμ Λίνκολν» και «Εντερπράιζ». Στην ίδια θαλάσσια ζώνη, έχουν εσχάτως καταπλεύσει τέσσερα ναρκαλιευτικά σκάφη των ΗΠΑ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα οκτώ.

Επιπλέον, στη γειτονική βάση Αλ Ντάφρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει ήδη σχηματιστεί μοίρα καταδιωκτικών F-22, την ίδια ώρα που είναι διαθέσιμα και ακόμα τέσσερα ελικόπτερα Sea Stallion ΜΗ-53, ειδικά στην αντιμετώπιση των ποντισμένων ναρκών.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails