Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Μήνυμα συμπαράστασης από τον Γιούνκερ

Περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας ζητεί για την Ελλάδα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε δήλωσή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο κ. Γιούνκερ καλεί ακόμη τους ευρωπαίους εταίρους να επανεξετάσουν το χρονοδιάγραμμά τους και εν ανάγκη να βελτιώσουν τις συμφωνίες με την Ελλάδα, αλλά, απευθυνόμενος προς την Αθήνα, συνδέει την παραμονή στο ευρώ και την συνέχιση της χρηματοδότησης με την...
εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
"Αν ο σχηματισμός κυβέρνησης καθυστερήσει κι άλλο ή γίνουν νέες εκλογές, η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, που πρέπει να της δοθεί", επισημαίνει, διευκρινίζει ωστόσο ότι "δεν υπάρχει περίπτωση αποφυγής του αυστηρού προγράμματος λιτότητας" και προσθέτει: "Δεν επιμένω a priori στο ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε με ακρίβεια μηνός την υλοποίηση των στόχων στις ημερομηνίες που έχουν συμφωνηθεί".
Ο ίδιος εξηγεί ότι δεν θα είχε πρόβλημα να λάβει η Ελλάδα π.χ. ένα έτος περισσότερο χρόνο, προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμα εξυγίανσης που προβλέπει η συμφωνία και σημειώνει ότι μία εβδομάδα μετά τις ελληνικές εκλογές, η Ευρώπη δεν μπορεί κατ' αρχάς παρά να τηρεί στάση αναμονής.
"Θα μπορέσουμε να συζητήσουμε το χρονοδιάγραμμα της ελληνικής εξυγίανσης μόνο μετά τον σχηματισμό μιας σταθερά συγκροτημένης ελληνικής κυβέρνησης. Δεν μπορούμε να μπούμε τώρα σε διαπραγματεύσεις με τα επιμέρους ελληνικά κόμματα. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό", δηλώνει.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου προειδοποιεί, επιπλέον, για το πρόβλημα αύξησης της πίεσης προς την Ελλάδα: "Συμβουλεύω να σταματήσουμε να φωνάζουμε από τον φράχτη στους Έλληνες τι πρέπει να κάνουν. Πρέπει να τους αφήσουμε να αποφασίσουν μόνοι τους", υπογραμμίζει, αλλά δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι δεν πρέπει να αλλάξουν οι συμπεφωνημένοι στόχοι δημοσιονομικής εξυγίανσης. "Η Ελλάδα πρέπει να εξυγιανθεί, αν θέλει να διατηρήσει την ευρωπαϊκή χρηματοδοτική βοήθεια και να διατηρήσει το ευρώ", καταλήγει. (από nooz)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails