Σάββατο 26 Μαΐου 2012

"Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να ακρωτηριάσει την Ελλάδα"

Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να ακρωτηριάσει την Ελλάδα χωρίς να υποστεί αναταράξεις ολόκληρος ο δυτικός κόσμος, τόνισε ο δρ Κίμων Βαλασκάκης στο μίνι σεμινάριο σχετικά με τις οικονομικές προβλέψεις για το μέλλον του κόσμου, με αφορμή την κρίση χρέους της Ελλάδας, το οποίο διοργανώθηκε χθες στο Μόντρεαλ.
Το σεμινάριο είχε τίτλο «Πλοηγώντας σε ανάστατα νερά: Καναδάς, Ευρώπη, Ελλάδα 2012 και περαιτέρω» και συνδιοργανώθηκε από την...
τράπεζα Nova Scotia του Καναδά (μια από τις 20 ισχυρότερες στον κόσμο) και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόντρεαλ.
Την εισαγωγή στο θέμα έκανε ο διευθυντής του κεντρικού υποκαταστήματος Ορέστ Λισιμάνκο, ενώ ομιλητές ήταν ο δρ Κίμων Βαλασκάκης, πρώην πρέσβης του Καναδά στον ΟΟΣΑ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, ο Ντανιέλ Ρασέτ, διευθυντής υπηρεσιών διαχείρισης επενδύσεων της Nova Scotia στην περιφέρεια του Κεμπέκ, και ο Θάνος Καφόπουλος, γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ.
Ο γενικός πρόξενος έδωσε εν περιλήψει το ιστορικό της κρίσης του ελληνικού χρέους εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές.
Ο τραπεζίτης Ντανιέλ Ρασέτ έκανε μια ανάλυση σχετικά με την ανάπτυξη των κρατών, τονίζοντας πως ο όγκος της ανάπτυξης έχει φύγει από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ κι έχει περάσει στην Ασία.
Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Καναδάς γνωρίζει μέρες ανάπτυξης γιατί είναι συνδεδεμένος με την παραγωγή πετρελαίου και με άλλες φυσικές πηγές.
Ο καθηγητής Κίμων Βαλασκάκης εξήγησε ότι η Ελλάδα ήταν ο πρώτος ασθενής μιας διαδιδόμενης ασθένειας που έχει ως συμπτώματα την ύφεση, το χρέος και την ανεργία και από την οποία πάσχουν η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Ο ίδιος τόνισε πως δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να ακρωτηριάσει την Ελλάδα χωρίς να υποστεί αναταράξεις ολόκληρος ο δυτικός κόσμος, ο οποίος τραπεζικά και οικονομικά αλληλοσυνδέεται.
Ο δρ.Βαλασκάκης είπε καθαρά πως είναι μη ρεαλιστικά τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, «δεν μπορείς να μειώσεις το χρέος μιας χώρας κόβοντας μισθούς», ενώ προσέθεσε πως πρέπει να καταδικασθεί και να διαγραφεί το μνημόνιο.
Ο δρ.Βαλασκάκης είπε ότι υπάρχουν τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα: α) Να κηρύξει πτώχευση και να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ.
β) Να κηρύξει πτώχευση και να πληρώνει το χρέος.
γ) Να κηρύξει πτώχευση και να μην αποπληρώσει το χρέος.
δ) Να κηρύξει πτώχευση αλλά να μην εγκαταλείψει το ευρώ, καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός στο ευρωπαϊκό σύνταγμα που να προβλέπει κάτι τέτοιο.
Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν συμφέρει κανένα, ούτε την πανίσχυρη Γερμανία, γιατί αν η Ελλάδα πέσει έξω, οι δανειστές θα ανεβάσουν τα σπρεντ στα αδύναμα ευρωπαϊκά κράτη και θα επαναληφθεί το σενάριο της Ελλάδας χωρίς τελειωμό.
Αυτή είναι μια καταδικασμένη λύση, τόνισε ο σπουδαίος οικονομολόγος, γιατί θα καταστραφεί η ευρωζώνη και η Γερμανία θα απομείνει με ένα δυνατό μάρκο το οποίο δεν θα της επιτρέπει να κάνει εξαγωγές των προϊόντων της.
Ο δρ Βαλασκάκης προτείνει την εξής λύση: Να υποτιμηθεί το ευρώ από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και οι εξαγωγές των Ευρωπαίων να γίνουν ανταγωνιστικές.
Στη συνέχεια η Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει τον πραγματικό της ρόλο, που είναι η έκδοση ευρωομολόγων, η κεντρική οικονομική διοίκηση των κρατών-μελών με την επιβολή οικονομικής αρμονίας στον προϋπολογισμό των κρατών-μελών και το τύπωμα χρήματος προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει μια ομοσπονδιακή οικονομική πολιτική, που είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την ευρωζώνη.
«Εάν η ΕΚΤ αλλάξει ρου θα μπορεί να ελέγχει την Ευρώπη στο σύνολό της, να δανείζει κατευθείαν τις χώρες-μέλη κι όχι στις τράπεζες οι οποίες αισχροκερδούν εναντίον των κυβερνήσεων», επισήμανε ο Κίμων Βαλασκάκης.
(από express)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails