Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Ασφυκτικές πιέσεις στην Ισπανία από τις αγορές

 
Δανείζεται πανάκριβα με το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της να φτάνει το 6,81%. Ο οίκος Fitch υποβάθμισε 18 ισπανικές τράπεζες
Από το 6,487%, το 10ετές ισπανικό ομόλογο έφτασε το 6,81%, το υψηλότερο ποσοστό από την ίδρυση της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή, και παρά το γεγονός ότι έχει συμφωνηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών με 100 δισ. ευρώ, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο 18 ισπανικών τραπεζών. Μία ημέρα νωρίτερα είχε υποβαθμίσει τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.
Στην ανακοίνωσή του ο οίκος σημειώνει πως Ισπανία «αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση φέτος και το 2013, παρά την προηγούμενη εκτίμηση ότι η οικονομία θα επωφελείτο από μια μικρή ανάκαμψη το 2013».

Στην Κύπρο, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάου, δήλωσε ότι αν γίνει προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης θα είναι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο μηχανισμός θέλει να γνωρίζει αν έχουμε τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε το δάνειο που θα ζητήσουμε. Οπως μια τράπεζα, είπε, για να δώσει δάνειο πρέπει να γνωρίζει αν αυτός που το ζητά έχει τη δυνατότητα να το αποπληρώσει, έτσι και ο μηχανισμός στήριξης ζητά το ίδιο από τα κράτη. Αν δεν ήταν το πρόβλημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είπε, δεν θα συζητούσαμε καν για το Μηχανισμό Στήριξης, αυτή τη στιγμή.
Ο κύριος Στεφάνου ανέφερε ακόμα ότι σε περίπτωση που η Κύπρος προσφύγει στο μηχανισμό, θα διαπραγματευθεί τους όρους, και επανέλαβε ότι η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι τόσο τραγική όσο θέλουν να την παρουσιάζουν κάποιοι. Ανέφερε ακόμα ότι παράλληλα η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για εξασφάλιση δανείου από άλλες πηγές.
Χθες ο υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Βάσως Σιαρλή δήλωσε ότι ενδεχόμενη προσφυγή της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης, θα μπορούσε να μην αφορά μόνο τις τράπεζες, αλλά ολόκληρη την οικονομία.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails