Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις «παγώνουν το αίμα» των κομματικών επιτελείων

Αμηχανία και εκνευρισμό προκαλούν στα κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τα γνωστά κόμματα εξουσίας να υπολείπονται κατά πολύ των ποσοστών τους και να μην έχουν τη δυναμική να «επαναπατρίσουν» τους ψηφοφόρους οι οποίοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να εκφράσουν στην κάλπη την οργή τους.

Η εικόνα είναι σχεδόν ίδια και για τη ΝΔ και για το ΠΑΣΟΚ. Η διαφορά τους παραμένει στις περίπου 10 μονάδες, αλλά η ΝΔ δυσκολεύεται να φτάσει το 30% και το ΠΑΣΟΚ το 20%. Το άθροισμα των ποσοστών τους ενδεχομένως να μην ξεπεράσει καν το 45%.



Η ΝΔ, βλέπει τη «Χρυσή Αυγή» να ξεφουσκώνει αλλά να μπαίνει στη Βουλή και τους ΑΝ.ΕΛ, του Πάνου Καμμένου να διατηρούν ακόμα υψηλά ποσοστά τα οποία τείνουν να αγγίξουν διψήφιο αριθμό. Αντιστοίχως το ΠΑΣΟΚ βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί και αυξάνει τις δυνάμεις του  και τη ΔΗΜΑΡ, μετά τις πρώτες πιέσεις που δέχθηκε να έχει σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα ποσοστά από αυτά των πρώτων δημοσκοπήσεων αλλά φαίνεται ότι  θα εισέλθει στην Βουλή.

Ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων παραμένουν αναποφάσιστοι, πράγμα που κάνει τα διευθυντικά στελέχη των εταιρειών δημοσκοπήσεων να λένε ότι την Κυριακή, είτε θα καταρρεύσει η αξιοπιστία τους, είτε θα καταρρεύσει το πολιτικό σύστημα με τη μορφή που έχει σήμερα.

Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις πάντως συμφωνούν με την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (και ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει σταθερά τρίτος, με ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο του 10%.

Ακολουθεί, στην τέταρτη θέση το ΚΚΕ και έπεται ο Π. Καμμένος.

Η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη διαγκωνίζεται για την έκτη θέση με τη Χρυσή Αυγή, που αντέχει παρά την ανάδειξη του μεταναστευτικού σε πρωτεύον θέμα από τη ΝΔ.

Ο ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι Πράσινοι, δίνουν μάχη για να μπουν στη Βουλή, με τους τελευταίους να κερδίζουν προσώρας την προνομιούχο θέση.

Οι πιθανότητες για τη ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη είναι μικρές και για τη Δράση του Στέφανου Μάνου ανύπαρκτες.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο οι Βρυξέλλες φοβούνται πως Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ δεν θα συγκεντρώσουν τις ψήφους που χρειάζονται για να κάνουν μαζί κυβέρνηση, όπως φέρεται ότι σχεδιάζουν.

''Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ - τα μεγάλα κόμματα που φέρονται να προχωρούν σε συνασπισμό - μπορεί είτε να μην πετύχουν από κοινού πλειοψηφία στη βουλή είτε να αποκτήσουν μία τόσο ισχνή πλειοψηφία που θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη στη διαχείρισή της την ήδη ευάλωτη κυβέρνηση'' τονίζεται στο δημοσίευμα.

Στο ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενείται, ανώνυμα, η γνώμη υψηλόβαθμου στελέχους της συντηρητικής παράταξης :''Θα υπάρξει απογοήτευση εντός του κόμματος εάν δεν πάρουμε το 30% των ψήφων, γιατί θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον μελλοντικό συνασπισμό. Αυτές οι εκλογές είναι πολύ περίεργες, κανένα μεγάλο κόμμα δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει μέχρι τώρα δυναμική, αντιθέτως, τα ακραία κόμματα φαίνεται ότι προσελκύουν τη νεολαία και τους εξαγριωμένους ψηφοφόρους''. 

ΑρΠα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails