Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια της

Τα μηνύματα προς την Ελλάδα είναι ξεκάθαρα. Η χώρα οφείλει να τηρήσει τα υπεσχημένα, ενώ οι πιέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, εντείνονται, καθώς πλησιάζουν οι ημέρες που εκπνέουν οι προθεσμίες. Τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και το Βερολίνο δεν σταματούν να αποστέλλουν προειδοποιητικές συστάσεις, εμμένοντας στην αναγκαιότητα να γίνουν όλα κατά τους όρους του μνημονίου.
Την ελπίδα της να παραμείνει η Ελλάδα στο...
ευρώ εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση την τήρηση του μνημονίου. «Ευχόμαστε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, και ελπίζουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ... αλλά πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της», είπε στην τακτική ενημέρωση των συντακτών η εκπρόσωπος της Κομισιόν, κυρία Πία Αντερκίλντε Χάνσεν.
«Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια της», δήλωσε η κυρία Πία Αρενκίλντε, η οποία δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων σχετικά με την κρίση στην Ελλάδα. «Βλέπουμε το μέλλον της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης και θέλουμε η χώρα να παραμείνει στο ευρώ, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι το καλύτερο για τον ελληνικό λαό και για ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε η κυρία Αρενκίλντε, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει και αυτή με τη σειρά της να σεβαστεί και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, οι οποίες απορρέουν από το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
Σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω πολιτικών διεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης και αυτό είναι σεβαστό.
Κληθείσα να εξηγήσει τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ κ.. Μπαρόζο σε ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό «αν ένα μέλος ενός κλαμπ, δεν σέβεται τους κανόνες του, είναι προτιμότερο να το εγκαταλείψει», η κυρία Αρενκίλντε τόνισε πως ο κ. Μπαρόζο δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη χώρα και ότι η δήλωσή του αποτελεί κοινή παραδοχή. «Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, και ευχόμαστε να είναι δυνατή η παραμονή της στο ευρώ», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Συνεχίζοντας, η κυρία Αρενκίλντε υπογράμμισε πως δεν έχει αλλάξει η θέση της Επιτροπής σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, τονίζοντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να κάνει το παν για να βοηθήσει τη χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα πρέπει, από την πλευρά της, να σεβαστεί τα εθνικά κοινοβούλια των 16 υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης, που ενέκριναν το δεύτερο πακέτο βοήθειας της χώρας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε, το Σάββατο, σε συνέντευξή στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι ο ίδιος προσωπικά τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής κατά ένα έτος. «Πρέπει να βρούμε έξυπνες λύσεις», είπε. Για το Βερολίνο ωστόσο η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι «να κατορθώσουν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εξασφαλίσουν μία βιώσιμη πλειοψηφία, μία βιώσιμη κυβέρνηση», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυρίας Άγκελας Μέρκελ.
Το μνημόνιο αποτελεί τη μόνη ορθή οδό για την Ελλάδα, και μάλιστα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί, είπε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην Αθήνα είναι «τρομερά δύσκολη».
Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και εντός του προβλεπομένου χρονοδιαγράμματος, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Οι πιέσεις για να σχηματιστεί, στην Αθήνα, μία βιώσιμη κυβέρνηση που θα τηρήσει τους όρους του μνημονίου, είναι διάχυτες.
«Το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα έχει σαφές περιεχόμενο και συνοδεύεται από σαφείς στόχους... Είναι ο μοναδικός και ορθός δρόμος μέσω του οποίου η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει», είπε. «Το πρόγραμμα αυτό ισχύει ακόμη και μετά τις εκλογές», στην Ελλάδα, δήλωσε η εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η απαίτηση για την τήρηση των δεσμεύσεων ισχύει και ως προς το χρονοδιάγραμμα, απάντησε «ναι».
Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μάλιστα, έχουν αρχίσει να κάνουν λόγο για επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής της σειράς των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών μέτρων που εντάσσονται στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα.
(από kerdos)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails