Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Διαφωνίες στις συνομιλίες της ομάδας 5+1 και του Ιράν

 
Η πρώτη ημέρα των συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και στην ομάδα 5+1 σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας που οι δυτικές δυνάμεις και το Ισραήλ θεωρούν ότι έχει στόχο την απόκτηση πυρηνικών όπλων έδειξε ότι υπάρχουν «αρκετές διαφωνίες» αλλά και σημεία για τα οποία οι δύο πλευρές συμφωνούν, δήλωσε ένας ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι έχουμε την έναρξη μιας διαπραγμάτευσης. Αλλά ακόμα απέχουμε από την ολοκλήρωσή τους, σχετικά με το ποια είναι τα επόμενα κατάλληλα βήματα», είπε ο αξιωματούχος αναφερόμενος στις συνομιλίες, που άρχισαν χθες και διήρκεσαν ως αργά το απόγευμα.

Το Ιράν ενεπλάκη ενεργά στις συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για δεύτερη ημέρα σήμερα, είπε ο ίδιος αξιωματούχος, τονίζοντας πως υπάρχουν «πολλά για να συνεχίσουμε» σε ένα δυνητικό τρίτο γύρο συνομιλιών.
Νωρίτερα χθες οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας και του Ιράν αντάλλαξαν ασυνήθιστα λεπτομερειακές προτάσεις με την ελπίδα να αρθεί το μακρόχρονο αδιέξοδο σε ό,τι αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Δημοσίως, οι δύο πλευρές κάνουν αισιόδοξες εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια συμφωνία, έπειτα από το πάγωμα των διαπραγματεύσεων που διήρκεσε 15 μήνες και τις εξερευνητικές συνομιλίες που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα.
 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails