Η αμερικανική κυβέρνηση με μια εντυπωσιακή στροφή επανέφερε στην ημερήσια διάταξη τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, προσπαθώντας να εξασφαλίσει την επικύρωσή της από τη Γερουσία!
Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, συνοδευόμενη για πρώτη φορά από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, υποστήριξε σθεναρά την...
ανάγκη να επικυρωθεί η συνθήκη αυτή, κάτι το οποίο εμποδίζουν εδώ και χρόνια ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές… Σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων η Κλίντον κάλεσε τους γερουσιαστές να επωφεληθούν από «όσα προσφέρει η σύμβαση στη χώρα, αλλά και στους επιχειρηματίες της».
ανάγκη να επικυρωθεί η συνθήκη αυτή, κάτι το οποίο εμποδίζουν εδώ και χρόνια ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές… Σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων η Κλίντον κάλεσε τους γερουσιαστές να επωφεληθούν από «όσα προσφέρει η σύμβαση στη χώρα, αλλά και στους επιχειρηματίες της».
Η Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, που συντάχθηκε το 1982 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, έχει επικυρωθεί από 162 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράφηκε το 1994 από τον πρόεδρο Κλίντον, αλλά η αμερικανική Γερουσία αρνήθηκε δύο φορές να την επικυρώσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του σώματος αυτού, υπερψήφισε τη συνθήκη με ψήφους 17 υπέρ έναντι 4 κατά, αλλά η ολομέλεια δεν την υπερψήφισε.
Αμερικανικά συμφέροντα
Την επιχειρηματολογία της Κλίντον υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα, που απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η συνθήκη θα περιορίσει τη δράση του αμερικανικού ναυτικού. Αντίθετα, επέμεινε ότι η συνθήκη είναι απολύτως «ουσιαστική» για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι υπήρξε πιο αποκαλυπτικός. Η συνθήκη, είπε, θα προσφέρει στις ΗΠΑ πιο αποτελεσματικά εργαλεία για να αντιμετωπίσει τους ισχυρισμούς και τις διεκδικήσεις της Κίνας σε εδάφη που βρίσκονται πολύ μακριά από τις ακτές της και ακόμη θα συμβάλει στο να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε προσπάθεια του Ιράν να κλείσει τα στενά του Χορμούζ.
Οι Αμερικανοί βλέπουν ότι είναι υποχρεωμένοι να υποστηρίζουν τα συμφέροντά τους από θέση αδυναμίας απέναντι στην Κίνα, ενώ το Πεκίνο είναι σε θέση ισχύος, αφού έχει επικυρώσει τη συνθήκη. Ωστόσο, η αντίθεση των υπερσυντηρητικών γερουσιαστών είναι εξίσου σκληρή, καθώς αντιτάσσονται κατηγορηματικά σε «οποιαδήποτε παραχώρηση εξουσίας σε ένα διεθνές όργανο», το οποίο θεωρούν ότι απειλεί την κυριαρχία των ΗΠΑ και «ενισχύει άλλες χώρες που θα εμποδίσουν την απεριόριστη μονομερή δράση των ΗΠΑ» στις θάλασσες...
Οι αντίπαλοι της επικύρωσης επιμένουν ότι τα δικαιώματα για εξόρυξη στους ωκεανούς θα «διανέμονται» σε άλλες χώρες, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι με την επικύρωση θα επιβληθούν περιβαλλοντικοί περιορισμοί στις ΗΠΑ. Η κίνηση της υπουργού Εξωτερικών να συνοδεύεται από τον υπουργό Άμυνας και τον ανώτατο στρατιωτικό απέβλεπε μάλλον να δείξει ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν καμία αντίρρηση στην επικύρωση της συνθήκης.
Φοβούνται την Κίνα
Η κυβέρνηση Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι θα εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των δύο τρίτων για την επικύρωση. Η Κλίντον είχε υποσχεθεί κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, το 2009, ότι η επικύρωση της συνθήκης είναι στις προτεραιότητές της, αλλά φαίνεται ότι η έντονη δραστηριοποίηση της Κίνας και οι διεκδικήσεις της σε νησιά και νησίδες που βρίσκονται μακριά από τις ακτές της επιτάχυναν την απόφαση της Ουάσιγκτον να προωθήσει την επικύρωσή της. Οι ηγεμονικές διαθέσεις της Κίνας, πολύ περισσότερο από τις πραγματικές ή υποθετικές απειλές του Ιράν, είναι ο φόβος που υποχρεώνει τους στρατηγικούς εγκέφαλους των Ηνωμένων Πολιτειών να αναθεωρήσουν αρκετές από τις παγιωμένες ώς τώρα αντιλήψεις τους!..
(από topontiki)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου